logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiskata sprzętu przez U.K.E. - procedury

MBK 07 Gru 2011 20:05 1217 2
REKLAMA
  • #1 10230739
    MBK
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Cześć, mam takie małe pytanie, oczywiscie czysto hipotetyczne.
    I mam nadzieję, że w dobrym dziale je umieściłem.
    Piractwem radiowym się nie zajmuję i nie zamierzam, ale..
    Załóżmy, że gdzieś w głębi Polski istnieje sobie piracka stacja radiowa, nadająca dajmy na to na paśmie UKF-CCIR czyli 87,5-108.
    Pewnego dnia podjeżdżają panowie z Urzędu Komunikacji Elektronicznej wraz z policją i dokonują konfiskaty sprzętu.
    Co się dzieje dalej ze sprzętem?
    Czy w przypadku gdy jest to sprzęt profesjonalny (firmowa wzbudnica, mikser, procesor dźwięku itp) a co gdy wykonany samodzielnie?
    Czy przechodzi on na własność skarbu państwa i zostaje zlicytowany, czy zostaje komisyjnie zniszczony?
    Z góry dzięki za odpowiedź.
    Pozdrawiam,
    Marcin.
  • REKLAMA
  • #2 10231598
    kreslarz
    Poziom 35  
    Ocena: 459
    Prawo Telekomunikacyjne Dziennik Ustaw 2004 nr 171 poz 1800:
    Art. 203. 1. W przypadku stwierdzenia używania urządzenia radiowego bez wymaganego pozwolenia lub obsługiwania tego urządzenia przez osobę nieuprawnioną, Prezes URTiP wydaje użytkownikowi urządzenia decyzję nakazującą wstrzymanie używania lub zaprzestanie obsługiwania urządzenia radiowego przez osobę nieuprawnioną. Decyzji nadaje się rygor natychmiastowej wykonalności.
    2. Decyzja, o której mowa w ust. 1, może zawierać postanowienie o zabezpieczeniu urządzenia radiowego przed dalszym używaniem lub obsługą albo o przejęciu urządzenia do depozytu.
    3. Prezes URTiP uchyla postanowienie o zabezpieczeniu urządzenia radiowego wydane w związku z:
    1) brakiem pozwolenia - z dniem wydania użytkownikowi pozwolenia, chyba że sąd orzekł przepadek urządzenia;
    2) jego obsługą przez osobę nieuprawnioną - niezwłocznie po udokumentowaniu, że osoba obsługująca urządzenie radiowe posiada wymagane świadectwo operatora urządzeń radiowych.
    4. Urządzenie radiowe przyjęte do depozytu z powodu:
    1) braku pozwolenia - jest zwracane użytkownikowi po wydaniu mu pozwolenia, chyba że sąd orzekł przepadek urządzenia;
    2) obsługi przez osobę nieuprawnioną - jest zwracane użytkownikowi niezwłocznie po udokumentowaniu, że osoba obsługująca urządzenie radiowe posiada wymagane świadectwo operatora urządzeń radiowych.

Moderowany przez Duduś74:

Bez krzyków mi tu proszę. Post edytowałem.

• #3 10231957
    MBK
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Bardzo dziękuję za odpowiedź i życzę dobrej nocy :)
REKLAMA