logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wężownica zamiast płaszcza wodnego - czy to ma sens

cordoba_2004 09 Gru 2011 20:42 57766 51
Najlepsze odpowiedzi

Czy zamiast płaszcza wodnego w kominku można zastosować wężownicę z rurki miedzianej i czy takie rozwiązanie będzie wydajne?

Tak, taka wężownica może działać jako tańszy sposób odzysku ciepła z kominka, ale pod względem pojemności i stabilności odbioru ciepła płaszcz wodny jest rozwiązaniem lepszym [#10316985][#10239656] W praktyce poprawę trwałości daje wykonanie wymiennika z rur kotłowych albo kwasówki, najlepiej z lutami twardymi lub bez wielu połączeń, bo miękkie luty i liczne złączki są najsłabszym punktem [#10245110][#10245191][#10240119] Dobrze sprawdza się montaż w strefie spalin, z izolacją termiczną, w układzie otwartym ze zbiornikiem wyrównawczym, sterownikiem pompki i zabezpieczeniami; taki układ działał u jednego z forumowiczów na kominku 12 kW i ogrzewał około 80 m² [#10244744] Trzeba jednak liczyć się z mniejszą trwałością niż w płaszczu wodnym i z ryzykiem przy awarii prądu lub obiegu, bo wężownica może się przegrzać [#10580637][#10239656]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 10239432
    cordoba_2004
    Poziom 27  
    Ocena: 361
    Witam
    Proszę Szanownych Kolegów o radę.
    Na jednym z portali znalazłem taki oto obrazek.
    Mam obecnie kominek w domu w którym pali się co dzień.
    Chcę wymienić go na kominek z płaszczem ale zastanawiam się czy nie lepiej
    dać na obecny kominek bez płaszcza taką wężownicę z rury miedzianej, która będzie spełniać rolę płaszcza. Oczywiście wiadoma sprawa, sterownik, bezpieczeństwo pompka, podtrzymanie jest konieczne jak w każdej instalacji.
    Mierzyłem dzisiaj temperaturę nad kominkiem, waha się ona w przedziale 65 st C 90 st C.

Pytanie ma sens ponieważ nie chciał bym zmieniać, naruszać ładnej odbudowy marmurowej. Tylko czy wydajność cieplna będzie dobra?

Z góry dziękuję za wszystkie porady
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10239656
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 10239672
    cordoba_2004
    Poziom 27  
    tego mi było trzeba :)
    jak zadbać o większą trwałość termiczną wężownicy?
    izolować przed przepaleniem? jakieś inne wskazówki?
  • Pomocny post
    #4 10240119
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 10240140
    cordoba_2004
    Poziom 27  
    myślałem o zamontowaniu takiej wężownicy nie bezpośrednio nad kominkiem ale np 50 cm wyżej wtedy działała by na nią niższa nieco temperatura i nie bezpośredni ogień
  • Pomocny post
    #6 10241273
    Piasek80
    Poziom 31  
    Ocena: 666
    Można kombinować z różnym skutkiem, można i kupić gotowe rozwiązanie czyli wodny nasad kominowy
    Wężownica zamiast płaszcza wodnego - czy to ma sens Wężownica zamiast płaszcza wodnego - czy to ma sens

Nie jest to jakoś wybitnie tanie rozwiązanie (od 1500 do 2500) ale można się pokusić o własnoręczne wykonanie bo stopień komplikacji praktycnzie żaden. Taniej będzie na pewno i to sporo.
  • #7 10241432
    cordoba_2004
    Poziom 27  
    Bardzo Panu Dziękuje Bardzo ciekawy rysunek zasada taka sama jak przy daniu 20 zwojów rurki.

Dzisiaj dowiedziałem się że ważnym problemem w kominkach a płaszczem wodnym jest obecność skroplin. I powiedziano mi że woda która wraca do płaszcza powinna mieć więcej aniżeli 55st C w przeciwnym wypadku następuje wykraplanie wody i brudzenie kominka.
    Tematu nie zamykam spróbuję zrobić taką wężownicę jakiej zdjęcie dałem w pierwszym poście ponieważ jest to dla mnie najtańsze obecnie przy stojącym już kominku rozwiązanie, a do tego z budowy zostało mi 20 zwojów 25 milimetrowej rurki i podpięcie jej do otwartego systemu. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Każda sugestia bardzo mile widziana
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 10244744
    SatServ
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Witam
    Ja w 2005r zrobiłem coś takiego:

Założone jest to na kominek 12kW i obłożone izolacją termiczną.
    Działa do dzisiaj i bez problemu ogrzewa dwukondygnacyjny domek letniskowy
    ok 80m2.
    Układ otwarty ze zbiornikiem wyrównawczym, sterownik pompki ze wszelkimi zabezpieczeniami, ogrzewa 6 podłóg + grzejnik łazienkowy, wszytko kryzowane oczywiście.
  • #9 10244953
    cordoba_2004
    Poziom 27  
    Super Chłopaki pokazujcie jak najwięcej tego typu rozwiązań i szczegółów technicznych, za to kocham elektrodę , nigdzie tego nie ma :)
  • Pomocny post
    #10 10245110
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Witam

Wszystko ładnie i pięknie, jak ktoś obchodzi się z taką wężownicą w sposób odpowiedzialny i z głową. Ja Osobiście zastosowałbym luty twarde, tutaj są miękkie i to jest pięta Ahillesowa tego rozwiązania. Jeszcze lepszym byłoby użycie miękkiej rury i jej wyginanie, zamiast kilkudziesięciu połączeń. Reszta ok!
  • Pomocny post
    #11 10245191
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 10245306
    Piasek80
    Poziom 31  
    Dlatego twierdzę że własnoręczne pokombinowanie (jak pokazują przykłady powyżej) jest nieporównywalnie tańsze niż te wszystkie wydumane gotowce za niewspółmierne do otrzymanego produktu pieniądze a równie skuteczne.
  • #13 10245379
    cordoba_2004
    Poziom 27  
    Dokładnie tak jak piszecie.
    Poza tym nawet jeśli się rozszczelni to koszt naprawy własnoręcznej czy jakiejś poprawki będzie i tak nie będzie wielki a człowiek czegoś się nauczy
  • Pomocny post
    #14 10272594
    pablowp1
    Poziom 23  
    Ocena: 144
    bialy20 napisał:
    Montowałem kiedyś wężownicę w kominku u znajomego. Pospawana była z kwasówki. Może warto pójść tym tropem? Na pewno gorsza przewodność cieplna, ale trwałość w kominku praktycznie nieograniczona... Co do kosztów, zdaje się że zapłacił za spawane, sam materiał był złomem z jakieś mleczarni.

Nie jestem inżynierem, ale nie trudno obliczyć bilans zysków i strat zastosowania kwasiarka lub innego materiału, ale podzielę się osobistym doświadczeniem, kilka dni temu w mieszkaniu w bloku betonowym instalowałem grzejnik łazienkowy , prostokątny profil zamiast rury, wymyślony przez inwestora. Zbudowany był z kwasiaka (na indywidualne zamówienie) i niestety przewodność cieplna kiepska. to lepiej wygląda niż działa. Na szczęście inwestora rzecz dzieje się na 2 piętrze więc komfort cieplny zapewniony i chyba tylko dzięki temu.
  • Pomocny post
    #15 10272875
    berlingo
    Poziom 22  
    Ocena: 191
    Kolego ja załozyłem do swojego kominka ( zwykły żeliwny) ruszt wodny pospawany z rur kotłowych podłaczony do kotła węglowego otwarty układ i to chodzi ok są zdiecia

Dodano po 2 [minuty]:

https://obrazki.elektroda.pl/9002810900_1324161276.jpg

Dodano po 1 [minuty]:

https://obrazki.elektroda.pl/6758668900_1324161272.jpg

Dodano po 36 [sekundy]:

ttp://obrazki.elektroda.pl/8433674300_1324161274.jpg

Mod. ROBSON33
    Należy poprawnie wkleić foto zgodnie z tą instrukcją
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
    Proszę poprawić post nie usuwając powyższego wpisu .
  • Pomocny post
    #16 10272898
    Piasek80
    Poziom 31  
    Świetny patent... :)
    A nie gotuje ci wody w tym ruszcie ? czy pompa nadąża wywalać ?
    I gdzie to tłoczy ? Prosto w c.o czy bufor najpierw jakiś po drodze ?
  • Pomocny post
    #17 10272940
    berlingo
    Poziom 22  
    Połączone w szereg z kotlem węglowym 10kw zebiec pompa nadąża przepychac wodę układ otwarty 8 kaloryferów i podłogówka podpatrzone w merlren były takie kominki z rusztem francuskie

Dodano po 2 [minuty]:

https://obrazki.elektroda.pl/5175939300_1324163117.jpg

Mod. ROBSON33
    Należy poprawnie wkleić foto zgodnie z tą instrukcją
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
    Proszę poprawić post nie usuwając powyższego wpisu .
  • #18 10273285
    cordoba_2004
    Poziom 27  
    kolego Berlingo bardzo ciekawy sposób.
    Mam pytanie czy Twój kominek - wkład jest żeliwny czy stalowy , bo spawanie żeliwa to nie taka błaha sprawa.
  • Pomocny post
    #19 10274722
    berlingo
    Poziom 22  
    wkład żeliwny ale ruszt jest stalowy ze stali kotłowej w kominku wkładzie wywiercono otwory przełożono ruszt i zabezpieczono podkładkami z obu stron oraz uszczelnieniem tytan do 2000 c całość sprawuje się dobrze nie stwierdziłem pęknięć uszczelnienia pozdrawiam

Dodano po 43 [minuty]:

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #20 10285449
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 93
    Zastanawiam się nad podobną nagrzewnicą tylko do CWU. Mam kominek z nadmuchami, jednak chciałbym podgrzewać też wodę w zimie. Może po prostu władować do komory w której podgrzewane jest powietrze chłodnicę samochodową? Ryzyko zagotowania małe, a wydajność powinna być dość duża
  • #21 10285493
    cordoba_2004
    Poziom 27  
    ja bym dał 2-3 chłodnice ..
  • Pomocny post
    #22 10285795
    daniel93
    Poziom 29  
    2-3 chlodnice? Jak tu widze u kolegów parę rurek wystarcza. Ja chcę podgrzewać około 200l wody do około 50*C. Czy 2-3 chłodnice nie zagotują wody przy mocnym grzaniu na dużych mrozach?
  • Pomocny post
    #23 10289598
    berlingo
    Poziom 22  
    Kolego te parę rurek w moim przypadku to ok 10 kw bo bezpośrednio grzane przez ogień na zasadzie płomieniówki wykonane ze specjalnej stali kotłowej .Wkładanie chłodnic samochodowych do czopucha kominka to syzyfowa robota tam potrafi być 300 c która chłodnica aluminiowa z boczkami plastykowymi zaciskanymi na uszczelkę gumową wytrzyma taką temperaturę na zewnątrz one sa projektowane do temperatury 120c max w środku chłodnicy pozdrawiam
  • Pomocny post
    #24 10310126
    daniel93
    Poziom 29  
    Tylko, że ja nie chcę ich wkładać do czopucha kominka(komina). Planuje je włożyć tam mamy rurę kominową i wokół tego obudowę, a nad tym jest wlot powietrza do nadmuchów. Myśl, że tu nie ma więcej niż 90-100*C. Mylę się?
  • #25 10310294
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 729
    cordoba_2004 napisał:
    Pytanie ma sens ponieważ nie chciał bym zmieniać, naruszać ładnej odbudowy marmurowej. Tylko czy wydajność cieplna będzie dobra?

To nie ma sensu a dowie się o tym każdy kto coś takiego zamontuje.
    Tylko dlaczego nikt się nie przyzna do porażki i radzi innym montaż takiego gówna to nie mam pojęcia.
    Zbyt wiele widziałem i naprawiałem, ale to wasza sprawa.
  • #26 10310378
    daniel93
    Poziom 29  
    DonRomano napisał:
    cordoba_2004 napisał:

To nie ma sensu a dowie się o tym każdy kto coś takiego zamontuje.
    Tylko dlaczego nikt się nie przyzna do porażki i radzi innym montaż takiego gówna to nie mam pojęcia.
    Zbyt wiele widziałem i naprawiałem, ale to wasza sprawa.

Ale jeśli taki patent zastosujemy tylko do CWU to chyba ma to sens?
  • #27 10310422
    DonRomano
    Poziom 34  
    daniel93 napisał:
    Ale jeśli taki patent zastosujemy tylko do CWU to chyba ma to sens?

Montuj zobaczysz, ja twierdzę j.w.
  • Pomocny post
    #28 10310568
    daniel93
    Poziom 29  
    Ale prosiłbym o argumenty, dlaczego tak?
  • #29 10310776
    DonRomano
    Poziom 34  
    Dobra, nie mam czasu ale trochę napisze.
    Po pierwsze primo, montując coś takiego schłodzisz kominek, i kominek już nigdy nie będzie tym kominkiem którym był.
    Czyli już nie będzie tak pięknie kominkował pomieszczeń.
    Czyli nie będzie grzał tak jak grzał, logiczne.
    Po drugie primo wyobraź sobie sytuacje( u mnie kilka dni temu przy kotle węglowym, zabezpieczenia UPS, itp itd) leżę? sobie z moją a tu alarm, brakło prądu po 1.5 godzinie wszystko się gotuje woda kapie z zaworów bezpieczeństwa, ja zamiast doznawać przyjemności "leżakowania przed kominkiem na owczej skórze" przy pachnących świecach, zasuwam do kotłowni i ratuje zasobnik i zbieram wodę, nago bo nie było czasu się ubrać :D
    Po trzecie sekundo czy jakoś tam, co w momencie kiedy kominek już nagrzał wodę a mi się chce dalej w nim palić (kominku)?
    Nagrzeje do 99 stopni, ano pewnie tak i odkręcm kurek ciepłej wody lub mój syn 10 lat i co ?
    Para?
    Pewnie nie bo nigdy nie nagrzeje do takiej temperatury, za mała wydajność.

Jest jeszcze mnóstwo innych powodów dlaczego nie i już.
    Róbcie co chcecie.
    P.S. Nie napisałem tego po to aby zniechęcać kogokolwiek do eksperymentów, tylko po 15 latach intensywnej pracy jako instalator i serwisant widziałem wiele, naprawdę wiele.
    Błędy poprawię później teraz mi się nie chce.
  • #30 10311478
    daniel93
    Poziom 29  
    DonRomano napisał:
    Po pierwsze primo, montując coś takiego schłodzisz kominek, i kominek już nigdy nie będzie tym kominkiem którym był.
    Czyli już nie będzie tak pięknie kominkował pomieszczeń.
    Czyli nie będzie grzał tak jak grzał, logiczne.

Kominek wystarczał zanim zrobiłem elewację, a teraz ciepła jest aż nad to :-)

DonRomano napisał:
    Po drugie primo wyobraź sobie sytuacje( u mnie kilka dni temu przy kotle węglowym, zabezpieczenia UPS, itp itd) leżę? sobie z moją a tu alarm, brakło prądu po 1.5 godzinie wszystko się gotuje woda kapie z zaworów bezpieczeństwa, ja zamiast doznawać przyjemności "leżakowania przed kominkiem na owczej skórze" przy pachnących świecach, zasuwam do kotłowni i ratuje zasobnik i zbieram wodę, nago bo nie było czasu się ubrać :D

No taką sytuację to rozumiem, że nie była zbyt miła :-P Niemniej jednak chyba nie ma fizycznej możliwości, żeby zagotować wodę od powietrza. Niemniej jednak Pompa będzie miała dobre zasilanie awaryjne.

Wydaje mi się, że taki wymiennik jest bezpieczny

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zastosowania wężownicy z miedzi jako alternatywy dla tradycyjnego płaszcza wodnego w kominkach. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami i wskazówkami dotyczącymi montażu oraz trwałości wężownic. Wskazano na korzyści związane z większą sprawnością cieplną, ale również na potencjalne problemy, takie jak ryzyko uszkodzenia wężownicy w wyniku wysokich temperatur. Uczestnicy podkreślali znaczenie odpowiednich zabezpieczeń, takich jak sterowniki i pompy, oraz omawiali różne materiały, z których można wykonać wężownice, w tym stal kotłową i miedź. Wspomniano również o gotowych rozwiązaniach, takich jak wodne nasady kominowe, które mogą być droższe, ale oferują większą niezawodność. W końcu, niektórzy użytkownicy wyrazili wątpliwości co do efektywności takich rozwiązań w dłuższej perspektywie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA