logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BQ2084 raz jeszcze. Bateria BTP-BAK8. Modyfikowanie plików.

4goth 15 Gru 2011 00:17 3569 1
  • #1 10261460
    4goth
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Witam,
    Przez kilka nocy próbuję walczyć z baterią szukając rozwiązań dotyczących wszelkich informacji na temat wymiany baterii i resetu wsadu ...i w końcu po dość już głośnych marudzeniach żony, że nie może się wyspać nadszedł czas na ostateczność stąd ten wpis.
    Miałem laptopa Fujitsu Siemens V3525 z baterią BTP-BAK8. Działało w nim wszystko z wyjątkiem baterii. Laptop poszedł w dobre ręce, a baterią pomyślałem, że się zajmę i zwrócę jak tylko zrobię ją na bóstwo. Bateria nie trzymała nawet minuty ..w ogóle - po odłączeniu kabla zasilającego laptop "padał".
    Nigdy nie ruszałem tego tematu, więc podekscytowany ruszyłem w bój.
    Pierwszy etap otwarcia baterii (mimo kilku drobnych ran) powiódł się sukcesem :)
    Następnie zakupiłem nowe akumulatorki (6 sztuk) i wymieniłem wszystkie ogniwa (sposób wymiany wykonany wg faq).
    Niestety efekt był taki jak przed wymianą. Sądząc, że może należy wykonać reset wykonałem interfejs jak opisał to mat_ed i odczytałem dane programem BE2Works.

Wynik jaki otrzymałem to:
    DesignCapacity: 0 mAh
    FullChargeCapacity: 0 mAh
    CycleCount: 414
    Date: 2007.01.14 y.m.d
    DesignVoltage: 11100 mV
    ManufactureName: Foxlink
    DeviceName: BTP-BAK8
    SerialNumber: 43349
    ChargingCurrent: 0 mA
    ChargingVoltage: 0 mV
    DeviceChemistry: LION
    Temperature: 24,5 C
    Voltage: 11867 mV
    Current: 0 mA
    RelativeSOC: 0%
    AbsoluteSOC: 0%
    RemainingCapacity: 0 mAh
    VCELL4: 0000 mV
    VCELL3: 3951 mV
    VCELL2: 3956 mV
    VCELL1: 3960 mV

Już pierwsze dwie linijki są dla mnie zagadką. Oznacza to zły odczyt, czy może już samo to świadczy jednak o uszkodzeniu elektroniki?
    W załączniku odczyt danych z eepromu.

Przeczytałem kilka tematów, w których udzielał się jarob i modyfikował on pliki tak, że po wgraniu bateria działała poprawnie. Jeśli tak można w moim przypadku to też poproszę, jednak nie ugasi to mojej ciekawości. BQ2084 to popularny chip, więc może uda się zamieścić informację jak edytować wsad, żeby po wgraniu wszystko działało "tip-top".

Niestety z racji, że laptop nie jest w moich łapkach i operuję na samej baterii nie mam możliwości podłączenia jej do komputera i przedstawienia wykresów z programów ..nad czym sam ubolewam.

Jak ktoś może mi pomóc to będę wdzięczny ..teraz też słyszę "daj mi spać" z ust mojej piękniejszej polówki, więc na ten wieczór kończę.
    Załączniki:
    • bateria-wsad.rar (439 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 10267319
    4goth
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Najprostsze rozwiązania są zawsze najlepsze.
    Jak się okazuje nie trzeba zawsze być nadgorliwym.
    Szukałem rozwiązania swojego problemu i tak się zacząłem sugerować tematem z postu Milas69 https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1944690.html , że nawet w datasheecie rozplanowywałem mapę wsadu :).

Rozwiązaniem był po prostu zakup licencji Rizal programu Be2Works.
    Po odczytaniu wsadu programem na dole w prawym rogu wystarczyło wpisać FCC (w moim przypadku 4400) i wcisnąć Reset.
    Po kilku sekundach wsadzik został zresetowany.
    Żadnych modyfikacji i dłubaniny ..tylko dwa przyciski :D

Pozdrawiam
REKLAMA