logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG Liteon czy NEC - która lepsza nagrywarka DVD 16x

Radagast20 13 Gru 2004 16:43 5181 36
Najlepsze odpowiedzi

Którą nagrywarkę DVD 16x wybrać, jeśli zależy mi przede wszystkim na kompatybilności i małej awaryjności: LG, Lite-On czy NEC?

Najczęściej polecano NEC-a, zwłaszcza model 3500A, jako najpewniejszy wybór pod kątem kompatybilności i małej awaryjności [#1057540][#1085282] Według kilku osób NEC lepiej radzi sobie na słabszych płytkach, potrafi nagrywać cicho i daje dobre rezultaty także na stacjonarnych odtwarzaczach DVD [#1057540][#1057681][#1535035] LG zebrało zarówno pochwały za trwałość i czytanie wszystkich formatów, jak i ostre opinie o awaryjności, więc w wątku nie było co do niego zgody [#1057258][#1085385][#1532501] Lite-On chwalono za K-Probe i dobre kopiowanie danych oraz zabezpieczeń, ale pojawiały się też uwagi o problemach przy dużych prędkościach na gorszych nośnikach i o kłopotach z odczytem w stacjonarnych odtwarzaczach [#1057207][#1057540][#1084654] Jeśli patrzysz też na cenę i gwarancję, w wątku padło, że NEC i Lite-On są podobnie wycenione i oba mają 2 lata gwarancji, więc różnicę ma robić głównie jakość pracy [#1058090][#1058906]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 1057152
    Radagast20
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    która z tych DVD-r/rw jest lepsza w kazdym sklepe czy hurtowni mowia ze najlepsze jest to co maja na sklepie a to czego nie maja jest do niczego mnie sie zdaje ze LG je wszystkie przebija ze wzgledu na trwalosc awaryjnosc itp choc moze sie myle jakie macie na ten temat opinie ????
  • REKLAMA
  • #2 1057207
    snake83
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Stawiam na Lite-On'a,nagrywarka śietnie się spisuje nie sprawia kłopotów,jedyne co mozna radzić to aktualizacja biosu ale to nie problem.Świetna do robienia wszelkiego rodzaju kopii bezpieczeństwa,bardzo dobrze radzi sobie z łamaniem zabezpieczeń płyt audio i z danymi.Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 1057245
    boguszek
    Poziom 12  
    Ja jak narazie nie miałem doświadczenia z innymi nagrywarkami niż LG, ale nie eksperymentuję, ponieważ jestem z niej zadowolony... Myślę, że to co sprawdzone jest najlepsze.... Mam kolegę, któremu się już trochę nagrywarek przez ręce przewinęło i on też doradza nagrywarki tej firmy...
    Jeżeli o inne firmy chodzi to niech się wypowiedzą Ci co mieli z nimi doświadczenia...
  • #4 1057258
    elbob
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    Witam.

Tak jak napisałeś - LG.
    Cały czas używam tych napędów i jeszcze się nie zawiodłem. Tylko raz naciąłem się się na zachwalanego Lite-On'a - po dwóch miesiącach wymieniłem na LG i tak już zostało.
    Poza tym LG czyta wszystkie formaty.

Pozdrawiam.
  • #5 1057363
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Witam
    Czas do czasu składam jakiś kopmputer i mimo że mam do czynienia tylko z nowym sprzętem to polecam soż lepszego typu Yamaha ciężko dostać lub Samsunga też zero reklamacji
    POZDRAWIAM

p.S. a z tych trzech to LG
  • #6 1057491
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Ja osobiście poświęciłbym chwile NEC'owi. W końcu marka niebylejaka, i też się nie zawiodłem na ich produktach ( w końcu jest to Mitsubishi Electronics ) A co do LG, to różnie bywało ;) ale mam już 2 lata nagrywarke 24x i nie mam co narzekać... Jak tak dalej pójdzie to i następne 2 lata posłóży:)
  • #7 1057540
    Włodi
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Od LG trzymaj sie z daleka !!! Dobrze Ci radze.

Bierz NEC-a 3500A. Obie nagrywarki zarówno NEC jak i LiteON sa podobne jakościowo, lecz LiteON ma problemy z nagrywaniem przy duzych prędkościach na płytach gorszych jakościowo. Natomiast NEC wypali bezbłędnie nawet na najgorszych płytkach. Pozatym NEC nawet na oryginalnym biosie jest wstanie przepalić płytke dvdr 8x z prędkościa 16x - sam sie zdziwiłem ostatnio <wow>

Miałem podobny dylemat z tymi dwoma wypalarami. Porozglądałem się po innych forach, poczytałem trochę i doszedłem do wniosku że jednak wezmę NEC-a. I co? -> i jestem z niej bardzo zadowolony a nawet troche zaskoczony jej mozliwościami !
  • #8 1057681
    -=[OLO]=-
    Poziom 24  
    Ocena: 129
    Ja wybrał bym NECa. LG są tanie ale bardzo zawodne. Z płytami wypalonymi na Liteonach są problemy w stacjonarnych odtwarzaczach DVD. NEC jest nieco droższy ale zdecydowanie lepszy i pracuje bardzo cicho, dużo ciszej niż LG i Liteon
  • #9 1057816
    Włodi
    Poziom 19  
    NEC znowu nie jest taki drogi :P ja dałem za niego dwa tygodnie temu 290 zł :D
  • #10 1057911
    Radagast20
    Poziom 19  
    jesli o cene chodzi to jest ona u mnie na drugim miejscu dokladniej mi chodzi o to zeby nagrywarka byla kompatybilna i byla malo awaryjna
    (bez awaryjna) :) ja mam w domciu juz 3 lata nagrywarke cd-r LG x12 wypalila okolo 2000 plyt i jedynie laser dwa razy czyscilem a tak jest poprostu wspaniala i to mnie ciagnie do LG druga sprawa to serwis no bo jak np zepsuje sie LG to problemow wiekszych nie ma serwis mam pod nosem ale jesli taki Liteon siadzie to jak moze gwarancja wygladac ??
  • #11 1058090
    Włodi
    Poziom 19  
    NEC ma 2 lata gwarancji. Jak sie cos z nią stanie to poprostu zanosisz ją do sklepu w którym ją nabyłeś - proste :P
  • #12 1058246
    Radagast20
    Poziom 19  
    no tak jest zawsze oprucz LG gdzie w moim przypadku moge zaniesc do serwisu LG tylko chodzi bardziej o uznanie gwarancji przez producenta
  • #13 1058352
    tiamar
    Poziom 2  
    Pracuję w sklepie komputerowym miałaem okazję porządnie przetestować obie nagrywarki i stwierdzam, że sa na podobnym poziomie, tzn. średnim. Z ich gwarancjami nie ma problemu (zwłaszcza ze strony Liteona, najczesciej wymieniaja na nowa). A gwarancje się zdażaja. Powiedzmy 1/50 do nas wraca na serwis. Duzo gorzej jest np. z BTC. A nagrywarki LG nie ciesza sie mocnym zainteresowaniem. Najwiecej ludzi kupuje Liteona.
  • #14 1058465
    Radagast20
    Poziom 19  
    a czy zainteresowanie liteonem moze byc spowodowane cena jak chodzilem za ta nagrywarka to ceny byly rozne o okolo 50 60zł tylko ze liteon byl oem a LG byly same box oczywiscie LG byl drozszy
  • REKLAMA
  • #15 1058906
    tiamar
    Poziom 2  
    U mnie Liteon w BOXie kosztuje 310zł. NEC jest w podobnej cenie. Obie firmy daja 2 lata gwarancji. Ludzie jak do nas przychodza od razu czesto pytaja sie o Liteona. Mowią, że ktoś z ich znajomych/rodziny ma juz taka nagrywarke i jest zadowolony. Przede wszystkim kieruja sie opiniami znajomych. Czasami testami w gazetach, ale tej opcji całkowicie odradzam. Testy nie sa wiarygodne. Wygrywaja nie zawsze najlepsze produkty, ale przede wszystkim te które np. zostawiaja upominki osobom testujacym. Wiem to z wiarygodnego źródła.
  • #16 1060208
    kostian
    Poziom 25  
    Ocena: 87
    Jeżeli nie interesuje Cię obchodzenie zabezpieczeń to kup cokolwiek.
    Jeżeli myślisz o zgrywaniu gier to się dobrze zastanów - sama prędkość zapisu mnie osobiście najmniej interesuje mam czas.
    Zwracam uwagę na korekcję błędów, ilość błedów w czsie zapisu - te elementy wpływają na jakość nagrywarki a to że będzie ona palić nawet pół godziny dłużej naprawdę jest nieistotne.
    Załączniki:
    • Nagrywarki DVD.xls (157.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 1064253
    Radagast20
    Poziom 19  
    kupilem sobie LG 16x jak wyspawam 100płyt czyli zejdzie mi tak do poniedzialku to zdam relacje z dzialania zbujnicy
  • #18 1084626
    marktek
    Poziom 2  
    Ja natomiast powiem tak.Lg-to tandeta,nie kupuj bo szkoda pieniędzy.Mam już drugą nagrywarkeLite-on i obydwie chodzą super.Nie ma żadnych problemów z odtwarzaniem na stacjonarnym jak ktoś tu sugerował.A co do prędkości-to niewielka różnica , a poza tym to płyt *8 nie ma tak po sklepach.
  • REKLAMA
  • #19 1084654
    Jedrek71
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Nec jest mniej popularny,ale optykę ma szklaną i mechanikę bardziej trwałą mniej plastiku a więcej metalu.Liteony mają jedną sporą zaletę,a mianowicie oprogramowanie K-Probe,ktore jest b.dobrym programem diagnostycznym jakosci wypalonych nosników.No i działa tylko na liteonach.Niema innej takiej aplikacji ze wsparciem sprzętowym.
  • #20 1084726
    Brian16
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Lg nie polecam 4 razy na gwaracji moja swietej pamieci 16 az dostałem nowa. Liteon 48 raz była dwa tygodnie na gwaracji prawdopodobnie po krótkotrwałym spieciu. Mam teraz neca 16 dvd. I jestem szczesliwym posiadaczem wypaliła około 40 płytek dopiero. Bierz Neca.
    Pozdrawiam ;)
  • #21 1084909
    YR1
    Poziom 24  
    Ocena: 52
    Wybór należy do Ciebie....
    Lite-ON - jest to produkt JVC. Dalej.... Sony, Teac to też Lite-ON.
    NEC - Nie mam pojęcia, czy ktoś to dla nich robi.
    LG - jest to produkt Hitachi.
    Osobiście wybrał bym Lite-ON.
    Odradzam z pewną stanowczością produkty Gold Stara. Sam nagrywam na Pioneerze, przez pół roku nagrywałem Lite-ONem 812, który następnie został przerobiony na 832, działa nadal.... Pozdrawiam YR1
  • #22 1085243
    radosny1
    Poziom 15  
    witam!
    proponuje powaznie zastanowic sie nad zakupem liteona szczegolnie model1653s-02 co to za szajs jak nawet ma problemy z wczytaniem orginalnego nero dodawanego do tej nagrywarki???????????!!!!!!!!!!!
    po prostu tandeta szajs shitttt!!!!!!
    lg jest duzo lepsza
    nec owszem ale mode 2510a a to jest nagrywarka x12 (3500a nie mialem okazji testowac) (nec to poprostu tdk!!!)
    najbardziej bym polecal asusa 1604p (chyba?) nie zdarzylo sie jeszcze zeby jakikolwiek naped asusa sie popsul nam w sklepie, a sa naprawde dobrej jakosci i bardzo ciche.
  • #23 1085282
    WidgetSW
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    NEC model 3500 jest najlepszą nagrywarką w tej klasie cenowej. Jestem tego absolutnie pewien.
  • #24 1085385
    Radagast20
    Poziom 19  
    Powiem tak nie wiem jak inne nagrywarki ale moj LG 16x wypalal praktycznie bez przerwy wyspawalem ponad 100 DVD-r na predkosci 8x i nawet lepiej po tym dziala cd-r wyspawal kolo 50 i zadnych klopotow nie mam odczyt wspaniale czyta nawet zarysowane i mocno scharatane plyty czuje ze bedzie mi sluzyc tyle co moja nagrywareczka cd-r 12x ktora wyspawala juz okolo 2000plyt przez 3lata nadal spawa na maksymalnej predkosci12x laser tylko czyscilem dlatego jak narazie jestem zadowolony z LG i przy nim zostane pozdrawiam radagast20
  • #25 1085723
    Kapsis
    Poziom 25  
    Ocena: 16
    z tego co widzialem to LG ma juz odczyt plyt DVD-RAM wow
    ale chyba kupie i tak nec
  • #26 1085813
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    ech tak czytam i czytam....
    brian16 a nie wiedziales ze nagrywarki LG x16(cdrw nie dvd) to byla najgorsza seria i padaly jak muchy?
    sam wymienilem cztery
    ale moje lgx8 sprzedalem miesiac temu po 4 latach pracy i wypaleniu ponad 3000 plyt...
    i nie bylo problemow(raz czyszczenie i smarowanie prwadnic)

hmmm - odczyt dvd-ram - spoko stary system ale ktoś z tego korzysta? - taniej jest jechac na dvd-rw....i bezproblemowo..

marktek z plytami x8 nie ma najmniejszego problemu - za to zatanawiam sie jak kolega kilka pstow wyzej probowal wypalac x16 jak tych plyt jeszcze nigdzie nie widzialem(nawet za granicą)

radosny jak masz problem to czemu jeszcze nie wymieniles?nie jest to klopotem - nie czyta - idziesz mowisz ze nie czyta i niech sprawdza na miejscu - i masz nowa...czy to taki kłopot?a kilka osób u mnie ma ta nagrywarke i gdyby nie to że jest głosna byłaby bardzo dobra....

LG...ładna ,fajna ale strasznie droga zwazywszy ze masz ja w wersji box - ale wolalbym NEC ktory jest srednio tanszy o 50-80 zeta i tez jest w wersji BOX....
    a szklana optyka jest trwalsza - szczegolnie gdy sie ją czyści no i mniej przywiera do niej kurz i brud(i zdecydowanie nie matowieje)
  • #27 1085927
    Brian16
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Wtedy to były odległe czasy nie wiedziałem o tym. U mnie w miescie oprucz mojej była jeszcze jedna. A kosztowały majatek.
    Do tematu cały czas jestem za neciem dzis nawet ogladałem Chipa ( niepamietam numeru ) ale redakcja go doceniła numerem jeden w renkingu nagrywarek DVD.
    Pozdrawiam
  • #28 1087121
    radosny1
    Poziom 15  
    Zbynia napisał:

radosny jak masz problem to czemu jeszcze nie wymieniles?nie jest to klopotem - nie czyta - idziesz mowisz ze nie czyta i niech sprawdza na miejscu - i masz nowa...czy to taki kłopot?a kilka osób u mnie ma ta nagrywarke i gdyby nie to że jest głosna byłaby bardzo dobra....

ja nie mam problemu, tylko moi klienci, na te liteony to mam coraz wiecej zwrotow i coraz powazniej zastanawiam sie czy nie zaniechac calkiem sprzedazy tego badziewia!!!!!
  • #29 1087155
    Grysik
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Zbynia napisał:
    brian16 a nie wiedziales ze nagrywarki LG x16(cdrw nie dvd) to byla najgorsza seria i padaly jak muchy?
    sam wymienilem cztery

Ma taką nagrywarkę 16/10/40 (GCE-8160B) już 3 lata i wypaliłem ok 1500 płyt. Do tego używam jej jako cd-romu i narazie jedynym problemem jest to, że nie zawsze chce się już wysuwać tacka. Jednak ponowne naciśnięcie przycisku załatwia sprawę.
  • #30 1087552
    Kapsis
    Poziom 25  
    Ocena: 16
    zbynia :arrow: narazie nie korzystaja w polsce,ale na zachodzie juz tak.ja wole przyszlosciowa czesc do komputera,patrzac przez twoj pryzmat nagrywalbym dalej na flopy 5`25

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy porównania nagrywarek DVD 16x marek LG, Lite-On oraz NEC pod kątem trwałości, awaryjności, jakości nagrywania i kompatybilności z różnymi nośnikami. Lite-On jest chwalony za niezawodność, dobre radzenie sobie z kopiami zabezpieczonymi oraz wsparcie oprogramowania diagnostycznego K-Probe, jednak niektórzy użytkownicy zgłaszają problemy z nagrywaniem na nośnikach gorszej jakości i awarie mechaniczne. NEC, szczególnie model 3500A, jest oceniany jako solidny, cichy i zdolny do bezbłędnego nagrywania nawet na słabszych płytach, z dwuletnią gwarancją i możliwością modyfikacji BIOS-u, co zwiększa jego funkcjonalność. LG budzi mieszane opinie – niektórzy użytkownicy chwalą trwałość i serwis, inni wskazują na wysoką awaryjność i problemy z odczytem nagranych płyt, zwłaszcza w starszych modelach. W dyskusji pojawiają się także wzmianki o innych markach, takich jak Yamaha, Samsung, Teac i Asus, które są oceniane jako mniej popularne, ale często bardziej niezawodne. Cena jest czynnikiem wpływającym na wybór, jednak najważniejsza jest kompatybilność, jakość nagrywania i niska awaryjność. Wskazuje się, że testy w prasie nie zawsze odzwierciedlają rzeczywistą jakość urządzeń, a opinie znajomych i doświadczenia użytkowników są bardziej wiarygodne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA