logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chora lodówka Beko. Bardzo hałasuje. Gwarancja. Co z tym zrobić?

goho5 14 Gru 2004 01:30 11747 9
REKLAMA
  • #1 1058727
    goho5
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam po długiej nieobecności ale cały czas walczyłam z serwisem , potem przez federację konsumentów i dziś wreszcie dostałam odpowiedz że nie wymienią mi lodówki, a było to tak że serwis przyjechał porościnał cały tył lodówki napełnił czymś tam i lodówka się wlącza teraz , chociaż nie wiem czy nie powtórzy się to znowu, ale hałas pozostał ale jeszcze gorszy , ale co najlepsze w piśmie tym otrzymałam cytuję"szanowny panie po sprawdzeniu pańskiego urządzenia autoryzowany serwis z Poznania stwierdził , że pańskie CDP 7450 HCA pracuje prawidłowo.Dokonał on pomiaru natężenia głośności pańskiej CDP 7450HCA, który według jego informacji nie przekroczył 39 dB.Chciałbym zauważyć , że głośność chłodziarko zamrażalki może dochodzić nawet do 40 dB , co jest zapisane na etykiecie energetycznej urządzenia.Po przeanalizowaniu wszystkich informacji.Beko Polska S.A uznaje że Pana urządzenie jest sprawne.Z tego też powodu Beko POlska S.A nie może przychylić się do pana prośby o wymianę urządzenia na nowy"no i koniec cytatu a co najlepsze że nikt nie badał ani w mojej ani męża obecności żadnego pomiaru , sama nie wiem co mam zrobić ??czy wynika z tego że mam wadliwą lodówkę ?nie wiem czy mam ciągnąć tę sprawę dalej,napewno skończyłoby się na sądzie konsumenckim , a ja już jestem zmęczona tym wszystkim ,boję się tylko że znowu coś się wydarzy z tą lodówką i co wtedy?najgorsze to że znowu się włączyła lodówka i dostajemy z mężem apopleksji,a dzwięki to szczelanie , bulgocenie,warczenie, pomrukiwanie,rozpędzanie się jakby jakiś "komarek"jechał w kuchni .Serwis w karcie gwarancyjnej napisał że cytuję"napełnienie czynnikem R600a+wymiana odwadniacza"a hałas pozostał cały czas .Lodówka "cudownie"pracuje gdzieś tak ok.15 sekund tak jak chodzi wiele innych a potem zaczyna się znowu koncert.Poradzcie co mam robić .Czy mam dać sobie spokój??Ludzie czy znacie kogoś kto ma lodówkę BEKO ??Jestem ciekawa jak chodzi u innych.Chcę wiedzieć czy moja jest normą czy wyjątkiem,bo naprawde nie wiem co mam robić .Jak mam się urzerać z producentem to mi ię już odechciewa wszystkiego , wolałabym lodówkę sprzedać ze stratą i kupić nową , oczywiście przetestowaną.Pozdrawiam
    Nie używaj w tytule dużych liter - REGULAMIN.[h]
  • REKLAMA
  • #2 1060556
    reperator
    Poziom 18  
    Ocena: 92
    No niestety jaka kasa taki sprzęt.;-)
  • #3 1060891
    rydzekcycek
    Poziom 17  
    Ocena: 72
    został ci rzecznik konsumentów ! w tym kraju jest już rękojmia .
  • REKLAMA
  • #4 1061042
    thomas__1
    Poziom 23  
    Ocena: 144
    Moja babcia ma lodówkozamrażarkę BEKO (ok. 190cm wysokości) i chodzi bardzo cicho. Nawet lodówki z Polara chodzą głośniej i dziwnie "bulgotają".
    Może firma BEKO zapomniała wlać oleju do sprężarki i wlali dopiero podczas wizyty serwisowej :)
  • #5 1063551
    bodzioka
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Jeśli lodówka mrozi , włancza i wyłancza się prawidłowo,to wymiana agregatu poprawi sytuację.Aby koszty bły niski,spróbować wstawić agregat używany na gaz 134a.Sprężarki takie idzi dostać z demontarzu.
  • REKLAMA
  • #6 1063957
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 1065703
    apis65
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam - z mojej praktyki wynika, ze im bardziej (przepraszam za wyrazenie) klient namolny i upierdliwy, tym ma wieksze szanse na zalatwienie sprawy po swojej mysli. Tyle,ze nie "atakuje" sie serwisu
    (to nic nie da - w tym wypadku serwis wypelnia dokladnie zalecenia centrali tj. Apra Serwis), a paniusie w dziale reklamacji i przedstawicieli handlowych. W Twoim przypadku sprawa jest o tyle trudna, ze Apra znana jest z tego , ze sie cięzko "doi". Jezeli masz jeszcze czas sily i cierpliwosc to dochodź swego - to sa Twoje pieniążki.
    Pozdrawiam i zycze powodzenia.
    P/s dla niewiedzących - prawie 80% produkcji BEKO jest robione dla Boscha w Turcji, reszta pod marką beko na rynek lokalny (wschodni ?),
    oraz UK, a jakosc ? Bosch ? Ocena nalezy do Was - pozdrawiam
  • #8 1065796
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 753
    apis65 napisał:
    P/s dla niewiedzących - prawie 80% produkcji BEKO jest robione dla Boscha w Turcji, reszta pod marką beko na rynek lokalny (wschodni ?),
    oraz UK, a jakosc ? Bosch ? Ocena nalezy do Was - pozdrawiam

Chyba miałeś na myśli tanie kuchenki gazowe, elektryczne i gaz.-elektr., a nie lodówki.
  • #9 1065843
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 1066553
    apis65
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam
    Jestem daleki od tego, aby bronic serwisy, a tym bardziej fachowosc ich napraw.Sądząc po ilosci postow i osob ktorym moi szanowni koledzy pomogli wnioskuje , ze zarabiacie na zycie naprawiając sprzet AGD.
    Dlatego doskonale wiecie o sposobie zalatwiania napraw gwarancyjnych, czyli : 1 - zgloszenie awarii przez klienta
    2 - diagnoza technika
    3 - zgoda centrali na naprawe
    4 - zgoda na wymiane czesci
    5 - w przypadku niemoznosci naprawy - zgoda na wymiane
    6 - w przypadku braku czesci w magazynie centralnym
    zgoda na wymiane
    Co poza pkt 2 zalezy od serwisu ?
    A co ma zrobic serwis na text pt. zgodne z normą nr., atest nr. itd, itd
    i wszystko jest ok
    I prawie na koniec - pokazcie mi szefa autoryzowanego serwisu, ktory na wlasną ręke wymienia u Pani pół (przemrozonej ?) skrzynki, odwalając maniane aż miło- NA GWARANCJI !!!
    Zapytajcie sie kolegow np. z Electrolux Group, czy mogą cokolwiek wymienic bez zgody Warszawy?
    Popatrzcie tez na drugą strone medalu - osobiscie bylem swiadkiem jak klient przyleciał z trzydniowym odkurzaczem electrolux oxygen, ze wyraznie słyszy prace silnika , a na reklamie bylo ze jest NIESŁYSZALNY.
    (Prosze zeby autorka tematu nie brała tego do siebie)
    Mogą opasc rączki?
    To wszystko z mojej strony - pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu głośnej pracy lodówki Beko model CDP 7450 HCA, która mimo interwencji serwisu i napełnienia czynnikiem chłodniczym, nadal generuje hałas przekraczający normy użytkownika. Autoryzowany serwis z Poznania zmierzył natężenie dźwięku na poziomie 39 dB, co mieści się w granicach dopuszczalnych (do 40 dB według etykiety energetycznej), dlatego producent odmówił wymiany urządzenia. Uczestnicy forum sugerują, że hałas może wynikać z uszkodzonego lub wadliwego agregatu, którego wymiana (nawet na używany z czynnikiem R134a) mogłaby poprawić sytuację. Podkreślono jednak, że serwisy działają według wytycznych centrali i często nie mają uprawnień do samodzielnej wymiany części bez zgody producenta. Wskazano również na konieczność wytrwałości i nacisku na dział reklamacji oraz przedstawicieli handlowych, aby uzyskać satysfakcjonujące rozwiązanie. W dyskusji pojawiły się uwagi o jakości sprzętu Beko, produkowanego częściowo dla Boscha w Turcji, oraz o standardowym poziomie hałasu w lodówkach tej klasy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA