Witam
Rejestrator BCS -DVR1601QE-II działa z dyskiem wewnętrznym 4tb
Postanowiłem archiwizować nagrania z całego dysku.
W tym celu zakupiłem dysk zewnętrzny na USB SEAGATE 4tb Backup Plus Hub.
Na komputerze rozpoznawalny całkowicie prawidłowo, zwykła jedna partycja 3,63 tb
Po podpięciu pod rejestrator wykrywa go jako USB DISC o nazwie sdb1 o rozmiarze tylko 1,99tb.
Próbując wykonać kopię jakiegoś pliku nagrania ( nawet 2mb) pojawia się błąc "za mało miejsca.
Formatowałem dysk pod komp , niestety bez efektu.
Wygląda na to że ten rejestrator nie ogarnie tak dużego dysku USB, ale może ktoś spotkał się z tym problemem.
Według danych fabrycznych prawidłowe rozpoznawanie urządzeń USB a także ich działanie zapewnione jest do 32GB.
Rejestrator może wykryć większy nośnik ale nikt nie zapewni jego poprawnego działania.
Skoro tak mała pamięć USB jest obsługiwana jaki jest najlepszy sposób na archiwizację takiej ilości zapisu (4TB)
Próbowałem przez sieć to zrobić ale czas zgrania w ten sposób 4TB danych jest bardzo bardzo długi.
W przypadku dużej ilości danych najlepszym wyjściem jest wyjęcie dysku i podłączenie go do komputera.
Jest specjalna aplikacja do odczytu danych z dysku ( serwer z softami ftp://ftp.bcscctv.pl )
Po podłączeniu HDD do komputera proszę pamiętać że nie można pozwolić windowsowi na zaincjowanie dysku.
Jeśli pozwolimy na to systemowi to dane zostaną utracone.
Rejestrator BCS-CVR0401 Podłączenie jego własnego HDD do PC z Windowsem 10 64 bit.
Aby poniższa akcja się powiodła w rejestratorze przed zapisem nie może być ustawione ŻADNE szyfrowanie danych!
Podłączamy się do rejestratora monitorem VGA. Potrzebna również mysz na USB.
Wyłączamy rejestrator systemowym poleceniem: "WYŁĄCZ"
Jak Rejestrator zgaśnie odłączamy jego dysk. Możemy podłączyć nowy, zastępczy HDD, aby zachować ciągłość zapisów. Rejestrator po włączeniu rozpozna nowy HDD i będzie na niego zapisywał niezależnie od tego jakie partycje i co na nim wcześniej było zapisane. Wszystko co było na dysku zostanie zignorowane i rejestrator będzie zapisywał nowe sekwencje video w swoim własnym formacie.
Dysk z danymi wyciągnięty z rejestratora podłączamy do PC z Windowsem. Nie pojawi się on na liście dysków w Eksploratorze plików, ani w oknie Mój Komputer.
Rejestrator nie zakłada bowiem na dysku żadnej partycji w żadnym znanym systemie plików.
Porady typu: "Podłącz do Linuksa"- Psu Na Budę!!!
Jeżeli rozpaczliwie poszukując rozwiązania wejdziemy w Windowsie w opcję "Zarządzaj" ==> "Zarządzanie dyskami" to pojawi się komunikat o potrzebie zainicjowania nowego Dysku, czego absolutnie NIE należy robić! Dane z dysku będą trudne do odzyskania! Windows nadpisuje na dysku MBR i coś jeszcze... Prawdopodobnie również ostatni sektor HDD. Z punktu widzenia Windows dysk z rejestratora nie posiada partycji !!!
Tak więc co należy zrobić? Zapewne metod rozwiązania tego problemu jest kilka. Ja zaproponuję zastosowaną przeze mnie.
W/G mnie najmniej inwazyjną dla naszego sytemu. Nic nie trzeba instalować, ani tracić cennego czasu na kowersję *.DAV ==> *.AVI.
Podobno wszystkie rejestratory pokroju: Dahua / DVS / RVi / BCS / Simtec / K2 używają bardzo podobnej metody zapisu na HDD.
Bez zakładania jakiejkolwiek partycji. Zapisują dane na HDD strumieniowo, dodając tylko znaczniki początku i końca pliku Video.
Po pierwsze: Nasz Windows musi w końcu zobaczyć nasz dysk z rejestratora i umożliwić ściągnięcie z niego danych.
Program jest Portable i nie wymaga instalacji. Po odpaleniu wybieramy źródłowy dysk, oraz nagranie do zapisu. Program domyślnie zapisuje na C: i tworzy katalog: Disk00_Part00.
Możemy to zmienić na dole panelu. Działa spoko pod Win10_64 Bit. Nie wymaga uprawnień Admina pod warunkiem, że dysk podłączamy poprzez interfejs SATA.
Jeżeli podłączamy kowerterem SATA ==> USB konieczne jest uruchom ===> Jako Administrator aby "Download Tool" zobaczył dysk rejestratora.
ściągnąć i odpalić: HDD Download Tool 1.12:
-----------------------
Po ściągnięciu danych oczywiście chcemy filmik obejrzeć. Filmik jest w formacie *.DAV. Mój Player: "POT PLAYER" nie odtwarza.
Można próbować konwertować do avi, konwerterów jest bez liku, ale konwersja długo trwa. Ale lepiej po prostu odtworzyć dedykowanym playerem do *DAV.
Proponuję: DVR 365 Zippy Player. Portable.. bez instalacji. Odtwarza pliki *.DAV.
Można ściągnąć najnowszą wersję po wpisaniu powyższego w wyszukiwarkę.
----------------------
Jedynym nie intuincyjnym "mykiem" w sofcie Zippy Player, jest fakt, że po otwarciu katalogu z filmem trzeba DWÓKROTNIE kliknąć na pliku w lewym panelu, aby zaczął się odtwarzać. Reszta w miarę intuincyjna...
Pozdrawiam- Sławek
Użytkownik zgłasza problem z rejestratorem BCS DVR1601QE-II, który nie rozpoznaje pełnej pojemności zewnętrznego dysku Seagate 4TB Backup Plus Hub, wykrywając go jako 1,99TB. Pomimo poprawnego działania dysku na komputerze, rejestrator wydaje się obsługiwać nośniki USB do 32GB, co budzi wątpliwości, ponieważ wcześniej działał z dyskiem 500GB. Użytkownik pyta o możliwość archiwizacji nagrań na dysku USB za pomocą komputera. Odpowiedzi sugerują, że najlepszym rozwiązaniem jest wyjęcie dysku z rejestratora i podłączenie go do komputera, z zachowaniem ostrożności, aby nie zainicjować dysku przez system operacyjny. Wskazano również na dostępność aplikacji do odczytu danych z dysku. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.