logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór silnika do cyrkularki do cięcia drewna - parametry i porady

Yacus15 17 Sie 2006 12:31 2933 7
REKLAMA
  • #1 2924190
    Yacus15
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. NIe jestem pewnien czy daje do dobrego działu, ale jak cos to mnie poprawcie...
    Chciałem zrobic cyrkulotke(nie wiem jak to sie nazywa naprawde ale u nas tak na to mówią, takie cos do cięcia drewna) i nie wiem jaki mam silnik do tego wsadzic... Jakich ma byc parametrów. BEdzie napędzany paskiem...
  • REKLAMA
  • #2 2924199
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3617
    Przede wszystkim: co to jest ta "cyrkulotka"? Poza tym wybitnie za mało danych. Średnica tarczy, czy tego, co bedzie ciąć to drewno, grubość materiału do cięcia, zakładana prędkość elementu tnącego/predkość cięcia, wielkość przełożenia, rodzaj pracy...
    Nikt tu nie jest wróżką!
  • REKLAMA
  • #3 2924218
    Yacus15
    Poziom 11  
    Własnie sie nie znam na tym, bedzie głownie do ciecia płyt wiórowych i desek.....

A ma to działac na takiej zasadzie...
    Załączniki:
    • Wybór silnika do cyrkularki do cięcia drewna - parametry i porady schemat.JPG (6.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 2925572
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    przy założeniu że praca będzie przerywana a piła będzie miała ok 250 mm średnicy silnik 1kW / 3f powinien wystarczyć , warto zastosować silnik 2800 obr/min i piłę z widiowymi zębami , oczywiście obroty możesz uzyskać stosując przełożenia pomiędzy silnikiem a wałkiem napędowym ale wtedy stracisz na mocy
  • REKLAMA
  • #5 2926453
    pubus
    Poziom 30  
    Ocena: 31
    Skoro się nie specjalnie znasz na rzeczy to nie jestem pewien czy budowa cyrkularki na własną rekę jest dobrym pomysłem...
    Sam układ tnący powinien być porządnie zrobiony bo była by głupia sprawa jak by rozpędzona do kilku tysięcy obr/min tarcza lub jej odłamki zaczeły latać po warsztacie...
  • REKLAMA
  • #6 2927016
    Yacus15
    Poziom 11  
    Na zeszcie sie znam, tylko nie wiedziałem jaki silnik dac :)
  • #8 2948472
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3617
    Gotowe łoże pod tarczę można kupić. Tak więc z zamontowaniem piły nie powinno być większych problemów.
    Ale mam pytanie: po co to robić samemu? W sklepach można teraz kupić GOTOWY sprzęt, z GWARANCJĄ i ATESTETM BEZPIECZEŃSTWA. Można kipic na raty jak się nie chce wywalać na raz pieniędzy. Oszczędzamy w ten sposób swój czas, jest to bezpieczniejsze niż samoróbka, na pewno estetyczniejsze i bardziej przemyślane. Bo jeśli to ma być używane do cięcia drewna i pochodnych, to już na początek silnik musi być pyłoszczelny, a instalacja elektryczna właściwie hermetyczna. Oczywiście jeśli zależy nam na dobrym narzędziu a nie byle tylko było... A tu już dochodzą dodatkowe koszta... Dodatkowo trzeba dobrze wyliczyć moc i przełożenie, dopasować koła...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru silnika do cyrkularki (piły tarczowej) do cięcia drewna i płyt wiórowych, napędzanej paskiem. Kluczowe parametry to moc silnika, średnica tarczy oraz prędkość obrotowa. Zalecany silnik to trójfazowy o mocy około 1 kW i prędkości 2800 obr./min, przy tarczy o średnicy około 250 mm z zębami widiowymi. Przełożenia między silnikiem a wałkiem napędowym mogą regulować obroty, ale powodują straty mocy. Podkreślono konieczność solidnej konstrukcji układu tnącego ze względu na bezpieczeństwo przy wysokich obrotach. Zwrócono uwagę, że silnik powinien mieć odpowiednią ochronę pyłoszczelną, a instalacja elektryczna powinna być hermetyczna. Wskazano również, że gotowe urządzenia z gwarancją i atestami bezpieczeństwa są bezpieczniejszą i bardziej estetyczną alternatywą dla samodzielnej budowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA