logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

dysk sata nie jest widoczny w biosie złożyłem kompa i nic

egons 14 Wrz 2005 19:01 2974 12
REKLAMA
  • #1 1818107
    egons
    Poziom 15  
    Ocena: 45
    Witam!
    Złożyłem kompa z nowych części, kupiłem między innymi dysk WD 120GB na SATA dysku nie ma w biosie płyta asus K8V-X SE zgrałem sterowniki do kontrolera na dyskietkę i przy instalacji XP wciskam F6 potem S i wybieram z dyskietki sterowniki a potem instalator pisze że nie ma dysku i w biosie go też nie widać.
    Proszę o porady pierwszy raz składam kompa na SATA.
  • REKLAMA
  • #2 1818250
    ma82
    Poziom 11  
    Witam

O ile mnie pamieć nie myli to w win xp zaraz na samym początku instalatora wkłada się dysskietke i wciska sie f2

pozdro
  • REKLAMA
  • #3 1818278
    egons
    Poziom 15  
    Z komunikatów napisanych na początku instalatora jasno wynika że f6 i tak też zrobiłem ale jak już pisałem powyżej to nic nie dało przecież podstawowa sprawą jest aby w biosie był widoczny dysk a nie jest.
  • #4 1818296
    Mol
    Poziom 31  
    Ocena: 102
    Na sata chyba w biosie nie będzie widać dysku , spróbuj w biosie włączyć raid.
  • #5 1818393
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6449
    Zacznij od przeczytania instrukcji od płyty... kontroler SATA może mieć własny BIOS a może po prostu jest wyłączony w BIOSie.
  • REKLAMA
  • #6 1818737
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Mol napisał:
    Na sata chyba w biosie nie będzie widać dysku , spróbuj w biosie włączyć raid.
    może zacznijmy od tego, ze dyski s-ata równiez są widoczne w biosie a raczej muszą.... a pozniej to to...ze raid nic nie ma z tym wspolnego. Porada taka...idź do sklepu i przedstaw w czym problem, w końcu po to masz paragonik i gwarancje w razie problemów.. zanim coś zrobisz i będzie po ''zawodach''

pozdrawiam ;)
  • #7 1819188
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 93
    A ja mam dysk sata na A7N8X-EDeluxe i jakbym nie patrzył w biosie to go nie widzę, a XP-ka na nim mam :). Może raida nie trzeba włączać, ale kontroler sata ma własnego biosa i w moim przypadku uaktywniam go zworą na płycie głównej...
    TZOK ma rację :)
  • #8 1819265
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Kolego egons, proponuję stronę 2.20 dokumentacji płyty głównej.
  • #9 1819306
    bolsfan
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    dysku sata nie widać w BIOSie
    trzeba natomiast włączyć opcję RAID - to załącza kontroler sata
    wejście do ustawień sata po przejściu testów post
    WD 120GB sata, EPOX 8RDA3+
  • #10 1819325
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Kolego bolsfan, ale on ma płytę asus K8V-X SE. Uważasz, że na jego płycie będzie tak samo, jak na Twojej? Porównałeś dokumentacje?
  • #11 1820646
    egons
    Poziom 15  
    Bardzo dziękuję wszystkim za rady ale okazało się żę brakuje zworki na dysku (a gdzieś czytałem że dyski sata nie potrzebują ustawień typu master slave i sam się zdziwiłem że po założeniu zworki ruszył)
    Ale i tak go w biosie nie widać dopiero po wejściu w tą opcje:[/img]

Więc prosiłbym o podpowiedzi co dalej z tym fantem bo u mnie kiepsko z angielskim i niepokoi mnie komunikat na różowo o co yu chodzi?
    Do tego okna co powyżej wchodzę podczas uruchamiania to chyba jest bios -RAID zamiast Del wciskam Tab.
    Proszę jaszcze raz o podpowiedzi.
    Załączniki:
    • dysk sata nie jest widoczny w biosie złożyłem kompa i nic dysk sata.jpg (37.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 1820659
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    wszystko jest wporzadku, te opcje dotyczą opcji raid (jeśli posiadasz dwa dyski), wyjdz z tego i zainstaluj system, nie zapomnij o dyskietce ze sterownikami, pozdrawiam ;)
  • REKLAMA
  • #13 1820709
    egons
    Poziom 15  
    Wielkie dzięki wszystkim za porady system zainstalowany i mam nadzieje że wszystko będzie ok!

Moderowany przez jankolo:

System działa. Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył niewidoczności dysku SATA WD 120GB w BIOS-ie płyty głównej Asus K8V-X SE podczas instalacji systemu Windows XP. Dysk nie był wykrywany ani w BIOS-ie, ani przez instalator systemu mimo załadowania sterowników kontrolera SATA z dyskietki (F6). Wskazano, że kontroler SATA może mieć własny BIOS, który należy aktywować, a także zasugerowano włączenie opcji RAID w BIOS-ie, co uaktywnia kontroler SATA i umożliwia wykrycie dysku. Autor potwierdził, że brakowało zworki na dysku, która po założeniu pozwoliła na jego uruchomienie, choć dysk nadal nie był widoczny w standardowym BIOS-ie, a jedynie w specjalnym menu RAID dostępnym po naciśnięciu klawisza Tab podczas POST. Po tych czynnościach instalacja systemu przebiegła pomyślnie. Wskazano również konieczność korzystania ze sterowników kontrolera SATA podczas instalacji XP oraz zapoznanie się z dokumentacją płyty głównej w celu prawidłowej konfiguracji kontrolera SATA.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA