logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Free Pascal funkcją arc źle kreśli wycinek okręgu

benek111 15 Gru 2011 19:17 1340 6
REKLAMA
  • #1 10263740
    benek111
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Witam! Problem jest taki. Free Pascal program pisany pod DOSa biblioteka GRAPH. Funkcja arc rysująca wycinek okręgu nie działa prawidłowo tzn. obojętnie czy dam arc(x,y,90,270,r) czy arc(x,y,270,90,r) to funkcja rysuje wycinek okręgu z "brzuchem" w lewą stronę tzn. od 90 przez 180 do 270 stopni i nie che narysować tego półokręgu od 270 przez 0 do 90 st. Pytam więc programujących w Free Pascalu czy jest jakiś bug w module Graph ? Używam najnowszej wersji dostępnej na stronie domowej FP. Dodam jeszcze iż w TP ta część programu działa prawidłowo,
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10264188
    benek111
    Poziom 17  
    Tak, próbowłem . I niestety : range check error. Więc nie tędy droga.
  • REKLAMA
  • #4 10264283
    Dżyszla
    Poziom 42  
    Ocena: 211
    Coś mi się kojarzy, że już się z tym kiedyś spotkałem... Ale strasznie dawno temu. I chyba nie potrafiłem znaleźć rozwiązania, więc robiłem to na około - najpierw pierwsze koło białe, a potem na nim czarny wycinek. Wiem, że to nie rozwiązanie, ale w sumie przykrywa niedogodność. Niestety ja nic innego raczej nie poradzę:(
  • REKLAMA
  • #5 10264345
    benek111
    Poziom 17  
    Jak nie będzie wyjścia to trzeba będzie kombinować . Rysuję brzuch do litery D tą funkcją. Czyli musiałbym tak : okręg , przykryć połowę i namalować kreskę. Hmm... No myślałem,że może jest jakaś inna starsza wersja modułu graph w której ta funkcja działa prawidłowo. Mam jeszcze jeden problem z przełączaniem stron graficznych ale nie wiem czy pytać tu czy założyć nowy temat, żeby nie mieszać ?
  • #7 10265224
    benek111
    Poziom 17  
    Ok. Założę nowy temat. A kod, który nie działa jak należy jest na początku postu, czyli funkcja arc(x,y,270,90,r) rysuje łuk wygięty w lewą stronę a ja potrzebuję w prawą. W TP wszystko jest ok.

Problem rozwiązałem tak, że złożyłem wymagany wycinek okręgu z dwóch części tzn. od 270 st do 360 st i od 0 do 90 st

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z funkcją arc w bibliotece GRAPH w Free Pascal, która nieprawidłowo rysuje wycinek okręgu, niezależnie od podanych kątów. Zamiast oczekiwanego półokręgu od 270 do 90 stopni, funkcja rysuje łuk w lewą stronę. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym użycia ujemnych wartości, co skutkowało błędem. Ostatecznie problem został rozwiązany poprzez złożenie wycinka z dwóch części: od 270 do 360 stopni oraz od 0 do 90 stopni. Użytkownik rozważa również inne problemy związane z przełączaniem stron graficznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA