logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór silnika jednofazowego do cyrkularki z piłą 300mm - moc i obroty

pająk32 10 Gru 2011 19:56 6502 3
REKLAMA
  • #1 10243234
    pająk32
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Będę robił cyrkularkę i potrzebuje pomocy.
    -jaki silnik kupić musi być jednofazowy bo nie mam siły,chodzi o moc i jakie powinien mieć obroty.
    -piłę chce kupić o średnicy 300mm ,tylko nie wiem jaka widie czy zwykłą i jaka ilość zębów powinna mięć .
    -cyrkularka będzie służyła głównie do cięcia gałęzi o średnicy 10cm i czasami jakiejś deski.
    -jak dobrać koła pasowe do tej maszyny.
    -wałek chcę kupić na allegro tylko nie wiem czy one są dobrze wykonane .
    -czy konstrukcje wykonać z kątowników czy z profili kwadratowych.
  • REKLAMA
  • #2 10244994
    AndM
    Poziom 17  
    Ocena: 92
    Witam
    Też takie urządzenie zmontowałem. Kupiłem silnik , którego budowa jest specjalnie przystosowana do maszyn obrabiających drewno. Na końcu wałka jest od razu mocowanie piły, więc nie potrzeba żadnej przekładni, poza tym jest bardzo niski typu " jamnik". U mnie piła widia uniwersalna o średnicy 400mm. Moc silnika 2,2kW, 2800 obr/min. Jeśli chodzi o wrażenie z cięcia to różnie, ponieważ zależy co tniemy,w poprzek słojów, czy wzdłuż , drewno czy drewnopochodne. Jest tu oczywiście rada, do danego ciętego materiału zakładać odpowiednio piłę. Jeśli chcesz ciąć drewno na opał to piła do cięcia poprzecznego, o odpowiedniej ilości zębów. Jeśli chodzi o materiał na konstrukcje to chyba co masz pod ręką, ważne żeby to było sztywne i nie wpadało w drgania, stół też ma być masywny. Osobiście radziłbym silnik trójfazowy, jest sprawniejszy i mniej z nim kłopotów. Pytasz o przekładnie, pewnie trzeba taką ,aby nie przekroczyć maksymalnych obrotów piły. Prędkość jest zawsze podana na pile tarczowej przez producenta.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 10247665
    pająk32
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Niestety silnik trójfazowy odpada,możesz napisać gdzie kupiłeś silnik.
  • #4 10273547
    AndM
    Poziom 17  
    Ocena: 92
    Witam.
    Kupiłem na Allegro, nowy z dwuletnią gwarancją. Wpisz na Allegro "silnik elektryczny jamnik" powinno Ci coś interesującego pokazać. Producent posiada silniki o różnych mocach, również jednofazowe.
    Pozdrawiam.
REKLAMA