logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Polar PDS885 nie wiruje - co może być przyczyną?

tomek17041975 10 Gru 2011 15:56 3844 8
REKLAMA
  • #1 10242151
    tomek17041975
    Poziom 9  
    Ocena: 19
    Proszę o pomoc.
    Mam pds885 Polar i wszystko jest ok, ale gdy przychodzi moment odwirowania automat tylko odpompowuje wodę i delikatnie okręca bębnem. Pranie zostaje nadal nie odwirowane.
    Proszę o jakąś radę.
    Dziękuję z góry.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 10274067
    marek1300
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Z tyłu pralki masz wężyk wchodzi on do bębna, zdejmij zacisk z tego wężyka i delikatnie dmuchnij powinieneś usłyszeć zadziałanie styku hydrostatu, to samo można zrobić w stronę bębna, mi pomogło. Problemem był "zawieszony" hydrostat, a w innej pralce taki sam objaw był spowodowany zapchaniem rurki ale przy styku z bębnem, przedmuchanie wszystkiego pomogło, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 10323821
    tomek17041975
    Poziom 9  
    Dzięki za wszystkie porady ,ale niestety nic nie pomogło.Pozostaje chyba wymienić programator.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 10325404
    jozek_i
    Specjalista AGD
    Ocena: 184
    Panie ja bym podmienił kondensator od silnika i moduł.

A czy jak pan ściągnie pasek to silnik wiruje, warto by to sprawdzić .
  • #6 10325448
    saratech
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    Sprawdz dokładnie pompe i czy na pewno całkowicie wyrzuca całą wodę. Jak nie wyrzuci do końca - nie bedzie wirować.

jozek:
    "A czy jak pan ściągnie pasek to silnik wiruje, warto by to sprawdzić"
    O czym Ty piszesz?
  • #8 10325905
    tomek17041975
    Poziom 9  
    Cały cykl prania przebiega normalnie, ale gdy dochodzi moment wirowania słychać w programatorze trzask i od nowa zaczyna odpompowywać wodę.Wodę odpompowuje dobrze.Na razie nie mam jak podmienić modułu.
  • #9 10402315
    tomek17041975
    Poziom 9  
    Witam wszystkich.Z powodów osobistych teraz mogłem się zająć moją pralką.Przyznam szczerze, że zbyt leniwie podszedłem do Waszych podpowiedzi a mianowicie niezbyt dobrze zrobiłem wasze zalecenia. Teraz opisze co zrobiłem.
    Wymieniłem programator-nic nie pomogło
    wymiana kondensatora- nic nie pomogło
    silnik dobry
    Poszedłem po rozum do głowy i stwierdziłem że muszę jeszcze raz zrobić wszystko od nowa to co mi napisaliście.Okazało się to strzałem w 10.W rurce gdzie znajduje się wkład filtra było upchnięte kawałek materiału,ale kluczowe było chyba przeczyszczenie gumowego wężyka z tyłu ,który łączy hydrostat z bębnem.Zatkana była całkowicie ta fajka przyłączona do bębna.Tera praleczka zaczęła wirować bez problemu.Temat zamykam.Dziękuję Wam wszystkim za pomoc i zarazem przepraszam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z pralką Polar PDS885, która nie wiruje, a jedynie odpompowuje wodę i delikatnie obraca bębnem. W odpowiedziach zasugerowano kilka potencjalnych przyczyn, takich jak uszkodzony kondensator rozruchowy, problemy z hydrostatem, zatykanie rurki łączącej hydrostat z bębnem oraz konieczność sprawdzenia pompy. Po wymianie programatora i kondensatora, użytkownik ostatecznie zidentyfikował problem jako zator w rurce filtra oraz zatykanie gumowego wężyka, co po oczyszczeniu przywróciło prawidłowe działanie pralki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA