logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Słaby sygnał radiowy z anteny SV Total w Tuszynie - co poprawić?

cmsydney 27 Gru 2011 20:20 1999 2
REKLAMA
  • #1 10310428
    cmsydney
    Poziom 14  
    Ocena: 36
    Witam

Zainstalowałem zestaw:
    - Antena telewizyjna UHF Dipol 44/21-69 Tri Digit ze wzmacniaczem
    - Antena radiowa SV Total
    - Zwrotnica antenowa ZA 6A FM/6-69
    na kominie na wysokości ~9m (~1m ponad kalenice). Zwrotnica ma zworę na torze TV, na torze radiowym nie ma bo antena jest bez wzmacniacza. Instalacja jest wykonana poprawnie bo sygnał telewizyjny jest przekazywany prawidłowo. Jednakże radiowy jest bardzo słaby. Szumi, przerywa. Sprawdzałem na kilku odbiornikach. Na jednym odbiór jest tylko po podłączeniu sygnału, podłączenie z masa skutkuje cisza. Obstawiam, że jest to sygnał zbierany przez przewód.

W czym może być problem? Czy wskazane jest użycie anteny ze wzmacniaczem?
    Budynek znajduje się w Tuszynie, ok. 25km od nadajnika.
  • REKLAMA
  • #2 10310528
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 654
    Witam.
    cmsydney napisał:
    - Zwrotnica antenowa ZA 6A FM/6-69

Cytat:
    Jednakże radiowy jest bardzo słaby. Szumi, przerywa.

Napisz jak masz zrealizowane odseparowanie częstotliwości Radiowych od TV. :?:

Tym bardziej, że do nadajnika masz "rzut beretem" - 25km .

Pozdrawiam.
  • #3 10313334
    cmsydney
    Poziom 14  
    Ocena: 36
    Nie za bardzo rozumiem o jakie odseparowanie chodzi.
    Z obu anten sygnał idzie do zwrotnicy. Z niej jednym przewodem do wtyczki od zasilacza. Następnie do poczwórnego rozgałęźnika i następnie do gniazd. Podłączone są trzy gniazda SAT-R-TV i jedno 2xSAT-RTV (Elektroplast Sentia). Nie ma znaczenia czy odbiornik podłącze do gniazda z rozdzielonym torem R i TV czy ze wspólnym. Sygnał telewizyjny jest prawidłowy we wszystkich gniazdach.

Spróbuję jeszcze odłączyć zasilacz i podpiąć odbiornik bezpośrednio za zwrotnicą.
    Jeśli chodzi o połączenie antena - zwrotnica to jest na 100% dobre. Wcześniej sprawdzałem.
REKLAMA