Czujniki NOx? EMS ma 00, SCR 3D, COO 27.
Czyli komunikat 18FFC23D ma jednostka SCR, bajty 1,2 odpowiadają prawdopodobnie za czujnik NOx( jego wartości), kolejne dwa chyba za lambde(???), reszta niezbyt wiadomo.
A można wiedzieć kolego co kombinujesz?
Scania ma jeden, jeśli dojdziesz do czegoś ciekawego to możesz się podzielić .
Tam są 2 czujniki temperatury oraz czujnik poziomu i temperatury adblue.
18 FF 87 00 to powinien być poziom adblue dostepny przez EMS, tam są chyba 3 szyny CAN
Jakim sprzętem odczytujesz CAN?
w adblue są 2 szyny CAN
1. can silnika i lub diagnostyki
2. czujnik NOx
wydaje się ze poziom i temp adblue podawany jest analogowo
nie wiem jak działa i jakie parametry ma zawór wodny
W adblue? ja mówię ogólnie o Scania R
tu schemat.
Czujnik NOx sam w sobie przecież nie ma CAN... zasilany jest i informacje są przekazywane do jednostki SCR( podobnie jak przepływka i inne takie)
ok
ale czujniki NOx są bardzo podatne na zakłócenia i w związku z tym obwód pomiarowy składa się z czujnika oraz wzmacniacza pomiarowego. Dane do adblue przesyłane są przez linie CAN.
Dodano po 9 [minuty]:
witam
elegancki schemat
B1 CAN NOx
B6 CAN NOx
A6 CAN silnika
A7 CAN silnika
zastanawiam sie co trzba zrobić aby uruchmić AdBlue i w jaki sposób odczytać błedy
chcesz to zrobić na stole czy tylko odczytać błędy na koniu.Całym tym bajzlem zarządza jednostka sterująca silnikiem.Wyłączyłem całkowicie adblu usuwając z sopsu ale sterownik silnika domaga się widzieć nox sensor i pompę adblu.Aby to wyłączyć całkowicie jest potrzebna zmiana oprogramowania sterownika silnika
takie coś idzie do jednostki adblue po podłączeniu SDP3 więc możesz spróbować to zasymulować
tu prawdopodobne zapytanie ECU dotyczące jakiejś diagnostyki...
gdzie 4(właściwie 5) kolumna czyli 4 bajt, jest dosyć ważna bo ona jakoś odpowiada chyba za żądanie
w odpowiedzi znowu 2 bajt to status odpowiedzi( 112[dec] oznacza poprawną odpwoiedz, 33[hex] - access denied, 10[hex] odmowa??)
3 bajt to identyfikator
i tam CHYBA jest tak 1 - stopien uchylenia zaworu powietrze, 5 - coś dotyczące dozowania adblue, 20 -ciśnienie powietrza za zaworem
23 - ciśnienie przed zaworem
25 - temperatura katalizatora, 29 cisnienie adblue
tyle wiem choć pewien nie jestem
4 bajt to analogicznie jak w żadaniu chyba
Potem aby odczytać błędy to mamy zapytanie
(18DA3DFA) 4 24 255 255 255 0 0 0
i w odpowiedzi 2 bajt jeśli 88 to akeptowane, 3 bajt liczba bledow,
żeby odczytać konkretne błedy to chyba
(18DA3DFA) 4 24 2 255 255 0 0 0
Próbuj, jak dojdziesz to czegoś to się podziel, jak coś to może uda mi się jeszcze do czegoś dokopać.
Czyli z tego co zrozumiałem wychodzi, że czujnik NOx z jednostką SCR(adblue) komunikuje się normalnymi komunikatami CAN?
No ja niestety nic więcej nie posiadam, a jakby się wpiął w CAN pomiędzy czujnik a jednostkę, trochę logów porobił i wtedy analizować. Jeśli tylko na stole to ciężko będziesz miał bez wątpienia.
Tak w ogóle, ma ktoś właśnie takie materiały o CANie ? Ewentualnie inne ciekawe informacje na ten temat.
dostepne w internecie ruski albo nasz rodak bo to tylko od Odry na wschód łebskie chłopaki są diagnostic55.com ewentualnie http://www.specdiag.com/ ten to dopiero ma arsenał
Dodano po 6 [minuty]:
trzeba by dorwać przerobioną scanię zdemontować i obmierzyć te magiczne pudełko.Spotkałem się z czymś takim u mnie na serwisie gościu podłączył pudełko połączył się przez złącze OBD i aktywował to ustrojstwo.Zrobiliśmy test za pomocą SDP3 i wszystko grało koszt 1200euro plus vat
nie za bardzo zrozumiałem
co oznacza przerobiona scania?
i dalej , czy ten człowiek aktywował adblue w samochodzie czy też na stole i wreszcie co oznacza aktywacja
czy można wyciagnąć VIN, wersje elektroniki, oprogramowania
odczytać błedy aktywować testy.
Czy to prawda, że błedy adblue zapisuje w sterowniku silnika?
Też nie wiem co oznacza przerobiona. Domyślam się, że chodzi o jakiś emulator SCR. VIN, wersje itp myślę, że można ale... VIN jest w pliku SOPS a on jest w VIS i EMS.
Moduł adblue przepinasz i działa. Co do błędów to pewien nie jestem, ale wydaje mi się, że są one w module adblue i być może też w COO lub EMS.
Rozumiem, że SOPS editor zakupiony a nie "zdobyty" ;p? Stronki znam. Na EGR jakiś patent masz? Nie licząc edycji SOPS
Co do adblue to jest to o tyle głupi patent, że wypadałoby aby raz na jakiś czas działał, bo raz, że krystalizuje się reagent, a myślę, że widzieliście jak to wygląda pięknie jak się wyleje ) Poza tym nie wiem czy sam czujnik cokolwiek daje i na ile ratuje sytuacje.
Wspominałeś o dafie, tam jak sytuacja wygląda? Z tego co mi się obiło o uszy to tam moc traci po jakimś czasie, w nowych scaniach też coś tam pluje, że nie działa...
ten gosciu zamontował takie ustrojstwo,które wysyła sygnał do sterownika silnika na temat zawartości NO że wszystko gra a pompa adblu jest wyłączona czyli wyłączył adblu.Jeśli chcesz to podeślę Ci dokumentację na temat jak dokonywać diagnostyki i testować układ może coś Ci to pomoże
Tylko, że w materiałach dotyczących diagnostyki SCR i tak nie ma nic o czujniku NOx, pierdoły dla serwisantów aby wymieniali całe na nowe.
Gdzie to było zamontowane? Nie głupi pomysł w sumie, emulacja tego co wysyła jednostka boscha adblue i śmiga.
A nie wiecie jak u zielonych? Bo różne opinie słyszałem, w tym że potrafią sprawdzić... że niby mają coś do badania zawartości NOx w spalinach. Poza tym mówisz, że przy wpiętym tym czymś normalnie istniało jakby adblue ale fikcyjnie? W SDP3 wszystko było?
bardzo chętnie przeczytam te materiały
porzadkujac naszą dyskusję
Adblue w DAF, SCANIA oraz MAN są bardzo podobne i różnią sie oprogramowaniem i osprzetem
Sam pomysł na wyłaczenie adblue jest ...
Co do ograniczenia mocy to było opisane na forum podczas dyskusji o dafie, nic wiecej nie wiem
To że mają bardzo podobne, albo nawet takie same to wiem. I raczje byłbym skłonny stwierdzić że są takie same, ale musiałby to ktoś potwierdzić. Co do pomysłu to można jeszcze wziąć pod uwagę temperaturę adblue. Poniżej jakieś tam temperatury, chyba poniżej 10 stopni nie dawkuje.
potwierdzone...
wydaje się, że najprosciej wyłączyć adblue poprzez zablokowanie czujników temperatury mierzonej przez adblue jest tylko pare ale
po co?
jeżeli moduł jest uszk to destrukcja bedzie sie poglebiać i może w sposób nieprzewiduwalny wpłynąć na pracę sterownika silnika oraz skrzyni
itd
Co? Niby czemu ma się uszkadzać cokolwiek. W adblue najczęściej awarii ulega pompka, która kosztuje swoje. Poza tym jest strasznie delikatna i Olej Napędowy ją psuje celowo. Poza tym nie wiadomo czy nie pobiera temperatury z innych czujników i nie czepia się jeżeli są duże rozbieżności. Tu raczej nic się więcej nie popsuje.
Swoją drogą równie ciekawa jest budowa sterownika, tu uszczelnione wszystko, złącza itp a ma na sobie taki odpowietrznik, czyli jeśli zaleje nam w środku moduł adblue to elektronika automatycznie zostaje zalana... W module niby jest też jakiś odpowietrznik, przez który adblue mogłoby wylatywać no ale jak będzie za dużo to i tak elektronika kaput. A korozja przy kontakcie z adblue jest tragiczna...
w momencie przeróbki pliku sops usuwasz redukcję mocy maszyny od 2007 roku wcześniejsze tego nie miały.Po zainstalowaniu pliku sops EEC nie istnieje tylko w EMS zostają 2 aktywne kody plus kontrolka na desce to jest bul tej operacji.A tak przerabiają to w scanii
To ja jeszcze spytam, co się dzieje gdy nie działa adblue (pomijam ograniczenia mocy i zatruwanie srodowiska)? Chodzi mi o to czy zapycha się katalizator itp?