logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować tani wzmacniacz 2x15W do CD-ROM w aucie z radiem VW Alpha 1987?

gitfunfel 13 Gru 2004 19:35 1040 4
REKLAMA
  • #1 1057645
    gitfunfel
    Poziom 11  
    Jestem totalnym lamerem elektronicznym, więc nie gnojcie mnie od razu.
    Chcę cd-rom wrzucić do auta ale mam radio VW alpha z 1987 roku. Nie ma więc możliwości podpięcia tego cd-roma pod to radio. Więc chciałbym skonstruować jakiś oddzielny wzmacniacz, wystarczy mi nawet 2x15 watt. Gdzieś wyczytałem, że jest jakiś układ co się zwie TDA 1558Q. Co o tym myślicie? Co mi polecacie? Ważne żeby było tanio, łatwo do skonstruowania i działało w miarę przyzwoicie.
  • REKLAMA
  • #2 1057707
    wroona
    Poziom 23  
    Ocena: 63
    Wzmacniacz możesz zrobić ale chyba prościej będzie przerobić radio rozpinając tor sygnału audio i robiąć wejście do CD. Będziesz miał wtedy możlidośc reg wzmocnienia i barwy. Jeśli kompletnie sie nie znasz na elektronice kup Casete Adaptor który wkłada sie do radia zamiast kasety a kabelek wychodząsy z niego podpina do gniazda słuchawkowego od Cdromu lub dyskmena Koszt takiego adaptora to ok 20 -30 zł zależnie od sklepu i możesz go używać w kilku radiach lub samochodach.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1057751
    gitfunfel
    Poziom 11  
    Radio VW apha to samo radio bez kasecioka. Kaseta-adapter odpada.
  • REKLAMA
  • #4 1057779
    wroona
    Poziom 23  
    Ocena: 63
    No to chyba tylko przerobienie radia. Nie będą go kradli a będziesz miał i radio i cd Najprościej przeciąć scieżki przy poteciometrze zrobić gniazdo jakiś przełącznik i to wszystko
  • #5 1058196
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Jeśli radio posiada AM to możesz się tam wpiąć i będzie bez przełacznika.
REKLAMA