logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer zawiesza się i wydaje dźwięki, diody klawiatury gasną, HDD staje

mattey94 28 Gru 2011 21:45 4851 36
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego komputer losowo się zawiesza, czasem daje blue screen, pojawia się charczenie z głośników, gasną diody klawiatury i zatrzymuje się aktywność dysku, oraz co sprawdzić w pierwszej kolejności?

Najpierw wymień zasilacz na porządny, markowy model, bo w threadzie wskazano, że Akyga LPK12-23E 420W to słaby PSU, a w OCCT napięcie +12V spadało poniżej tolerancji [#10554651][#10554663][#10504659] Warto też sprawdzić temperatury i chłodzenie, bo w OCCT wyszło ok. 72°C na rdzeniach procesora, a autor dostał zalecenie sprawdzenia radiatora, pasty i tylnego wentylatora [#10504659][#10634381] Jeśli problem nie zniknie po podmianie zasilacza, podejrzewa się płytę główną lub kondensatory; zalecono też uruchomienie komputera w minimalnej konfiguracji (dysk, jedna kość RAM, grafika, procesor) i obserwację zmian [#10536173][#10637064][#10635761] Do diagnozy proszono o test CPU w OCCT z wykresami, sprawdzenie SMART dysku w CrystalDiskInfo oraz test pamięci Memtest86, choć RAM u autora nie wykazał błędów [#10316197][#10320503][#10320492]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 10315966
    mattey94
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Cześć, zmuszony jestem założyć nowy temat, bo reszta do którego pasuje mój problem jest już zamknięta.
    Z tego co czytałem w internecie to u mnie wygląda to trochę inczej i pewnie dlatego nie mogę rozwiązać mojego problemu.
    Komputer wiesza się na stałe lub wyskakuje do Blue Screena w dowolnym momencie np. podczas ekranu startowego Windows, podczas ładowania użytkownika, no w dowolnym. Do tego w 80% przypadkach zacięcia, wydaje takie dziwne dźwięki, z głośników które są podłączone do kompa (charczenie takie). Wszystko staje, obraz, myszka, nie da się nic zrobić. Diody na klawiaturze wygasają. Ekran, który mam na obudowie informuje o 4 rzeczach - o wiatraku, temperaturze, godzinie i o tym czy H.D.D pracuje. W momencie zacięcia, "wiatraczek" na ekranie który pokazuje że HDD pracuje zatrzymuje się. Temperatura komputera jest w normie. Temperatura poszczególnych rzeczy w komputerze też była w normie (mogę ją sprawdzić jeszcze raz jeżeli potrzeba, tylko prosiłbym o nazwę konkretnego programu). Sterowniki najnowsze, do wszystkiego czego się da po prostu. Na starych było tak samo. Również po formacie komputera ten sam problem. Komputer jest regularnie czyszczony CCleanerem, sprawdzany antywirusem AVG Anti-Virus Free Edition 2012 i defragmentowany programem Auslogics Disc Defrag. Komputer sprawdziłem jeszcze programem BurnInTest - nie wykazał żadnych błędów. Jeszcze dodam, że komputer raz potrafi się zacinać ciągle, kilka razy pod rząd, że nawet się Windows dobrze nie włączy i się zatnie, a czasami chodzi 2dni i 0 zacięcia. Procesor jest 4-rdzeniowy i czaasami jest tak, że jak zatnie się kilka razy pod rząd, to on automatycznie wyłącza rdzeń, i są tylko 3 włączone, a w ustawieniach biosu zmienia z automatycznego uruchamiania rdzeni na manualne. (może się przyda:zdjecie1,zdjecie2])
    Co ciekawe, Everest nie rozpoznaje mojej płyty głównej (sterowniki do niej są zainstalowane) i pokazuje też wersje DirectX 9.0c, więc próbowałem zainstalować wersje 11 ale było napisane że obecna wersja jest zgodna. Więc zainstalowałem z powodzeniem wersje 10, ale wciąż pokazuje wersje 9.0c... Parametry Komputera
    (Komputer od środka1,Komputer od środka2 - stwierdziłem że też się może przydać, nie wiem nie znam się)
    Co robić?Proszę o pomoc.

Zmień sposób wklejenia grafiki: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
    [jankolo]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10316197
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3534
    Zasilacz do wymiany.

Uruchom program OCCT -> CPU:OCCT test i wklej uzyskane wykresy.
    (przynajmniej jakieś 10-15 min, testu).

Podaj SMART dysku twardego: Program HD Tune -> zakładka HEALTH.

SPOSÓB WKLEJANIA GRAFIKI
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html

Test pamięci programem Memtest86.
    Ściągnij stąd:
    http://www.memtest86.com/download.html
    Rozpakuj, nagraj obraz na płytę i uruchom z niej komputer.
    (minimum dwa przejścia programu).
  • #3 10316542
    bezczelny2002
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Jaka płyta główna - jaki zasilacz do niej - jaka karta graficzna ???
  • #4 10320492
    mattey94
    Poziom 9  
    W programie OCCT nie mogę dojść nawet do 10min pracy, ponieważ komputer zdąży się zaciąć do tego momentu. Ale może mi się uda to wrzucę wykresy jak szybko się da.

W programie HD Tune robiłem start w Benchmarku 2 razy, w Error Scan 1 raz, ale w zakładce Health nadal nic nie było:

W programie memtest86 było napisane, że nie znalazł żadnych błędów.
  • Pomocny post
    #5 10320503
    Kasek21
    Poziom 43  
    Daj screen z OCCT np.: po 5min.

Co do SMART'u użyj CrystalDiskInfo.
  • Pomocny post
    #6 10321001
    bodziom257
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    Czy gdy komputer się zawiesi to dioda dysku twardego na przedniej ściance obudowy mruga czy gaśnie?Kuzyn miał taki sam problem i u niego wina leżała po stronie dysku twardego. Zdejmij ściankę boczną obudowy i sprawdź podłączenie dysku twardego. Nie wykluczone że dysk jest uszkodzony.
    Kolejna kwestia to zasilacz ale najpierw podaj markę i model.
  • #7 10321251
    mattey94
    Poziom 9  
    Co do zasilacza to ciężko mi powiedzieć, bo musiałbym przepłynać przez stos kartonów na strychu żeby znaleźć to w papierach. (Więc dzisiaj już tego nie mogę zrobić) Da się sprawdzić to jakoś przez komputer? (na samym zasilaczu nazwy nie widzę). Ta "dioda" to jest w rzeczywistości taki wiatraczek (bo to jest na tym ekranie z przodu komputera) i on się po prostu zatrzymuje. Jeżeli komputer chodzi normalnie to on się kręci. Dysk sprawdzałem, bo kable rozłączałem i włączałem i nic nie pomogło...

W programie Cristal Disc Info (zrobiłem screena, ale nie wiem czy o to chodziło):

W programie OCCT (wreszcie mi się udało ponad 12min):
    Komputer zawiesza się i wydaje dźwięki, diody klawiatury gasną, HDD staje Komputer zawiesza się i wydaje dźwięki, diody klawiatury gasną, HDD staje Komputer zawiesza się i wydaje dźwięki, diody klawiatury gasną, HDD staje Komputer zawiesza się i wydaje dźwięki, diody klawiatury gasną, HDD staje Komputer zawiesza się i wydaje dźwięki, diody klawiatury gasną, HDD staje Komputer zawiesza się i wydaje dźwięki, diody klawiatury gasną, HDD staje Komputer zawiesza się i wydaje dźwięki, diody klawiatury gasną, HDD staje Komputer zawiesza się i wydaje dźwięki, diody klawiatury gasną, HDD staje Komputer zawiesza się i wydaje dźwięki, diody klawiatury gasną, HDD staje Komputer zawiesza się i wydaje dźwięki, diody klawiatury gasną, HDD staje Komputer zawiesza się i wydaje dźwięki, diody klawiatury gasną, HDD staje Komputer zawiesza się i wydaje dźwięki, diody klawiatury gasną, HDD staje Komputer zawiesza się i wydaje dźwięki, diody klawiatury gasną, HDD staje Komputer zawiesza się i wydaje dźwięki, diody klawiatury gasną, HDD staje Komputer zawiesza się i wydaje dźwięki, diody klawiatury gasną, HDD staje Komputer zawiesza się i wydaje dźwięki, diody klawiatury gasną, HDD staje
  • #8 10338961
    mattey94
    Poziom 9  
    I jeszcze takie pytanie co do tego zasilacza - jest możliwość (i jeżeli jest to czy jest opłacalna) podłączenia dwóch słabszych zasilaczy? (piszę nowego posta żeby odświeżyć temat)
  • #9 10339028
    Konrad Kl.
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    A ja mam pytanie. Dlaczego dysk w obudowie jest zamontowany odwrotnie "do góry nogami''??
  • #10 10339073
    mattey94
    Poziom 9  
    Naprawdę tak jest? Nie miałem pojęcia, taki już dostałem przy kupnie, nie wyjmowałem go, jedynie kabel. W jakiś zły sposób to wpływa na prace kompa?
  • REKLAMA
  • #11 10503431
    mattey94
    Poziom 9  
    Sorki za doubla - zasilacz to 420W (nie wiem jakiej firmy, nawet nie pisze), jak myślicie, może być za słaby?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 10503531
    perlit
    Poziom 39  
    Ocena: 456
    Cytat:
    I jeszcze takie pytanie co do tego zasilacza - jest możliwość (i jeżeli jest to czy jest opłacalna) podłączenia dwóch słabszych zasilaczy? (piszę nowego posta żeby odświeżyć temat

Nie.

Odkręć zasilacz od obudowy i sprawdź dokładnie.
    Podaj dane z naklejki zasilacza lub załącz zdjęcie.
  • Pomocny post
    #13 10504467
    LysyOsw
    Poziom 26  
    Ocena: 66
    mattey94 napisał:
    Naprawdę tak jest? Nie miałem pojęcia, taki już dostałem przy kupnie, nie wyjmowałem go, jedynie kabel. W jakiś zły sposób to wpływa na prace kompa?

Raczej nie, ale podlącz go normalnie.

mattey94 napisał:
    Sorki za doubla - zasilacz to 420W (nie wiem jakiej firmy, nawet nie pisze), jak myślicie, może być za słaby?

420W to moc wystarczająca, ale myślę, że to moc tylko na papierku.
    W rzeczywistości zasilacz tyle nie ma.
    Skoro nie ma naklejki, czuję, że to może być jakaś chińszczyzna...
    Na zasilaczu z żadnej strony nie ma jakiejkolwiek naklejki?
  • Pomocny post
    #14 10504618
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Każdy PSU to chińszczyzna. ;-)
    Naklejka jest na 99%, daj foto.
  • Pomocny post
    #15 10504659
    perlit
    Poziom 39  
    Ocena: 456
    Wg. OCCT temperatury rdzeni procesora (72 st. Celsiusza )stanowczo za wysokie.
    Napięcie +12V już po 11 min. pracy spada do 11,27 - 11,34 V, co jest poniżej tolerancji (11,4 - 12,6 V).
    Podaj nazwę procesora. Odczytasz go w programie CPU-Z, z zakładki CPU.
    Link.
    Podepnij do góry kable w obudowie.
    Sprawdź, czy wentylator wyciągający powietrze z tyłu obudowy jest sprawny.
  • #16 10528543
    mattey94
    Poziom 9  
    Jest tak, że nawet nie mogę się dostać do tego zasilacza, od strony zdjęcia, wgl nie ma śrubek, od drugiej strony są tylko plomby. Jedyny sposób to zdjęcie tej przedniej obudowy. Przez krateczkę na przedniej obudowie (jest na zdjęciu) widać że śrubki są właśnie od tej strony, tylko nie mam pojęcia jak tą obudowę z przodu zdjąć. A jedyne naklejki na zasilaczu które da się zobaczyć, to nazwa firmy z której jest komputer i naklejka gwarancyjna.
    Komputer zawiesza się i wydaje dźwięki, diody klawiatury gasną, HDD stajeKomputer zawiesza się i wydaje dźwięki, diody klawiatury gasną, HDD staje
    Rozumiem że podpięcie kabli u góry chodziło o to, żeby nie wadziły i gdzieś się przypadkiem nie wkręciły. Tak, tylni wiatrak dobrze działa. I mam pytanie, lepiej go trzymać z otwartą obudową, czy zamknąć go. Bo wydaje mi się że otwartą będzie mu zimniej. I screen od procesora:
  • #17 10528596
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 10535607
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #19 10536173
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 10549952
    mattey94
    Poziom 9  
    faza12f napisał:

Przeciecz napisałem po wyżej co trzeba zrobić żeby dojąc do zasilacza.
    faza12f napisał:
    Żeby odkręcić zasilacz to musisz najpierw ściągnąć przedni panel.

Właśnie, dlatego piszę "no shit" bo mnie nie czytasz, więc napisze po raz 3ci, że nie wiem jak ściągnąć ten panel i dobrze wiem o tym że trzeba go ściągnąć najpierw - to również napisałem wcześniej.

Uszkodzone kondensatory są wypukłe racja? Moje nie wyglądają na takie. Jak jeszcze mogą wyglądać uszkodzone?
  • #21 10550214
    artaa
    Poziom 43  
    Nie zawsze, czasem są tylko wylane u spodu, czasem wyschłe i wygladają normalnie.
  • Pomocny post
    #22 10550251
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #23 10550327
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 10554640
    mattey94
    Poziom 9  
    Wreszcie! Udało mi się dostać do tego zasilacza! Nazwa obudowy to iBox LION 604b (przeczytałem że nie jest dobra btw.) a nazwa zasilacza to ATX AKYGA LPK12-23E 3*SATA 420W. Co sądzicie?

A co do tych kondensantorów ile taka wymiana może kosztować?
  • Pomocny post
    #25 10554651
    Kasek21
    Poziom 43  
    mattey94 napisał:
    a nazwa zasilacza to ATX AKYGA LPK12-23E 3*SATA 420W. Co sądzicie?

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #26 10554663
    artaa
    Poziom 43  
    Czyli nędzny PSU.
    Pożycz od kogoś dobry markowy zasialcz >= 400W i sprawdź.
  • #27 10587609
    mattey94
    Poziom 9  
    Wybrałem sobie na allegro kilka zasilaczy, co sądzicie? Który kupić?

-CHIEFTEC iARENA GPA-450S8
    -Amacrox AX500-60GLN
    -FORTRON FSP500-60GLN
    -Modecom LOGIC PRO 500W
    -MODECOM FEEL PRO 500W PFC FV
    -TACENS RADIX V 450W
  • Pomocny post
    #28 10587738
    artaa
    Poziom 43  
    Z tych to FORTRON FSP500-60GLN, byle był z gwarancją.
  • Pomocny post
    #29 10587739
    jako022
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    CHIEFTEC iARENA GPA-450S8, ten będzie najlepszy.
  • #30 10633884
    mattey94
    Poziom 9  
    Zasilacz wymieniony na Fortona, komp się zacina. FUCK. Nie moge powiedzieć że pieniądze w błoto, ale jak nie to, to co? Te kondensatory na płycie głównej? Bo już nie wiem. A mogłem sprawdzić na innym zasilaczu, no!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który zawiesza się i wydaje dziwne dźwięki, a diody na klawiaturze gasną. Problemy występują w różnych momentach, w tym podczas uruchamiania systemu Windows. Użytkownik przeprowadził kilka testów, w tym OCCT, HD Tune i Memtest86, ale nie uzyskał jednoznacznych wyników. Wskazano na możliwość uszkodzenia zasilacza oraz kondensatorów na płycie głównej. Użytkownik zidentyfikował zasilacz jako ATX AKYGA LPK12-23E 420W, co zostało ocenione jako niskiej jakości. Po wymianie zasilacza na model FORTRON FSP500-60GLN problem nadal występuje, co sugeruje, że przyczyna może leżeć w kondensatorach na płycie głównej. Użytkownik pyta o możliwość wymiany kondensatorów oraz ich koszt.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA