logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus P5RD1-V Deluxe - brak wykrywania dysku SATA w BIOS, RAID działa

piroman112 26 Gru 2011 17:45 2094 5
REKLAMA
  • #1 10305677
    piroman112
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam mam problem z płytą Asusa mianowicie po podłączeniu dysku SATA i próbie instalacji systemu wyskakuje komunikat że nie ma zainstalowanych żadnych dysków. W oknie do tworzenia RAID dysk widać ale w BIOS już go nie widać. Podpinam SEAGATE BARRACUDA 7200.11 lub WD400 z takim samym skutkiem. Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10305747
    marti_76
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Płyta jest zbudowana w oparciu o mostek ULi i Windows nie posiada wbudowanych sterowników dlatego nie wykrywa dysku. Odpowienie sterowniki do SATA masz na cd dołączonym do płyty, jeśl go nie posiadasz ściągniesz ze strony producenta. Podczas startu sytemu z płyty pojawia się komunikat czy chcesz załadować inne sterowniki SCSI lub RAID to naciśnij klawisz F6 i wtedy możesz załadować swoje stery i po sprawie.
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 10367426
    piroman112
    Poziom 10  
    No niby tak ale ściągnąłem wszystkie możliwe sterowniki ze strony ASUS i nic z tego, tym razem wyskakuje komunikat w stylu "załaduj poprawne sterowniki" czy coś takiego. Może ktoś podsunął by mi jakiś link do tych sterów ?
  • REKLAMA
  • #4 10367551
    Lord Kotu
    Poziom 15  
    Tu masz link do strony producenta, sekcja download.
    Nie podałeś systemu operacyjnego więc samodzielnie wybież i pamiętaj o rozpakowaniu archiwum...
  • REKLAMA
  • #5 10371190
    marti_76
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Ze strony producenta ściągasz to: "ULi Chipset Driver V6.2.0.3 for Windows 2000/XP(WHQL)/2003", po rozpakowaniu w folderze ULi_2kXP znajdziesz "MakeDisk" i za jego pomocą utworzysz dyskietkę ze sterownikami które musisz załadować do instalatora systemu. Jako przykład użyłem Widows XP :!:
  • #6 10541266
    piroman112
    Poziom 10  
    Trochę nie miałem czasu żeby napisać o powodzeniu operacji :)
    Otóż rzeczywiście po pobraniu sterowników ze strony Asus i nagraniu ich na płytę wszystko poszło jak po maśle ale...
    no własnie ale...
    Zadziałało tylko z Windows7 na XP nie widziało płyty no może faktycznie gdybym użył dyskietki ? No ale dzięki temu działam na 7
REKLAMA