logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rejestrator HS-DVR163 - max wielkość HDD + instrukcja ?

joe_black 28 Gru 2011 20:31 1464 6
  • #1 10315370
    joe_black
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

Szukam po sieci informacji na temat 16 kanałowego rejestratora HS-DVR163 ale nic nie mogę znaleźć :(

Chodzi mi konkretnie o dwie rzeczy :
    1. Jaki dysk maksymalnie mogę tam wsadzić, albo czy 250/320GB pójdzie na nim ?

2. Przydała by mi się instrukcja obsługi po polsku lub angielsku.

Czy ktoś może mi pomóc w tym temacie ??

Pozdrawiam
    joe black
  • #3 10322413
    joe_black
    Poziom 10  
    Wielkie, wielkie dzięki.
    Googlowałem, googlowałem i nic nie znajdywałem poza zdawkowymi specyfikacjami na jedną lub dwie strony.
    Bardzo mi pomogłeś.

W instrukcji piszą odnośnie dysku, że "compatibility up to 120GB confirmed". Pytanie teraz czy to znaczy, że jest szansa, że taka 250 czy nawet 320 pójdzie ?

Pozdrawiam
    joe black
  • #4 10322587
    treborsz
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 238
    Sprawa może być bardziej skomplikowana. Jeśli standard interfejsu IDE/ATA w rejestratorze wykorzystuje 28-bitowe adresowanie - nie rozpozna pojemności większej niż 137,4GB.
    Dyski twarde o większych pojemnościach korzystają z 48-bitowego systemu adresowania. Aby taka pojemność została "zauważona" przez rejestrator, czasami wystarcza aktualizacja BIOS-u, a czasami jest w przypadku rejestratora "standalone" praktycznie niemożliwa bez ingerencji serwisu (wymagany 48-bitowy kontroler z obsługą LBA).
    Bez testu się nie obejdzie. Jeśli podłączysz 250GB i się uda - masz farta.
  • #5 10347676
    joe_black
    Poziom 10  
    Więc jest tak. Udało mi się znaleźć na testy dysk 500GB. Podłączyłem i przez moment jakby nawet działał ale za moment wyskoczył komunikat coś na styl, że nie można odczytać FAT dysku.
    Dysk przez rejestrator był widziany jako 244GB.
    Co to dla mnie oznacza ??
    Czy to, że rejestrator pokazał 244GB oznacza, że tyle maksymalnie rozpozna, czyli teoretycznie 250GB dysk powinien działać ?
    Czy może oznacza to, że rzeczywiście każdy dysk powyżej 138GB nie będzie poprawnie rozpoznawany przez rejestrator i np. założenie dysku 250GB spowoduje, że rejestrator w tym wypadku również pokaże błędną wartość i dysk nie będzie działał ??

Pozdrawiam
    joe black
  • #6 10348373
    treborsz
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 238
    Generalnie w Twoim wątku brakuje informacji, czy w tym rejestratorze działa jakikolwiek dysk. Testowanie większych pojemności w takim przypadku może być bezprzedmiotowe.

joe_black napisał:
    Udało mi się znaleźć na testy dysk 500GB
    Coświęcej na temat dysku? Producent? Model? Cache? Prędkość obrotowa?
    joe_black napisał:
    dysk (...) przez moment jakby nawet działał (...)
    Co to dla mnie oznacza ??
    Że nie działa lub nie jest kompatybilny lub rejestrator go "nie akceptuje" lub itp.

Jeśli dysk jest niewidoczny w systemie - nic z nim nie zrobisz. Ja bym spróbował podłączyć go do PC-ta, założyć odpowiednią partycję, sformatować (zapewne FAT32), następnie sprawdzić, czy rejestrator tak przygotowany dysk zobaczy. Jeśli zobaczy, spróbowałbym go (dysk) sformatować bezpośrednio w rejestratorze.
  • #7 10349185
    joe_black
    Poziom 10  
    Niech będzie, że masz rację :)
    Choć wydaje mi się, że skoro pytam jaki maksymalnie mogę wsadzić dysk to założenie, że rejestrator jest sprawny, a ja chcę tylko powiększyć jego pojemność nasuwa się samo, jeśli nie to sorry.
    W tej chwili działa Seagate 120GB.
    Ten testowany to również był Seagate tylko 500GB, nie spisałem dokładnie modelu, a prędkość obrotowa to 7200.

Jak pewnie przeczytałeś dysk jest widziany przez rejestrator ale nie jest poprawnie rozpoznawana jego wielkość. Dysk jest oczywiście w pełni sprawny i był przygotowany. Jak pisałem, przez chwilę wydawało się jakby nawet działał ale kiedy próbowałem go formatować w rejestratorze przestał być przez niego widziany.
    Miałem takie wrażenie jakby rejestrator nie do końca radził sobie w pełni z jego zasilaniem.
    Natomiast 120GB chodzi w nim już dobrych parę lat i nie ma z nim specjalnie problemów.

Pozdrawiam
    joe black

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał informacji na temat rejestratora HS-DVR163, w szczególności dotyczących maksymalnej pojemności dysku twardego oraz instrukcji obsługi. Odpowiedzi wskazały, że rejestrator potwierdza kompatybilność z dyskami do 120GB, jednak istnieje możliwość, że większe dyski, takie jak 250GB czy 320GB, mogą działać, ale zależy to od zastosowanego systemu adresowania (28-bitowe vs 48-bitowe). Użytkownik przetestował dysk 500GB, który był widziany jako 244GB, co sugeruje, że rejestrator może mieć ograniczenia w rozpoznawaniu większych pojemności. Wskazano również na potrzebę odpowiedniego formatowania dysku oraz sprawdzenia jego działania w systemie przed podłączeniem do rejestratora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA