logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kasownik EPROMÓW. Jaką mam zastosować żarówkę?

arttoo 14 Gru 2004 02:57 1653 10
REKLAMA
  • #1 1058784
    arttoo
    Spec od car audio
    Ocena: 73
    Witam

Chcial bym we własnym zakresie zbudowac kasownik epromow i tu moje pytanie jaką mam zastosować żarówke?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1058797
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Raczej świetlówkę i to ultrafioletową, najlepiej kilka obok siebie... Pamiętaj o wentylacji pomieszczenia, powstający ozon jest szkodliwy.
    Pozdrawiam, LightHouser
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1060359
    tprzemko
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    Witam
    Ja sobie zrobiłem w następujący sposób. Lampa rtęciowa 400W (bo taką miałem) rozbijasz bańkę tak aby nie uszkodzić środka. Pracuje to w szereg z żarówką u mnie akurat 200W.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 1060471
    marmur99
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Musisz zastosować świetlówkę UV w paśmie C. Świetlówki emitujące światło w innym paśmie nie skasują Ci eproma. Tylko uważaj na oczy i skórę. Światło w tym paśmie niesie dużą energię i zazwyczaj używane jest do dezynfekcji pomieszczeń.

Marmur99
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 1069849
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Faktycznie najlepszym rozwiązaniem jest chyba świetlówka UV. Co do szybkości to można sobie problem nieco skomplikować. Mianowicie można wykonać układ, który będzie adresował pamięć i sprawdzał czy są w niej same FF (albo same zera bo nie pamiętam dobrze co powinno być). Licznik powinien pracować w pętli z warunkiem, że jeśli jakaś wartość jest różna od FF to resetujemy licznik i adresowanie zaczynamy od początku. Jeśli uzyskamy ostatni adres to dla pewności robimy test jeszcze raz. Jeśli uzyskaliśmy same FF to wyłączamy lampę uznając pamięć za wykasowaną.
    Taki licznik można zrobić na piechotę, np. na CMOSach lub wykorzystać procesor co zmniejszy wymiary urządzenia bynajmniej od strony elektronicznej.
    Przeciętnie kasowanie zajmuje 15 - 20 minut z jedną swietlówką ale przy kasowaniu ze sprawdzaniem można ten czas skrócić.
  • REKLAMA
  • #10 1071546
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Raczej jednak obudowa powinna byc metalowa za względu na szczątkowe promieniowanie radiacyjne. Ewentualnie to drewno owinąć blachą.
    Pozdrawiam, LightI

Podsumowanie tematu

✨ Do budowy kasownika EPROM-ów zaleca się zastosowanie świetlówki ultrafioletowej (UV) w paśmie C, gdyż tylko takie światło skutecznie kasuje pamięć EPROM. Fabryczne kasowniki zwykle mają jedną lampę UV, jednak użycie kilku świetlówek może przyspieszyć proces kasowania. Należy pamiętać o odpowiedniej wentylacji pomieszczenia ze względu na powstawanie ozonu oraz o ochronie oczu i skóry przed szkodliwym promieniowaniem UV. Jako alternatywę można wykorzystać lampę rtęciową o mocy około 400W, której bańkę można rozbić, zachowując środek, a następnie stosować ją w układzie szeregowym z żarówką 200W. Obudowa kasownika powinna być metalowa lub drewniana pokryta blachą, aby ograniczyć promieniowanie radiacyjne. Dodatkowo można zastosować układ elektroniczny adresujący pamięć i sprawdzający jej zawartość, co pozwala na automatyczne wyłączanie lampy po skutecznym wykasowaniu EPROM-u, skracając czas kasowania do około 15-20 minut.
REKLAMA