logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego maszyna PFAFF nie zszywa skóry, a zszywa inne materiały?

Jakut 13 Gru 2011 17:48 5655 9
REKLAMA
  • #1 10255423
    Jakut
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam.
    Kupiłam starą przemysłową maszynę Pfaff do szycia skóry.
    Mój problem polega na tym, że maszyna zszywa normalny materiał natomiast skóry nie.
    Jaki może być tego powód?
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 10256072
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1708
    Może na początek należało by podać klasę maszyny z tabliczki znamionowej lub foto maszyny.
  • REKLAMA
  • #4 10256310
    axxx
    Specjalista AGD
    Igły nie mają tu większego wpływu.Maszyna musi szyć na takich czy innych igłach.
  • #5 10258189
    Jakut
    Poziom 2  
    Jest to maszyna Pfaff 138-6-U. Chodzi o to, że maszyna zszywa zwykły materiał, a gdy chcę zszyć skórę to nie wiąże nici. Pozostają dwa niezszyte kawałki z dziurami po igle.Czy mogę coś sama z tym zrobić, czy potrzebna pomoc fachowca ? Pytam z pozycji laika maszynowego. Dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #6 10258385
    axxx
    Specjalista AGD
    Spróbuj na początek opuścić lekko igłę o 1mm.
  • #7 10258485
    Jakut
    Poziom 2  
    Odwołuje alarm ! Zakupiłam cieńsze igły (80) do zwykłego materiału ( wcześniej zakładałam do szycia skóry 110 i 80) Okazuje się, że igła ma olbrzymie znaczenie. Martwi mnie jednak fakt, że zszywając skórę nie mogę użyć odpowiedniej igły. Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego?
  • #8 10258661
    axxx
    Specjalista AGD
    Igły w zasadzie dobiera się do grubości nici oraz do grubości zszywanych materiałow.
    W twoim przypadku igła cienka odginała się od chwytacza a ten nie mógł złapać nitki.
    Do szycia skór stosuje się też specjalne igły co zamieszczam w załączniku.
    Załączniki:
    • igły.doc (43.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 10258753
    Jakut
    Poziom 2  
    Dziękuję bardzo za informacje. Pozdrawiam.
  • #10 10259699
    artfik
    Poziom 26  
    Ocena: 343
    Witam, kolego axxx wczesniej piszesz że igły nie mają żadnego znaczenia a pozniej podajesz plik do igieł do skóry czyli jednak znaczenie mają ktos mądry wymyslił igły do materiałów rązciagliwych do jensu streczu itp i przy zwykłych igłach te materiały mogą się dobrze nie zszywać pozdr.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z maszyną do szycia PFAFF 138-6-U, która zszywa zwykłe materiały, ale nie potrafi zszyć skóry. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną mogą być niewłaściwe igły. Po wymianie na cieńsze igły (80) do zwykłego materiału, problem został częściowo rozwiązany, jednak użytkownik zastanawia się nad koniecznością stosowania specjalnych igieł do szycia skóry. Wskazano, że dobór igieł powinien być uzależniony od grubości nici oraz materiału, a igły do skóry mają specjalne właściwości, które mogą wpływać na jakość szycia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA