nie wiecie może jak się naprawia magnetofony?
otóż sprawa przedstawia się następująco:
- podczas odsłuchu taśmy na słuchawkach w magnetofonie M532SD produkcji UNITRA lubartów mój ukochany magnetofonik nagle przestał grać, tzn. świecił się i kręcił taśmę ale nie grał ani na słuchawkach, ani na wyjściu do wzmachola (nawet na maksymalnym poziomie odczytu). rozkręciłem go i zbadałem bezpieczniki, ale wszystkie były ok. tylko że w środku latał sobie od pewnego czasu jakiś opiłek (a może kawałek cyny), który musiał zewrzeć ze sobą ścieżki. zgłosiłem się z tym do ekspertów z elektrody bodajże w dziale audio no i jeden taki to powiedział mi żebym zbadał tranzystor bc211 i pobliską diodę zenera. pomierzyłem diodę zenera i okazało się, że przewodzi w obie strony
. wymieniłem ją razem z tranzystorem (tylko że tam był wmontowany bc313, więc wmontowałem też bc313, bo nie jestem pierwszym właścicielem magnetofonu). uradowany poleciałem do wzmacniacza. podłączyłem, no ale magnecik nadal nie grał
. więc proszę nauczcie mnie naprawiać magnetofony bo jak mi się radio spieprzyło to oddałem do serwisu ale tam to mnie skosili jak za zboże. dla ułatwienia powiem, że dysponuję miernikiem uniwersalnym, lutownicą transformatorową, no i może starym oscylem lampowym z lat 60'
)). mam też parę złotych zaskórniaka na elementy elektroniczne. a może już ktoś z was wie co to za usterka? czekam na szybką odpowiedź. (pomóżcie mi prooooooooooszę
) pozdrawiam tomek
otóż sprawa przedstawia się następująco:
- podczas odsłuchu taśmy na słuchawkach w magnetofonie M532SD produkcji UNITRA lubartów mój ukochany magnetofonik nagle przestał grać, tzn. świecił się i kręcił taśmę ale nie grał ani na słuchawkach, ani na wyjściu do wzmachola (nawet na maksymalnym poziomie odczytu). rozkręciłem go i zbadałem bezpieczniki, ale wszystkie były ok. tylko że w środku latał sobie od pewnego czasu jakiś opiłek (a może kawałek cyny), który musiał zewrzeć ze sobą ścieżki. zgłosiłem się z tym do ekspertów z elektrody bodajże w dziale audio no i jeden taki to powiedział mi żebym zbadał tranzystor bc211 i pobliską diodę zenera. pomierzyłem diodę zenera i okazało się, że przewodzi w obie strony