logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Smartphone przyczyniły się do spadku sprzedaży aparatów fotograficznych?

pseven 22 Lis 2012 13:00 4623 16
REKLAMA
  • Smartphone przyczyniły się do spadku sprzedaży aparatów fotograficznych?Z raportu opublikowanego przez japońskie stowarzyszenie Camera and Imaging Products Association (CIPA) wynika, że ilościowa wielkość sprzedaży cyfrowych aparatów fotograficznych wyniesie w 2012 roku 7,58 miliona sztuk, co oznacza spadek aż o 42% w stosunku do roku minionego. Spadkiem najbardziej dotknięty został segment aparatów kompaktowych (48%), a najmniej segment aparatów kompaktowych/hybrydowych z wymienną optyką oraz aparatów klasy DSLR (7,4%). Jako przyczynę takiego stanu rzeczy analitycy podają wzrost popularności telefonów komórkowych typu smartphone posiadających podstawową funkcjonalność aparatu fotograficznego. O ile pod względem jakości generowanego obrazu, jak i funkcjonalności żaden telefon komórkowy nie może konkurować z cyfrowym aparatem fotograficznym klasy średniej, to ograniczenia te wydają się być kompromisem akceptowanym przez konsumentów na rzecz rezygnacji z prostego cyfrowego aparatu kompaktowego.

Źródło:
    http://www.maximumpc.com/article/news/smartphones_putting_pain_point-and-shoot_cameras135

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    pseven
    Tłumacz Redaktor
    Z wykształcenia - technik elektronik. Pasja - nowe technologie. Dla portalu Elektroda opracowuje informacje produktowe z dziedziny elektroniki, elektroniki przemysłowej.
    Specjalizuje się w: tłumaczenia, copywriting
    pseven napisał 8990 postów o ocenie 2020. Jest z nami od 2009 roku.
  • REKLAMA
  • #2 11560550
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Niewiele modeli telefonów i smartfonów może konkurować pod względem jakości wykonywanych fotografii w porównaniu do aparatów kompaktowych. Porównywanie aparatów klasy średniej czy najwyższej z komórkami nie ma sensu a tego kto to robi przydało by się doprowadzić do porządku.

A to że sprzedaż cyfrówek kompaktowych siada to nic nowego - zastój na rynku pod względem jakości wykonywanych fotografii zrobił swoje. Wiele obecnych kompaktów jest średnia i w wielu wypadkach do niczego się nie nadaje, podobnie z smartfonami - większość obecnych smartfonów uwsteczniła się pod względem jakości wykonywanych fotografii. Sam coś o tym wiem bo rok temu szukałem odpowiedniej komórki dla siebie i klops - to co miałem z przed 3 lat pod względem jakości fotografii wyprzedzało nowości o lata świetlne. Obecnie chyba tylko Nokia 808 coś sobą prezentuje na rynku, podobnie jak jej starszy brat, N8. Na androidzie nie spotkałem nic, co by robiło dobre fotografie w dzień i w nocy.
  • REKLAMA
  • #3 11560752
    1010011010
    Poziom 32  
    Ocena: 152
    Posiadam Samsung Galaxy note 10.1 - ma aparat 5 Mpx, jest to pewien krok do przodu, zdjęcia są wyraźne, lecz często boki fotografii są zamazane.
    Smartfony i te wszystkie telefony z aparatami mające nawet 8 Mpx lub więcej nie mają dobrej optyki, możemy mieć i 12 Mpx w telefonie, ale przy takim małym aparacie jakość jak dla mnie nie będzie zadowalająca.
    Dlatego mimo, że mam przy sobie zawsze tableta noszę też w torbie cyfrówkę :)
    A jest przecież wiele osób którym wystarczy aparat z telefonu do chociażby "sweet foci" na facebooka...
  • #4 11560925
    basstec
    Poziom 34  
    Ocena: 178
    Prawda jest taka, że większość użytkowników nie widzi różnicy między zdjęciem z telefonu a zdjęciem z aparatu i tyle. Już w ogóle "miszczami" są Ci co biorą w rękę telefon, zrobią zdjęcie i się podniecają oglądając je na ekranie telefonu mówiąc zobacz jaka jakość, jaki ma super aparat. Jakość fotolabów również niestety nie pomaga bo mimo dobrej jakościowo fotografii wywołana wygląda czasami jak z telefonu.
    Były też jakieś statystyki, że w hameryce na jakiś tam portal kilkadziesiąt % zdjęć wrzucanych jest z ajfona.
  • REKLAMA
  • #5 11560976
    Urgon
    Poziom 38  
    Ocena: 2630
    AVE...

Są przecież kursy fotografii ajfonem dla idiotów. Albo zestawy obiektywów, by zwiększyć możliwości fotograficzne ajfona. Na kiego rydzyka - diabli wiedzą...

Sam posiadam obecnie już przestarzały odrobinę aparat Konica-Minolta Dimage Z5, i jest on lepszy od dowolnego smartfona z aparatem, może z wyjątkiem tej bezsensownej nokii, gdzie do aparatu kompaktowego ktoś wcisnął komórkę...

Wiecie, co mnie jednak bardziej wkurza, niż marne fotografie komórką cykane? Marne filmy komórką kręcone. Zwykle z telefonem ustawionym pionowo, przez co wynikowy film ma proporcje do bani. Nie wiem, jak wielkim debilem trza być, by ten idiotyczny błąd popełniać...
  • #6 11561283
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Bajer z aparatami w komórce polega na tym, że zawsze mamy go przy sobie. Jakoś nie wyobrażam sobie noszenia ciągle w plecaku aparatu typu S5IS jakiego sam posiadam. Nawet porównując fotkę z leciwego S5IS takie aparaty jak w N8 czy SE C905 wysiadają ,jednak porównują te fotki do Pentaxa (typowej małpki za 199 zł z marketu) ciężko jest znaleźć jakiekolwiek różnice, tym bardziej że Pentak praktycznie partaczy 80 % fotografii w nocy - AF jest tragiczny. Myślę że biorąc telefony z najlepszymi aparatami i porównać je do prostych kompaktów uzyskamy takie same wyniki pod względem jakości lub nawet lepsze niż w aparatach kompaktowych. Jednak porównując już coś z średniej półki smartfony odpadają w przedbiegach.

Rok temu posiadałem Samsunga SII, Motorolę XT720 i niestety. Mój dawny SE K810i i późniejszy C905 wyprzedzają je znacznie pod względem ostrości, barw, nie mówiąc już o fotografiach w nocy - nawet lampa błyskowa w XT720 była bardzo słaba. Niby obecne XPerie mają wysokiej jakości matryce, ale dioda lampy błyskowej nie zastąpi, no może XM-L + strzał prądem 3A w diodę.

Obecnie poluję na Nokię 808. Aparat jest dla mnie jednym z głównych kryteriów wyboru telefonu, drugi to bateria a nie trawię nowych smartfonów, w których trochę porozmawiam i już koniec baterii. Patrzenie co wieczór za gniazdkiem mnie dobija.
  • #7 11561403
    HUGO
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam

Tak jak napisał mój przedmówca zaleta fotoaparatów w telefonie jest to że mamy je przy sobie.

Ja wyznaje zasadę:

aparat fotograficzny to tylko aparat compact lub lustrzanka.

Kamera to tylko prawdziwa kamera do kręcenia filmów

telefon to tylko do dzwonienia chociaż dzisiejsze aparaty telefoniczne to urządzenia multimedialne z dodatkową funkcją dzwonienia.

I robienie miksów pomiędzy tymi trzema urządzeniami nie daje nic dobrego to tylko półśrodek który mamy przy sobie.

Pozdrawiam

Andrzej
  • #8 11562624
    szulat
    Poziom 23  
    Ocena: 110
    HUGO napisał:

Ja wyznaje zasadę:

telefon to tylko do dzwonienia chociaż dzisiejsze aparaty telefoniczne to urządzenia multimedialne z dodatkową funkcją dzwonienia.

I robienie miksów pomiędzy tymi trzema urządzeniami nie daje nic dobrego to tylko półśrodek który mamy przy sobie.

ej no, kolega widzę zupełnie zatracił zasady zafascynowany przelotną modą na nowinki techniczne!

- aparat fotograficzny to tylko na kliszę (czarnobiałą)
    - kamera j.w.
    - telefon tylko przewodowy na korbkę

komórka, czyli robienie miksów z telefonu, radia i komputera to już w ogóle jakieś półśrodki, które nie dają nic dobrego!
    radiostację dalekiego zasięgu można przecież wozić w przyczepce, czterotomowa encyklopedia PWN zawsze gotowa w plecaku (wikipedia offline) a komputer powinien siedzieć w domu (zresztą i tak nie da się go nigdzie zabrać bo prawdziwy komputer musi być lampowy albo jeszcze lepiej na przekaźnikach).

i czymś takim to możnaby komuś zaimponować! a nie przechwałkami że się ma cyfrówkę nie normalnie w telefonie tylko jako osobny gadżet ;)
  • #9 11562684
    1010011010
    Poziom 32  
    Ocena: 152
    szulat napisał:
    HUGO napisał:

Ja wyznaje zasadę:

ej no, kolega widzę zupełnie zatracił zasady zafascynowany przelotną modą na nowinki techniczne!

- aparat fotograficzny to tylko na kliszę (czarnobiałą)
    - kamera j.w.
    - telefon tylko przewodowy na korbkę

komórka, czyli robienie miksów z telefonu, radia i komputera to już w ogóle jakieś półśrodki, które nie dają nic dobrego!
    radiostację dalekiego zasięgu można przecież wozić w przyczepce, czterotomowa encyklopedia PWN zawsze gotowa w plecaku (wikipedia offline) a komputer powinien siedzieć w domu (zresztą i tak nie da się go nigdzie zabrać bo prawdziwy komputer musi być lampowy albo jeszcze lepiej na przekaźnikach).

i czymś takim to możnaby komuś zaimponować! a nie przechwałkami że się ma cyfrówkę nie normalnie w telefonie tylko jako osobny gadżet ;)

Nie rozumiem dlaczego tak na niego naskoczyłeś, sam noszę telefon, note i cyfrówkę - telefon i note mają aparaty, ale jednak cyfrówka to cyfrówka. Jakość zdjęcia o wiele lepsza i nie wyglądam jak debil robiący zdjęcie tabletem/telefonem.
    Każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie, ale to moim zdaniem nie powód aby robić sobie z kogoś jaja...
  • #10 11562768
    szczodros
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    zgodzę się z kimś kto mówi że telefony się uwsteczniają. mam Xperię X8. zdjęcia jakości hmm niezbyt. miałem SE K550 zdjęcia lepsze mimo że ma swoje lata

a tak gwoli ścisłości nie bardzo porównywać telefon do smartfona. do niedawna jak nie do dziś powstają telefony z dobrym aparatem (np SE elm niedawno) które mają dużo lepszy aparat niż smartfony produkowane dziś
  • #11 11563142
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 261
    Jakiś czas temu klient pokazał mi wydrukowane u fotografa zdjęcia z Nokii 5220, która nie wiem czy ma nawet 2 megapixele, a o jakości kamery to już wolę nie mówić - dziadostwo kompletne. Nie mogłem uwierzyć, że to są zdjęcia z tego telefonu. W tych drukareczkach fotograficznych to jednak niezłe są algorytmy do poprawiania zdjęć.
  • REKLAMA
  • #12 11563203
    REVISOR
    Poziom 25  
    Ocena: 56
    Żaden smartfon nie dorówna lustrzance ale nawet aparatem w głupim galaxy nocie też trzeba się umieć posługiwać, czasem jest tak że gdzieś przypadkiem widzimy coś co warto utrwalić i często jest tak że nie nosimy przy sobie sprzętu którym możemy o ile potrafimy zrobić extra niepowtarzalne zdjęcie. Sam jestem laikiem w dziedzinie fotografii ale moim zdaniem jak na urządzenia gdzie aparat foto jest tylko dodatkiem już można coś sensownego zdziałać w sytuacji gdy mamy tylko komórkę - smartfon pod ręką. Pamiętam gdy nowością były aparaty cyfrowe warte tysiące złotych i mające do zaoferowania rozdzielczość gorszą niż 480x640 i to była sensacja ale to już z dobra dekadę temu było. Nic dziwnego że przeciętny zjadacz chleba woli pstryknąć komórą niż targać ze sobą aparat którego i tak nie potrafi w pełni wykorzystać.
  • #13 11563222
    george2002

Poziom 21  
    Ocena: 158
    Chciałbym aby temat nie zszedł na atakowanie marki Apple, sam posiadam Iphone 4 i nie narzekam na jakość zdjęć - Mi wystarczają w codzienności a jak kroi się coś poważnego to biorę ze sobą aparat ale przyznaję że iphone'm 4 bardzo miło robi się zdjęcia - nawet pod wieczór dają radę a miałem już parę telefonów (nokia,samsung,htc) i niestety takiej jakości nie dawały :) ale wracając do tematu to wg Mnie to normalne, każdy przy sobie nosi telefony z megapixslami i coraz bardziej popularne jest to że więcej zdjęć robionych i pokazywanych jest z telefonów, nie każdy nosi ze sobą aparat - nie każdy również jest i musi być super fotografem - czasem po prostu człowiek chce uchwycić chwilę i robi zdjęcie tym czym ma pod ręką, niektóre chwile nie dają się powtórzyć, stetyniestety telefony są małe/lekkie i poręczniejsze niż taki kompakt i ot cała prawda że więcej nimi zdjęć się wykonuje :)

tak poza tematem odnośnie możliwości Iphone ;) http://wyobrazsobie.komputerswiat.pl/video/fi...a-swiecie-pelnometrazowy-film-z-iphone-4.aspx

Pozdrawiam
    George2002
    Konto firmowe:
    GS electronic Grzegorz Stoliński
    2 Pułku Lotniczego 18, Kraków, 31-857 | Strona WWW: www.gselectronic.pl
  • #14 11563258
    jurek91
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Najlepszy aparat to miał sony ericsson k800i. A teraz to smartfony muszą mieć jak najwięcej pixeli w aparatach, po co mi w telefonie 12mp kiedy te pixele są tak gesto upakowane na matrycy i bez żadnej konkretnej optyki a to powoduje że są na zdjęciu same szumy, przebarwienia. A w k800i było wszystko idealne w aparacie, a jak się jeszcze wrzuciło innego cam drivera to prawie jak cyfrowka :)
  • #15 11563942
    basstec
    Poziom 34  
    Ocena: 178
    REVISOR napisał:
    Żaden smartfon nie dorówna lustrzance

No hameryki nie odkryłeś, ciężko żeby sensor wielkości główki pinezki robił zdjęcia jak lustrzanka z kilkukrotnie większą matrycą, która w dodatku działa tylko w momencie robienia zdjęcia więc nie nagrzewa się niepotrzebnie a to z kolei powoduje, że mniej szumi i nie trzeba programowo poprawiać szumów i nie robi się ciapa.

jurek91 napisał:
    Najlepszy aparat to miał sony ericsson k800i (...) w k800i było wszystko idealne w aparacie

Mam sporo zdjęć z K800 z czasów jego posiadania i wtedy była to rewelacja, teraz już nie jest aż tak dobrze, rozpiętość tonalna, nasycenie kolorów, wszystko to już nie na obecne czasy.

Jedyny telefon jaki miałem a raczej żona miała co w zasadzie nie ustępował cyfrówkom w cenie 400-500zł to był samsung pixon 12. Mam od groma zdjęć z tego telefonu, często nie braliśmy kompakta no nie było takiej potrzeby, mam też wiele zdjęć z np. jednej imprezy robione przez kilka osób i można porównać w 100% cropie, z pixona były lepsze jakościowo w pomieszczeniu z włączoną lampą niż z panasonica TZ3.
    Żeby wyszedł samsung z modułem aparatu i lampą xenonową jak w tym pixonie i sensownymi "bebechami" oraz androidem to biorę w ciemno bez zastanowienia!
  • #16 11565281
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2587
    Urgon napisał:
    Wiecie, co mnie jednak bardziej wkurza, niż marne fotografie komórką cykane? Marne filmy komórką kręcone. Zwykle z telefonem ustawionym pionowo, przez co wynikowy film ma proporcje do bani. Nie wiem, jak wielkim debilem trza być, by ten idiotyczny błąd popełniać...

W pełni się z kolegą zgadzam.
    Ktoś nawet zmontował mistrzowski filmik na ten temat:

Co do zdjęć, z komórek, to swego czasu byłem zadowolony z K750i (jeśli dobrze pamiętam 2MP) rozdzielczość niewielka ale jakościowo bardzo ładnie to wyglądało.
    Obecnie mam LG GT540 z 3MP i zdjęcia z większej odległości nie wypadają najlepiej, za to z bardzo małej zaskakują, dla przykładu wrzucam zdjęcie z jednego z moich tematów:
    Smartphone przyczyniły się do spadku sprzedaży aparatów fotograficznych?
    Dla niewtajemniczonych, zaznaczony element ma wymiar 1,5x0,7mm
    Ostrość można złapać znacznie lepszą jak się unieruchomi telefon, ale chodzi mi bardziej o to, że bez problemu widać szczegóły których gołym okiem wiekszość ludzi nie zobaczy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wpływu smartfonów na sprzedaż aparatów fotograficznych, szczególnie kompaktowych. Uczestnicy zauważają, że mimo iż jakość zdjęć z telefonów nie dorównuje aparatom cyfrowym, ich dostępność i poręczność sprawiają, że konsumenci coraz częściej rezygnują z tradycyjnych aparatów. Wiele osób podkreśla, że smartfony, mimo posiadania wysokiej liczby megapikseli, często nie oferują dobrej jakości zdjęć z powodu ograniczonej optyki. Wskazano na modele, takie jak Nokia 808 i Sony Ericsson K800i, które w przeszłości oferowały lepszą jakość zdjęć niż współczesne smartfony. Uczestnicy dyskusji zauważają również, że dla wielu użytkowników wystarczająca jest jakość zdjęć z telefonu do codziennych zastosowań, co przyczynia się do spadku sprzedaży aparatów kompaktowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA