logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik w napędzie CD Sony KSS 213D warczy, ale nie kręci płytą - co zrobić?

piotrmos 14 Gru 2004 19:46 1752 14
REKLAMA
  • #1 1060290
    piotrmos
    Poziom 10  
    Witam.
    Wymienilem dzisiaj laser w sony (kss 213d) i przestal dzialac silnik wirjacy plyta.
    Przypominam sobie, ze raz pociagnalem silnie, myslac ze zdejme ten spodek na ktorym siedzi plyta.
    Objaw jest taki, ze silnik warczy - slychac ze cos sie dziej, ale sie w ogole nie kreci.
    Co z nim jest?
    Jestem amatorem, wiec poprosze łopatologicznie.
    Dzieki, pozdrawiam.
    (?) - ozdobnik?[h]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1060305
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2311
    Witam
    Najprawdopodobniej zwichrowałeś ośkę lub przesunołeś ją względem wirnika i komutatora (szczotki). Jest to tak pracyzyjnie wykonany silniczek, że tylko jego wymiana.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #3 1060395
    piotrmos
    Poziom 10  
    Rozumiem, najprawdopodobniej to bedzie to.
    Ile taki silniczek moze kosztowac?
    Czy dostane go w sklepie elektronicznym, czy raczej trudno?
    Moze podac jakis mode, nr ser czy cos?

Dodano po 17 [minuty]:

Spisalem model silniczka:
    RF-310T-11400
    D/V 5.9
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1060500
    Gmedza
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Silniczek raczej ciężko dostać. Postaraj się znależć jakiś używany od innego sony. Ale najlepiej naprawić ten co jest. Do oważnych świat należy!
    Jeżeli masz lutownicę to wylutuj go i może da się rozebrać.Obejżyj dokładnie co się stało. Niekoniecznie jest to silniczek ze szczotkami. Może wtstarczysama regulacja.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 1060567
    piotrmos
    Poziom 10  
    [quote="zoobeek"]czy na laserze jest PR-ek?Jak tak to przyjrzyj się jego położeniu (optimum środek).

A co to takiego?

Silniczki sa dostepne, kosztuja 5zl, takze tragedii nie ma. Tylok obawiam sie czy to nie jest jescze cos innego...
  • #6 1060650
    zoobeek
    Poziom 2  
    P-potencjometr
    R-regulacyjny
    To element zwany za moich czasów "podkówką".Z poważaniem..
  • #7 1060670
    piotrmos
    Poziom 10  
    Aaa, rozumiem.
    Jest potencjometr, ale to na pewno nie to.
    Pamietam, ze przed rozebraniem tego wszystkiego to dzialalo ok, po ponownym zlozneniu przestalo(jeszce ze starym laserem).
    Ja stawiam na silnik.

Czy ktos sie orientuje, jak zdjac ta plastikowa kopulke? Bo wyglada jaby byla przyklejona..Chyba ze sie myle..

Dzieki i pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #8 1060694
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2311
    Jest to możliwe, lecz trudne. Po prostu rozbierz cały silniczek, dostań się do wirnika, w małym imadełku chwyć oś i równomiernie od spodu w kilku miejscach uchwyć te 'kółko" i powinno zejść. Tak ono jest przyklejone.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #9 1060767
    piotrmos
    Poziom 10  
    No wlasnie wpierw musze zdjac to kolko, zeby wyjac silnik...:)

A czy mozliwe jest ze siadlo cos z elektronika (procesor, polaczenia), ze silnik sie nie kreci?
    Jak cd sie zamyka, podnosi kolko plyte, warczy silnik (ani drgnie), laser sie nie wysuwa, i wykakuje No cd...
  • Pomocny post
    #10 1061055
    szczepang
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    raczej mało prawdopodobne (po tym co napisałeś) , a czy zworę zabezpieczającą usunąłeś? bo jak nie to jest to być może powód "no cd"
  • #11 1061083
    piotrmos
    Poziom 10  
    Tak, zworka usunieta!
    Czyli wszystko stoi za tym pechowym silniczkiem.
    Pozdrawiam
  • #12 1061478
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2310
    Tyle zachodu a nie lepiej kupić cały mechanizm z czytnikiem za śmieszne pieniądze niż naprawiać silnik,będzie pewność ,że to podziała trochę a tak nie wiadomo kiedy klęknie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 1073328
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 863
    mogę wysłać Ci taki cały nowy! mechanizm do tego KSSa z silnikami przekładniami. Pomoc bezinteresowna zapłacisz mi tylko koszta przesyłki.
  • #14 1073742
    piotrmos
    Poziom 10  
    zdzich42 napisał:
    mogę wysłać Ci taki cały nowy! mechanizm do tego KSSa z silnikami przekładniami. Pomoc bezinteresowna zapłacisz mi tylko koszta przesyłki.

Wow!, dzieki serdeczne za chec zaangazowania!
    Silnik jest dobry, problem tkwi w elektronice, sterowaniu.
    Nie znam sie na tym, dalem sprzet do naprawy znajomem elektronikowi, ktory zajrzy przy chwili wolnego czasu.
    On sam wskazuje na uszkodzenie procesorow (moja wina, musialem zrobic spiecie...).
    Objawy sa takie, ze wkladam plyte, puszczam play, mechanizm unosi plyte, laser nie wyjezdza, plyta sie nie kreci.
    Po chwili czly naped wyjezdza i wyskakuje No Cd.
    Do tego procesor przy mechanizmie rozgrzewa sie do czerwonosci.
    Na razie nie mam odpowiedzi od znajomego, co do zdiagnozowanej usterkii, jednak na wspepie powiedzial ze jest to nie do naprawy.

Moze kolega z forum (z racji wiedzy i doswiadczenia) bedzie w stanie oszacowac przyczyny i skutki usterki??

Jestem wdzieczny za kazda pomoc, dzieki.
  • #15 1076359
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 863
    No cóż przyczyny - chyba Twoja wina coś nieostrożnie zrobiłeś. Skutki trzeba wymienić to "coś" co się tak rozgrzewa szkoda że nie napisałeś symbolu elementu.

Podsumowanie tematu

✨ W napędzie CD Sony z laserem KSS 213D po wymianie lasera silnik obracający płytą przestał działać – słychać warczenie, ale talerz się nie kręci. Prawdopodobną przyczyną jest uszkodzenie lub przesunięcie osi silnika RF-310T-11400, co może wymagać jego wymiany lub rozebrania i naprawy. Silniczek jest precyzyjny i trudno dostępny, ale można próbować znaleźć używany egzemplarz lub naprawić obecny. Plastikowa kopułka na silniku jest przyklejona i wymaga delikatnego demontażu. Problem może też leżeć w elektronice sterującej – uszkodzenie procesora mechanizmu powoduje, że po załadowaniu płyty laser się nie wysuwa, silnik nie kręci się, a napęd wyświetla komunikat "No CD". Procesor przy mechanizmie może się nadmiernie nagrzewać, co wskazuje na poważną usterkę elektroniczną, często nie do naprawy. Wymiana całego mechanizmu z silnikami i przekładniami jest alternatywnym rozwiązaniem, często bardziej opłacalnym niż naprawa pojedynczych elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA