logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka GR-369GQA - nie chłodzi góra lodówki zamrażalnik działa

hladun 24 Gru 2011 14:25 18469 3
REKLAMA
  • #1 10299186
    hladun
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam,

Mam problem z GR-369GQA. Nie działa góra lodówki (chłodziarka). Zamrażalnik działa bez problemu.
    Jak się otworzy drzwi i wciśnie guzik symulując zamknięcie lodówki z otworów nie leci zimne powietrze. W zasadzie nie leci wcale. Czuć jedynie bardzo słabyt powiew.

Czynności wykonane:

- odkurzenie wszystkich elementów po usunięciu dolnej pokrywy z tyłu lodówki.
    - kompresor ciepły jak pracuje.
    - wentylator w zamrażalniku działa i dmucha chłodzitkie powietrze

Pytanie:

- Czy można zdjąć cały tył obudowy.?
    - może po zdjęciu tyłu obudowy coś trzeba przeczyścić lub sprawdzić czy działa?
    - co można jeszcze zrobić?
    - Wydaje mi się, że ta lodówka ma jeden agregat. Jeśli tak to jest jeden obieg i jeśli chłodzi na dole to znaczy, że czynnik chłodzący jest i szczelność układu również.

Prośba o pomoć. Jestem zielony w temacie :(. Z lofówki jestem zadowolony i nie chcę jej zmieniać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10305663
    mj_sup
    Poziom 17  
    Ocena: 135
    Witam
    dokładnie odmrozić lodówkę na czas około 12godz
  • REKLAMA
  • #3 10310640
    hladun
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Ludzie pytają, a jak rozwiążą problem to czasami tylko dzielą się wiedzą po bojach.
    U mnie jest inaczej :) ...

Rozwiązanie:

1. Lodówka rozmrożona
    2. Jakimś cudem do przewodu, który odprowadza wodę na zewnątrz dostało się jakieś sreberko. Pewnie z środka lodówki. Na sreberku gromadził się szron i tworzył z czasem najprawdopodobniej kulę lodu, która czopowała odpływ. Sreberko usunięto zakrzywionym drucikiem :), oczywiście wcześniej została usunięta płyta maskująca wewnątrz zamrażalnika.
    3. Zimne powietrze do chłodzenia góry lodówki, jest nadmuchiwane z zamrażalnika. Za pokrywą maskującą w zamrażalniku w centralnej części jest wiatrak. W związku z tym, że wszystko za tą płytą było skute lodem nie było odpowiedniej cyrkulacji powietrza. Powód zamrażania - patrz punkt 2.
    4. Lodówka była regularnie raz na jakiś czas rozmrażana. Możliwe, że po ostatnim czyszczeniu do przewodu odprowadzającego wodę dostało się zanieczyszczenie.

Lodówka działa jak ta lala :)
    Pozdrawiam.
    Można zamknąć temat ...
  • #4 10310657
    ROBSON33
    Admin grupy AGD
    Ocena: 1712
    hladun napisał:
    Można zamknąć temat ...

Lodówka GR-369GQA - nie chłodzi góra lodówki zamrażalnik działa
REKLAMA