logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sonra - radio lampowe. Chciałbym je uruchomić i odrestaurować.

blazej252 29 Gru 2011 00:00 2626 5
REKLAMA
  • #1 10316798
    blazej252
    Poziom 2  
    Witam wszystkich.

Od niedawna jestem posiadaczem radia lampowego Sonra Erfurt 4. W radiu działa tylko podświetlenie. Brak szumu w głośnikach. Zauważyłem, że brakuje dwóch lamp, niestety bez schematu nie umiem stwierdzić jakich. Dodatkowo, prawdopodobnie nie oryginalnie, dołożył ktoś drugi transformator. Moje jedyne doświadczenie to uruchomienie i przestrojenie dwóch amplitunerów Amatora 2b oraz Zodiaka wiec raczej skromne. Pomimo tego może z czyjaś pomocą i życzliwością udało by mi się sprawdzić poszczególne elementy radia i sprawdzić dlaczego nie działa.

Wolałbym nie zrobić sobie ani radiu krzywdy. Dlatego będę wdzięczny za sugestie i wskazówki pomocne przy uruchomieniu odbiornika.

Pozdrawiam blazej252
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10321429
    blazej252
    Poziom 2  
    Dokładnie o takie radio chodzi. Dziękuje za schemat. Niestety na chwilą obecną nie wiem jak go ściągnąć na dysk w całości. Postaram się zalogować. Może wtedy się uda. Dzięki za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 10332416
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Ale w radiomuseum są inne lampy (seria E)niż w podanych schematach (seria U) oraz na fonarze inny prostszy układ. Trzeba to sprawdzić.
  • #6 10350945
    blazej252
    Poziom 2  
    Witam w Nowym Roku.

Rzeczywiście oznaczenia lamp różnią się trochę (dwie pasują) od tych w schemacie. Dodatkowo jedna z lamp jest na stałe przylutowana do całego układu (brakuje cokola - tak się chyba nazywa ta podstawa lampy) Sprawdziłem napięcie na transformatorze, wydaję mi się, że jest prawidłowe. Podświetlenie skali jest. Martwi mi jednak kilka spraw: po pierwsze nie wiem po co ktoś dołożył do radia drugi transformator z dwiema dużymi cewkami skoro tej oryginalny pracuję, w dodatku pod boczną maskownicą gdzie wg. schematu powinien byc głośnik, ktoś dołożył w niezbyt elegancki sposób przełączniki suwakowe + dodatkowe wyjścia prawdopodobnie głośnikowe. Przez święta przeczytałem książkę pana J. Kowalskiego "Sami robimy radioodbiornik" kilka informacji wyjaśniło kilka spraw ale dalej nie jestem pewny czy samodzielnie uda uruchomic ten radioodbiornik.
REKLAMA