logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3120 - IMEI same znaki zapytania po nieudanym flashowaniu

DJOstry 03 Paź 2005 23:57 4116 21
REKLAMA
  • #1 1871075
    DJOstry
    Poziom 25  
    Ocena: 65
    Hej !

No moja pierwsza taka sztuka, koles potraktowal ja tornadem, jak twierdzi wylaczyli mu prąd jak fleszował, nie sadzę bo czesto mi się zdazało jak gryffin flashował i w polowie error wywaliło, po ponownym flashu poszła znakomicie.
    Do rzeczy: imei ma same ?????
    Telefonik jest nówka, z fabryki nieużywany
    Mam tornado, JAF'a, gryffa, zaden nie moze jej postawić.
    Problem polega na tym ze nie mozna zapakować PM'a. Zafleszować ją mozna ( tornado fleszuje, gryf nie, JAF tez nie chce) zreszta JAF'em nie moge zafleszować tych noki. Jak zaczynam ładować PM'a to przy 1 % prawie juz przy 2 % program staje i error, JAF tez ładuje do tego samego miejsca, error około 2 %.

Moze wie jakiś kolega czy mozna to postawić ??

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1871347
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 240
    przelicz ask->rpl i wgraj albo zmieniaj od razu zmieniaj uema
  • #3 1871416
    mmzajcu
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    podgrzej UPP i Flescha delikatnie może coś nie łaczy. Lub nowy UM ale wtedy bedziesz miał inny IMEI
  • #4 2102341
    DJOstry
    Poziom 25  
    zabralem sie za ta nokie, mam chwile czasu. czym przeliczyc ask->rpl ??ask mam juz zgrane, nie wiem czym to policzyc.....

pozdrawiam

Eh..widze ze sam nie policzę, zapukam w odpowiednie dzwi z tym problemem do pewnego kolegi....
  • #5 2102383
    Zbycho9
    Poziom 20  
    masz jafa powinien sobie poradzić .
    Robi takie usterki bo z tego co piszesz to wynika że nie jest to HW tylko Sw na 100%.
  • REKLAMA
  • #7 2102401
    Zbycho9
    Poziom 20  
    Witam
    JAkie przeliczanie? JAfa nie mam ale wiem ze takie naprawy robi.
    PAtchuje imei czy coś takiego.Na 100% poradzi sobie.
  • #9 2102420
    Zbycho9
    Poziom 20  
    CZego nie możesz?
  • #10 2102433
    DJOstry
    Poziom 25  
    no imeipatch'a nie moge zrobić w tej noki. inna brałem teraz ( sprawna ) i w innej idzie imeipatch a w tej co mam imei same ?????? to wywala blad ze cos jest z imeiem.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 2102441
    Zbycho9
    Poziom 20  
    Dziwne.A co ty wogóle narobiłes ze ci numery wykrzaczyło?
    No doczytałem się sory.
    Słuchaj weż moze zakresami wywalisz pm.
    I wtedy sprawdz.
  • #12 2102450
    DJOstry
    Poziom 25  
    Nie wiem , potraktowana tornadem, taka dostałem, a co bylo robione to dokładnie nie wiem, fon jest nowy nieuzywany, chyba polski mial byc bo to nie z naszego kraju.
  • #13 2102453
    Zbycho9
    Poziom 20  
    Czyli mcu i ppm możesz wgrać a pm nie?
  • REKLAMA
  • #14 2102464
    wierus1
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam

jesli załącza sie 3120 po wgraniu mcu i ppm i po 30 sekundach wyłącza to mozesz zmieniac uema jesli nie wyłącza to pokobminuj z imei patch w jafie robilem nie jedna 3120 pod jafem i szły bez problemu! ,podłącz ładowarke jak robisz cos jafem czasami pomaga!

Pozdrawiam
  • #15 2102469
    Zbycho9
    Poziom 20  
    Witam
    czyli nie wszytskie przypadki imei ??????????????? jaf postawi bez wymiany uema?
  • #16 2102474
    wierus1
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Zbycho9 napisał:
    Witam
    czyli nie wszytskie przypadki imei ??????????????? jaf postawi bez wymiany uema?

Wszystkie,ale co z tego ze bedziesz mial imei ok jak uem jest uwalony i po zalogowaniu do sieci telefon od włączenia po 30 sekundach sie wyłączy! pozostanie postawic nowy uem i wgranie rpla! chyba ze sie nie wyłącza! to po patchu powinno byc ok!
  • #17 2102484
    Zbycho9
    Poziom 20  
    chodzi mi o to ze jak jest uwalony Sw to wstaje na jafie a nie że jest fizycznie uszkodzony to chyba normalne że nie bedzie działał.
    A tutaj mamy przypadek ze uszkodzony jest przez tornado.CZyli wstanie na 100%.
  • #18 2102714
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 240
    paczowanie nic nie da jesli jest imei uwalony.
    zmiana uema albo jesli fon ma papiery i pudlo to pepiej przelcizyc ask->rpl
  • #19 2103045
    telekomuna
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    chyba ze ma zgranego pma to bedzie sie dalo postawic imei. tyle ze ten pm musi byc zgrany przed usterka ;)
  • #21 2108423
    zygabb
    Poziom 11  
    Człowieku jeżeli telefon jest nowy to znaczy, że ma gwarancję. A jeżeli ma to oddaj go do serwisu, zgłoś usterkę np. wyłącza się i ani się obejrzysz jak dostaniesz nowy. Tylko jest parę warunków. Na płycie nie może być jakichkolwiek śladów lutowania, korozji itp. ingerencji. Poza tym podczas oddawania telefonu nie możesz wspominać, że nie ma n-ru imei. Jeżeli z płytą wszystko będzie ok. to zostanie wymieniony, bo nikt nie udowodni ci ingerencji w oprogramowanie. Jest jeszcze problem jeżeli nie ma SIM-LOCKa. Napisz mi skąd jesteś to może coś ci doradzę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telefonu Nokia 3120, który po nieudanym flashowaniu metodą Tornado ma IMEI wyświetlany jako same znaki zapytania (?????). Próby przywrócenia IMEI za pomocą programów Tornado, JAF i Gryffin kończą się błędami podczas ładowania pliku PM (parametrów telefonu), zwykle około 1-2%. Telefon jest nowy, nieużywany, prawdopodobnie z polskiej dystrybucji. Dyskusja wskazuje, że problem jest software’owy, a nie sprzętowy. Zalecane jest przeliczenie pliku ASK na RPL, co umożliwia przywrócenie oryginalnego IMEI. W przypadku uszkodzenia UEM (modułu zabezpieczeń) konieczna jest jego wymiana i wgranie pliku RPL. Patchowanie IMEI (IMEI patch) nie działa w tym przypadku, gdyż programy zgłaszają błędy związane z uszkodzonym IMEI. Użytkownik ostatecznie poradził sobie z przeliczeniem ASK->RPL i przywrócił telefon do działania. Wskazano również, że jeśli telefon jest na gwarancji i nie nosi śladów ingerencji sprzętowej, można go oddać do serwisu w celu wymiany płyty lub naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA