logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 5200 - Klawisze przy wyświetlaczu nie działają poprawnie po złożeniu

Maverick033 07 Gru 2011 17:00 1681 12
REKLAMA
  • #1 10229797
    Maverick033
    Poziom 10  
    Witam

Wiem, ze temat byl juz poruszany ale mam problem z klawiszami koło wyświetlacza, nie działaja wszystkie poprawnie. Niektóre dzialaja jak telefon jest rozlozony a jak go zloze to przestaja dzialac, czasami dzialaja czasami nie. Prawidlowo dzialaja tylko przyciski klawiszy numerycznych, *, # oraz do zwiekszania i zmniejszania poziomu glosnosci oraz wylacznik telefonu( czyli wszystkie oprócz tych zamieszczonych na obrazku poniżej)

Problem jest tylko z tymi przyciskami:
    Nokia 5200 - Klawisze przy wyświetlaczu nie działają poprawnie po złożeniu.

Co będzie do wymiany w tym telefoniku? Płyta główna od telefonu czy płyta główna ta pod wyświetlaczem. Miałem kiedyś mniejsze problemy z tymi przyciskami, najpierw był to problem z jednym przyciskiem, lecz gdy go mocno wciskałem to jakoś załapał teraz to już problem jest dużo większy.
    Obrazki zamieszczamy według tej instrukcji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html Proszę niezwłocznie poprawić.jever 23
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10229807
    pawel899
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Czyściłeś? obudowa oryginalna czy zamiennik, taśmę sprawdzałeś?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 10229838
    KubaM_94
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Plytka małych klawiszy/ taśma to bym sprawdził w 1 kolejnosći
  • #4 10229866
    Maverick033
    Poziom 10  
    Obudowa oryginalna, czyscilem tak tylko ogólnie z kurzu ( czym byście polecalli czyścić takie rzeczy), spiryt? Paruje po pewnym czasie więc wydaje mi się dobrym rozwiązaniem.

Jest laikiem jesli chodzi o te sprawy dopiero zaczynam grzebać w telefonach.
    Jak sprawdzić płytke małych klawiszy, lub też taśmę w jaki sposób?

Dzięki za odpowiedź

Dodano po 45 [minuty]:

help me!
  • Pomocny post
    #5 10230121
    pawel899
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Jak masz gdzie to podmień klawiaturę i zobacz czy dalej będzie ten problem.

Pozdrawiam
  • #6 10230263
    Maverick033
    Poziom 10  
    Ja rozebralem caly telefon i wyciagnalem de gorne klawisze ( te co zaznaczylem na obrazku wyzej) i jak wciskam ten guziki na plycie to jest to samo.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 10230285
    alltech2
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Kup tasiemkę na allegro są po parę groszy i się dowiesz wtedy.
  • Pomocny post
    #8 10230917
    jurek91
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Wymień taśme. Kiedyś miałem taki sam problem i wymiana taśmy pomogla. Nie kupuj nie oryginalnej tasiemki gdzyż ich jakosci pozostawiaja wiele do życzenia.
  • #9 10232727
    Maverick033
    Poziom 10  
    Dzieki taśma już zamowiona!
  • #10 10519090
    gmeracz21
    Poziom 10  
    Witam odkopuje temat, w mojej nokii klawisze nawigacyjne nie dzialaja tzn gora dol i lewo prawo. natomiast zdarzy sie ze zadziala czerwona sluchawka lub zielona (dzwiek klawiszy slychac) w zaleznosci czy zsunieta czy rozsunieta. pozostale klawisze numeryczne sprawne co do joty. rozbieralem tel, czyscilem z kurzu oraz wizualnie sprawdzilem glasy, ktore nie sa uszkodzone. tak samo z laczami stykow od tasmy, rowniez wygladaja w porzadku. czyli to jest wina tasmy lub filtrow, tak ? ile kosztuje teraz lutowanie glasow ?
  • REKLAMA
  • #11 10519142
    tele_sim
    Poziom 33  
    Ocena: 217
    gmeracz na poczatek wymień taśme.
    gmeracz21 napisał:
    wizualnie sprawdzilem glasy, ktore nie sa uszkodzone.
    ale mechanicznie mogą byc uszkodzone :)
    gmeracz21 napisał:
    tak samo z laczami stykow od tasmy
    To że jest ok, nie oznacza że to nie wina taśmy.
  • #12 10521984
    gmeracz21
    Poziom 10  
    zamawiam tasemke ;P dam znac w razie komplikacji. dzieki za porade ;)
  • #13 10540152
    gmeracz21
    Poziom 10  
    Witam ponownie po przerwie, podmienilem "nowa" tasme efekt: wyswietlacz sprawny klawisze nawigacyjne rowniez natomiast podswietlenie klawiszy nawigacyjnych oraz wyswietlacza nie dziala ani na zsunietym ani na rozssunietym. Obstawiam, ze tasma nie dolega. Ewentualnie juz od poczatku jest wadliwa

Dodano po 4 [godziny] 13 [minuty]:

wtyczka tasmy nie dolega dobrze do gniazda na plycie glownej. Docisnalem i jest okey

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z klawiszami obok wyświetlacza w telefonie Nokia 5200, które działają nieprawidłowo po złożeniu urządzenia. Niektóre klawisze działają tylko w pozycji rozłożonej, a inne sporadycznie. Użytkownicy sugerują sprawdzenie taśmy klawiatury oraz jej wymianę, jako potencjalne rozwiązanie problemu. Wymiana taśmy pomogła innym użytkownikom w podobnych sytuacjach. Użytkownik rozebrał telefon, ale problem nadal występuje, co sugeruje, że taśma może być wadliwa lub nieprawidłowo podłączona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA