logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aparaty cyfrowe w komach. Użyteczna rzecz czy zbędny bajer?

arennnnn 13 Gru 2004 17:00 1119 7
REKLAMA
  • #1 1057208
    arennnnn
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Ja zadaje pytanie: Potrzebne to czy niepotrzebne. Czy za samo szpanowanie przed kolegami opłaca się coś takiego kupywać? Ja osobiście uważam że to jest całkowicie niepotrzebne. A wy co na to sądzicie? Bo mam zamiar coś takiego kupywać ale nie wiem czy mi się opłaca, doradźcie.
  • REKLAMA
  • #2 1057899
    wroblewg
    Poziom 21  
    Ocena: 7
    Osobiście uważam że to totalna porażka - jakość zdjęć, rozdzielczość, poziom szumów od razu dyskwalifikują toto jako aparat, nie wspomne już o plastiokwej optyce i żałosnej matrycy.

Mozliwe że w przyszłości wejdą na rynek modele potrafiące wykonać dobre technicznie zdjęcia, ale to jeszcze przyszłość.
    Na razie to zabawka dla ludzi, którym wystarcza tylko rozpoznanie (często z trudem) przedmiotu, któremu zrobiono zdjęcie.
  • REKLAMA
  • #3 1058036
    arennnnn
    Poziom 11  
    A czy bilans bieli dużo daje w takich "cyfrówkach"? Bo wiem że coś takiego mają np. telefony Sony Ericsson
  • #4 1058835
    wroblewg
    Poziom 21  
    Balans Bieli - umożliwia poprawne oddanie kolorów w różnym oświetleniu - w prawdziwych aparatach oprócz automatycznego wyboru profilu ( światło dzienne, słońce, żarowe, wyłądowcze itp) można zdefiniować go ręcznie "pokazując" aparatowi jak wygląda biel w tym oświetleniu. Wtedy najbardziej dzikie kombinacje można skompensować.
    W SE jest definiowany, czy auto tylko ? ;)
  • REKLAMA
  • #5 1060394
    arennnnn
    Poziom 11  
    No tylko auto, i to jest zresztą jedyna opcja umożliwiająca uleprzenie jakości zdjęć, nie orientuje się jak jest w tych nowszych "aparatach". A ktoś się orientuje?
  • #6 1060512
    Balu
    Poziom 38  
    Ocena: 48
    Ja uwazam ze to calkiem fajna sprawa...
    Oczywiscie na wstepie mozna sobie darowac robienie zdjec rodzinnych...itp... bo to se ne da...
    I jezeli mowimy o aparaacie w tel. to tylko wbudowany.
    A przydaje się to oj przydaje...
    Na laboratorium na studiach <<fotografie wykresow z oscyloskopu, układów pomiarowych...etc>>
    W terenie się przydaje... nie masz czym spisać jakiejś rzeczy machasz fotosa z bliska i już... naprewno szybciej niż pisać w notatkach czy inych tego typu rzeczach... to tak z praktyki... ale jak mowie nie do robienia zdjec dla potomnych... tylko do ułatwiania sobie życia;)
    Pozdrawiam
    PS.
    Ja używam cyfrówki z N7650 i do zdjęc rodzinnych Olympusa;)
  • REKLAMA
  • #7 1063586
    djdi
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Moje zdanie na ten temat jest takie ze jest to fajna rzecz, wszystko ładnie pięknie z tym ze zdjęcia z niektórych aparatów są kiepskie, gdyby kazdy aparat miał flesza, wieksze rozdzielczości to było by wszystko ok :)
  • #8 1063968
    wroblewg
    Poziom 21  
    Cytat:
    gdyby kazdy aparat miał flesza, wieksze rozdzielczości to było by wszystko ok

Flesza, większą matryce, optykę z prawdziwego zdarzenia, porządną automatykę ...... itd.
    Czyli poprostu przylepiony do telefonu porządny apatat ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy użyteczności aparatów cyfrowych w telefonach komórkowych. Część uczestników uważa, że obecne modele mają niską jakość zdjęć ze względu na słabą rozdzielczość, wysoki poziom szumów, plastikową optykę i przeciętną matrycę, co czyni je raczej zabawką niż pełnoprawnym aparatem fotograficznym. Wskazano, że przyszłe modele mogą oferować lepszą jakość. Poruszono temat balansu bieli, który w telefonach Sony Ericsson jest dostępny tylko w trybie automatycznym, a w profesjonalnych aparatach można go ręcznie dostosować dla lepszego odwzorowania kolorów. Z drugiej strony, aparaty w telefonach są cenione za praktyczność, np. do szybkiego dokumentowania wykresów czy notatek w terenie, choć nie nadają się do zdjęć rodzinnych. Wskazano, że poprawa jakości wymagałaby lepszego flesza, większej matrycy, solidniejszej optyki i zaawansowanej automatyki, czyli właściwie aparatu dedykowanego przymocowanego do telefonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA