logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp 40LE830 - problem z wyszukiwaniem kanałów DVB-T i Cyfra+ na analogu

zgaS 23 Gru 2011 20:55 5606 11
REKLAMA
  • #1 10297038
    zgaS
    Poziom 10  
    Witam na święta postanowiłem kupić nowy telewizor, wybór padł na tego właśnie Sharpa. Sprzedawcy wiadomo jak to oni - zachwalali i wychwalali pod niebiosa, w gratisie były okulary 3D więc się człowiek skusił. Problem z TV zaczął się właściwie tego samo dnia zakupu, mianowicie automatyczne wyszukiwanie telewizji naziemnej(DVB-T) - działa ale wyszukuje tylko programy z rodziny TVP(1,2,3, polonia itp.), czy wyszukuje inne - nie wiem bo gdy tylko znajdzie to pasmo wyszukiwanie kończy się i zapisuje.
    Sprawa druga to taka, że posiadam cyfrę+, lecz sam dekoder mam na strychu (cyfra działa za pomocą takiego jakby przekaźnika - nie wiem jak to wytłumaczyć, posiadam czarną skrzynkę w pokoju która transmituje to co wduszam na pilocie do dekodera, było to dość dawno zakładane także jak coś to nazwy mogę nie pamiętać...) i ta Cyfra+ działa w opcji Analogu czyli - mam tvp1,tvp2,polsat,tvn i na kanale 5 jest Cyfra+ (tak miałem zanim zakupiłem TV także to mnie nie dziwi). Dziwne jest jednak to, że gdy włącze w telewizorze tryb SAT na pilocie i chce wyszukać programów to nie wyszukuje satelity, gdy wybiorę satelitę z listy (domyślnie Hotbird) to nie ma sygnału, to samo dzieje się z obojętnie jakim satelitą z listy....
    Trzecia sprawa której nie ująłem w temacie to filmy z USB - działają bardzo dobrze lecz TV nie radzi sobie z odpaleniem napisów... jak dla mnie jest to żenada w tych czasach bo przecież nie każdy zna j. ang.
    Teraz pytania żeby było szybciej: czy to ja źle podłączyłem satelitę ? tv ma być podłączony Bezpośrednio pod dekoder?
    Co robię źle przy tym wyszukiwaniu kanałów DVB-T?
    I czy jest jakaś szansa na odpalenie napisów w tym TV bez wklejania ich bezpośrednio w film ? :cry:
    Na święta taki prezent i już załamka....
  • REKLAMA
  • #2 10297120
    kizek
    Poziom 35  
    Ocena: 489
    Spróbuj kolego wyszukać ręcznie kanały DVB-t. W jaki sposób podłączasz tą czarną skrzyneczkę z TV? Lepiej od podstaw cała tą instalację skonfigurować mając dekoder w mieszkaniu.
  • REKLAMA
  • #3 10297125
    zgaS
    Poziom 10  
    Ręcznie wpisywanie nic nie daje, wyszukiwarka zatrzymuje się na kanale 530 i nie idzie dalej, gdy wpisuje 618 (MUX 2 z tego co się orientuje) to napisane jest brak sygnału.
  • #4 10297158
    kizek
    Poziom 35  
    Jak wygląda sprawa instalacji antenowej? Czy antena jest bezpośrednio podłączona do TV?
  • REKLAMA
  • #5 10297316
    zgaS
    Poziom 10  
    Tak bezpośrednio.
  • #6 10297353
    kizek
    Poziom 35  
    Gniazdo w TV opisane jako SAT służy do podłączenia bezpośrednio anteny satelitarnej. Sprawdź kolego czy twoja lokalizacja jest wystarczająca do odbioru DVB-t szczególnie tego drugiego MUX-a. Nie które nadajniki nie idą pełną mocą.Link
  • #7 10297379
    zgaS
    Poziom 10  
    Sprawdzałem i kwalifikuje się od odbioru MUX'A 2. Z satelitą pobawie się jeszcze jutro... A jak z tymi napisami w filmach przez USB?
  • #8 10297434
    kizek
    Poziom 35  
    Sprawdź kolego na stronie producenta TV jakie formaty rozpoznaje i jak sobie radzi z napisami.
  • #9 10297735
    zgaS
    Poziom 10  
    Strona producenta informuje jedynie, że telewizor odtwarza pliki wideo z USB jednak o napisach nic nie jest napisane, czyli mam rozumieć, że tv może ale wcale nie musi odtwarzać plików tekstowych z napisami ?
  • #10 10297762
    kizek
    Poziom 35  
    Pozostaje jeszcze telefon do serwisu Sharp Polska, może coś doradzą.
  • REKLAMA
  • #11 10297973
    zgaS
    Poziom 10  
    No czyli sprawa z satelitą jutro będzie sprawdzona, a co z tym DVBT ? bo jakość jest naprawdę dobra tylko szkoda, że same kanały TVP, i druga sprawa to taka, że wyszukiwanie automatycznie przerywane jest po znalezieniu pasma 530 (chyba tak to się nazywa)....
  • #12 10297992
    kizek
    Poziom 35  
    1. Z jakich kierunków powinieneś kolego odbierać Mux-y?
    2. Jaką antenę posiadasz?
    3. Czy w całej tej instalacji znajduje się jakiś wzmacniacz/rozgałęźnik itp?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zakupił telewizor Sharp 40LE830, jednak napotkał problemy z automatycznym wyszukiwaniem kanałów DVB-T, które ogranicza się jedynie do programów TVP. Ręczne wyszukiwanie również nie przynosi rezultatów, zatrzymując się na kanale 530. Użytkownik posiada dekoder Cyfra+, który działa w trybie analogowym, ale nie jest podłączony bezpośrednio do telewizora. W dyskusji poruszono kwestie związane z instalacją antenową, sygnałem DVB-T oraz możliwościami odtwarzania napisów z USB. Użytkownik planuje sprawdzić sygnał satelitarny oraz skontaktować się z serwisem Sharp w celu uzyskania dalszej pomocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA