logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

EEPROM w 3210. W teście w WinTesli pojawia się Failed.

*Piotrek* 13 Gru 2004 19:37 1127 7
REKLAMA
  • #1 1057653
    *Piotrek*
    Poziom 15  
    Witam
    Mam problem z eepromem w 3210, a mianowicie w teście w WinTesli wyskakuje mi:
    - MCU EEPROM Interface ->Failed
    - MCU EEPROM Component -> Failed
    - RTC Battery -> Failed
    - EEPROM Tune Checksum ->Failed
    Wymieniłem już eeproma na nowy ale nic nie pomogło i teraz nie wiem czy to jest wina MADA czy coś innego się sypie. Jeśli ktoś ma jakieś sugestie to niech się odezwie.
    pozdrawiam Piotrek
  • REKLAMA
  • #2 1058543
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    Napisz, czy tel się włącza, czy wywaliło ci jakiś błąd podczas flshowania.
    Proponowałbym pogdrzać flash (ewentualnie wymiana).
  • REKLAMA
  • #3 1059047
    Calineczka*
    Poziom 31  
    ...a po co w ogole grzebiesz w nim wintesla??Napisz co nie dziala....a nie co pokazuje wintesla.Msz oryginal czy crackowana??Bo te crackowane nie musza dobrze dzialac...
  • #4 1059156
    *Piotrek*
    Poziom 15  
    ma dodatek ale z tego co mamietam jak telefon byl jeszcze dobry (dawno temu) to wintesla pokazywala wszystko ok.
    Cytat:
    Napisz co nie dziala....

jesli nie brac pod uwage wskazan wintesli to niewiem co mu moze byc. obiawy sa takie ze na wyswietlaczu jest CS i to bardzo slabo widoczny.
    Jak masz jakis pomysl to slucham, bo wymiana eeproma na nowy (czysty) nie pomogla.
  • #5 1059188
    Calineczka*
    Poziom 31  
    w tych Nokiach contact service to-wykluczajac upadki i wilgoc-:
    1-zimne luty pod cobba-nagminne!!!
    2-to samo pod ccontem, flashem...rzadziej
    3-uszk.flash....
    Zaczal bym od podniesienia cobby albo przynajmniej wygrzania z nakretka M3 na gorze...na niej-zeby docisnela ukladzik...-uwaga-procek obok, zaslonic ekranem!!!Z mojego doswiadczenia cobba to okolo 80% przypadkow....powodzenia!Arek
  • REKLAMA
  • #6 1059216
    mamix4
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    No i oczywiście zaprogramuj eprom ustaw IMEI i.t.d.
  • REKLAMA
  • #7 1059382
    *Piotrek*
    Poziom 15  
    no wlasnie co do programowania eepromu to trzeba to robic zewnetrznym programatorem czy wystarczy mbus i np. przywrucenie wszystkich ustawien (fabrycznych) wintesla albo czyms innym??
  • #8 1059618
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Jak wsadzasz nowa kosc-zewnetrznym.Jak z innej 3210-popraw potem mbusem faid, imei...etc.Powodzenia!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy błędów w teście WinTesla dla EEPROM w telefonie Nokia 3210, gdzie pojawiają się komunikaty: "MCU EEPROM Interface Failed", "MCU EEPROM Component Failed", "RTC Battery Failed" oraz "EEPROM Tune Checksum Failed". Wymiana samego EEPROM na nowy nie rozwiązała problemu. Sugerowane przyczyny to zimne luty pod układem COBB lub pod kontrolerem, uszkodzony flash lub niewłaściwe programowanie EEPROM. Zaleca się podgrzanie lub wymianę flasha, sprawdzenie i poprawę lutów pod COBB, a także prawidłowe zaprogramowanie EEPROM, w tym ustawienie IMEI, najlepiej za pomocą zewnętrznego programatora. Przywrócenie ustawień fabrycznych przez WinTesla lub MBUS może nie wystarczyć. Wskazano, że w przypadku wymiany kości EEPROM konieczne jest jej zaprogramowanie zewnętrznym programatorem, a następnie korekta danych przez MBUS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA