logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Realson Radio - szukam schematu, brak tylnej klapki, belgijskie

rafalfanelektro 14 Mar 2018 16:10 2169 21
REKLAMA
  • #1 17102681
    rafalfanelektro
    Poziom 7  
    Witam! Tak jak w temacie mam takie radio, niestety brak tylnej klapki na , której przeważnie znajduje się schemat. Radio z przodu jest opisane jako Realson Radio, proszę kogoś o pomoc być może ktoś się z nim spotkał. Radio prawdopodobnie Belgijskiej produkcji,

Realson Radio - szukam schematu, brak tylnej klapki, belgijskieRealson Radio - szukam schematu, brak tylnej klapki, belgijskieRealson Radio - szukam schematu, brak tylnej klapki, belgijskieRealson Radio - szukam schematu, brak tylnej klapki, belgijskie
  • REKLAMA
  • #2 17102870
    jakubek56
    Poziom 32  
    Ocena: 454
    Sprawdź jakie lampy znajdują się w tym radiu.
  • REKLAMA
  • #3 17102888
    rafalfanelektro
    Poziom 7  
    Problem w tym, że lampy nie mają praktycznie żadnych opisów jedynie YT L6G...

Dodano po 30 [minuty]:

Co oznacza skrót 2 Mfd ?mogę zrobić zdjęcia lamp, może ktoś pomoże?
  • #4 17104194
    Tomek Janiszewski
    Poziom 32  
    Ocena: 158
    rafalfanelektro napisał:

Może to jakie oznaczenie producenta? Na pierwszy rzut oka wyglądają one jednak na lampy loctalowe, a ich liczba i wygląd, zwłaszcza na zdjęciu nr 2 jak również porównanie radia z naszymi "Agami", "Syrenami", "Stolicami" wskazywałaby na następujące typy: ECH21 schowana za lewym filtrem, EF22 pomiędzy filtrami, EF22 lub EF21 po prawej stronie prawego filtru, EBL21 najbardziej po prawej, wyższa od pozostałych, oraz prostownicza AZ11 za transformatorem sieciowym. Do tego oko magiczne, najpewniej EM4 usytuowane na skali. Daj możliwie ostre zdjęcia lamp z bliska. Tylko zaznacz która lampa byla na którym miejscu, bowiem EF22 od EF21 można rozróżnić tylko na podstawie pomiarów. W takim wypadku można by się posłużyć łatwo w sieci dostępnymi schematami tych odbiorników, licząc się jednak z możliwymi, drugorzędnymi różnicami.

Cytat:
    Co oznacza skrót 2 Mfd ?mogę zrobić zdjęcia lamp, może ktoś pomoże?

Najpewniej kondensator o pojemności 2µF. Skąd go wziąłeś, leżał urwany?
  • REKLAMA
  • #5 17104328
    zetdeel
    Poziom 39  
    Ocena: 879
    rafalfanelektro napisał:
    Jakieś oznaczenia muszą być. Np. lampa prostownicza ma oznaczony typ 80; jej odpowiednikiem jest 5Y3 (oba oznaczenia są typowo amerykańskie).
  • #6 17104482
    OTLamp
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 504
    Tomek Janiszewski napisał:
    rafalfanelektro napisał:

Daj możliwie ostre zdjęcia lamp z bliska. Tylko zaznacz która lampa byla na którym miejscu, bowiem EF22 od EF21 można rozróżnić tylko na podstawie pomiarów. W takim wypadku można by się posłużyć łatwo w sieci dostępnymi schematami tych odbiorników, licząc się jednak z możliwymi, drugorzędnymi różnicami.

Niepotrzebnie tylko mieszasz. Tam nie ma co odróżniać, bo EF21 była stosowana tylko w Polsce, więc nie ma prawa tam jej być. AZ11 też tam nie ma, jak wół stoi na bańce 80.
  • #7 17104678
    rafalfanelektro
    Poziom 7  
    Tak wyglądają lampy z bliska...jak coś zrobię jeszcze lepsze zdjęcia, zależy mi bardzo na tym żeby to radio odzyskało życie ...Kondensator wylutowałem jak dla mnie z trafa głośnikowego, ale może się mylę ...dodałem zdjęcie jak się mylę to poprawcie.To nie jest 2 Mega Farady?czy 2micro Farady?

Realson Radio - szukam schematu, brak tylnej klapki, belgijskieRealson Radio - szukam schematu, brak tylnej klapki, belgijskieRealson Radio - szukam schematu, brak tylnej klapki, belgijskieRealson Radio - szukam schematu, brak tylnej klapki, belgijskieRealson Radio - szukam schematu, brak tylnej klapki, belgijskieRealson Radio - szukam schematu, brak tylnej klapki, belgijskie
  • #8 17104779
    Tomek Janiszewski
    Poziom 32  
    Nadal nic więcej nie można powiedzieć o lampach. Wyjmij lampy tylko ostrożnie i zrób im zdjęcia z boku, tak aby było widać to co jest nad cokołem. I czymś lepszym niż komórczakiem. Zwłaszcza zaś przy wkładaniu z powrotem nie rób niczego na siłę.
    Kondensator na pewno nie ma 2 megafaradów, takie pojemności to spotyka się w akumulatorach, choć stosuje się inne jednostki. Najpewniej ma on 2 mikrofarady. Ale po co go wylutowywałeś, wlutuj z powrotem o ile jeszcze pamiętasz gdzie i nic nie pourywałeś
  • #9 17105554
    rafalfanelektro
    Poziom 7  
    Wydaje mi się,że właśnie takie dwie lampy są uszkodzone bo ledwo co żarzą lub wcale.. Lepszych zdjęć raczej nie jestem w stanie zrobić...

Realson Radio - szukam schematu, brak tylnej klapki, belgijskieRealson Radio - szukam schematu, brak tylnej klapki, belgijskieRealson Radio - szukam schematu, brak tylnej klapki, belgijskie
  • #10 17106125
    Tomek Janiszewski
    Poziom 32  
    rafalfanelektro napisał:
    Wydaje mi się,że właśnie takie dwie lampy są uszkodzone bo ledwo co żarzą lub wcale.

Jeżeli to istotnie EF22 - to ten typ tak ma. Mają się żarzyć słabo.
    Spróbuj popatrzeć pod światło przez pończochę osłaniającą wnętrze lampy. Czy potrafisz doszukać się podobieństwa z lampą EF22 ze zdjęcia poniżej?
    Zwróć zwłaszcza uwagę na majaczące wewnątrz ciemne fragmenty blach. To anoda. Czy tak jak na moim zdjęciu zajmuje znaczniejszą część wysokości bańki, blisko połowy a może więcej?
    Cytat:
    Lepszych zdjęć raczej nie jestem w stanie zrobić...

A co z pozostałymi lampami? Czy ta schowana za lewym filtrem też ma pończochę do samej ziemi czy też jest ona krótsza jak na tym oto zdjęciu lampy ECH21 dzięki czemu widać znajdujący się bezpośrednio nad cokołem system triodowy?
    Jeżeli jednak i tu pończocha jest długa, i niewiele przez nią widać (ECH21 niektórych producentów tak miały) - to można zauważyć patrząc pod światło że anoda w górnej części lampy jest wyraźnie krótsza niż w EF22.
    I wreszcie ostatnia z lamp odbiorczych (prostowniczą zostawiamy na razie w spokoju gdyż niezależnie od typu ma ona niewielki wpływ na schemat radia), ta najwyższa. Nie dałeś jej zdjęcia, więc zrobię to pierwszy. Oto EBL21:
    Tu widać już praktycznie wszystko czego potrzeba. Jak to jest u Ciebie?
  • #11 17106168
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5156
    @rafalfanelektro To radio jest łatwe do odratowania, o ile myszy cewek nie zjadły, bo lampy wciąz trafiaja się na allegro. Niestety powinieneś to ,,odratowanie" komuś powierzyć, bo to jednak troche wiedzy wymaga. Przepraszam Kolege, ale ,,megafarady" ??
    Lampa prostownicza wygląda mi na zapowietrzoną, albo tak brudną.... :cry:

Najprawdopodobniej filtrujacy drugiej siatki EBL 21.
    Odkurzyć przyzwoicie i zacząć sprawdzać począwszy od wzmacniacza mcz. Ustawić pokrętło zakresów na pozycję ,,gramofon" i dotknac śrubokrętem gniazda ,,gramofon". Powinien być słyszalny przydzwięk sieci.
  • #12 17107194
    rafalfanelektro
    Poziom 7  
    Sam odratowałem już kilka takich odbiorników tylko wtedy były schematy teraz jego nie ma...owszem, może nie posiadam zbyt wiele wiedzy tylko kiedy i gdzie jej nabyć jak nie od Was Panowie :)

Dodano po 1 [godziny] 50 [minuty]:

Porównałem do lampy EF22 i myślę to taka sama lampa ...natomiast ta schowana za lewym filtrem to tak jak pisałeś ECH21 (ma krótszą pończochę) dodam niżej zdjęcie jak przedstawiają się lampy na rysunku ...PS. pytanie na temat faradów faktycznie słabe :P dzięki za sprowadzenie na ziemię:)
    Realson Radio - szukam schematu, brak tylnej klapki, belgijskieRealson Radio - szukam schematu, brak tylnej klapki, belgijskieRealson Radio - szukam schematu, brak tylnej klapki, belgijskie
  • #13 17109637
    rafalfanelektro
    Poziom 7  
    Krzysztof Kamienski napisał:
    @rafalfanelektro To radio jest łatwe do odratowania, o ile myszy cewek nie zjadły, bo lampy wciąz trafiaja się na allegro. Niestety powinieneś to ,,odratowanie" komuś powierzyć, bo to jednak troche wiedzy wymaga. Przepraszam Kolege, ale ,,megafarady" ??
    Lampa prostownicza wygląda mi na zapowietrzoną, albo tak brudną.... :cry:

Najprawdopodobniej filtrujacy drugiej siatki EBL 21.
    Odkurzyć przyzwoicie i zacząć sprawdzać począwszy od wzmacniacza mcz. Ustawić pokrętło zakresów na pozycję ,,gramofon" i dotknac śrubokrętem gniazda ,,gramofon". Powinien być słyszalny przydzwięk sieci.

Tylko które to jest wyjście na gramofon, wg zdjęcia, które dodałem w pierwszym poście.Od strony trafo sieciowego tam gdzie jest włożona wtyczka jest tam 230V,dalej to kabel sieciowy, dalej lecąc to prawdopodobnie wyjście na głośniki, następne jakby też, dalej jest opisane PU, dalej AT. Obstawiam, że PU jest to wyjście na gramofon bo na skali nie ma PU, a AT jest wyjściem na antenę Czy dobrze myślę?
  • REKLAMA
  • #14 17110910
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Opis gniazd -od lewej : Antena uziemienie . Wyjście sygnału mcz. na magnetofon i jego masa. Wejście gramofonu i jego masa. Wyjście głosnika dodatkowego i jego masa. Kabel sieciowy zasilania, ewentualnie cienki ekranowany kabel do wkładki elektromagnetycznej gramofonu. Za pomocą jednej czynności możesz sprawdzić zarazem głośnik, jego transformator jak i obecność napiecia anodowego oraz częściowo sprawność lampy EBL 21. Na dowolnym zakresie, po włączeniu i rozgrzaniu się lamp, wyjąć z podstawki lampę EBL 21 i powtórnie szybko włożyć ją z powrotem. Ma być słyszalny głośny trzask z głośnika. Nastepnie ustawic zakres AT na przełączniku zakresów i sprawdzić tor mcz., jak opisałem wyżej.
    Tutaj masz sporo informacji
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3443303.html#17110938
  • #15 17111257
    Tomek Janiszewski
    Poziom 32  
    Krzysztof Kamienski napisał:
    Na dowolnym zakresie, po włączeniu i rozgrzaniu się lamp, wyjąć z podstawki lampę EBL 21 i powtórnie szybko włożyć ją z powrotem. Ma być słyszalny głośny trzask z głośnika.

Zwracam uwagę że EBL21 podczas normalnej pracy jest naprawdę gorąca, można się poparzyć przy jej wyjmowaniu. Już lepiej dotknąć śrubokrętem trzymanym za ostrze w palcach do wyprowadzenia siatki sterującej, powinien pojawić się warkot. Drugą ręką dla bezpieczeństwa nie należy w tym czasie niczego dotykać.
    A co do schematu (zawartego pod wskazanym linkiem i dotyczącego OR "Mazur"): z uwagi na obsadę lamp lepiej będzie posługiwać się schematem radia "Stolica" (gdy zastosowano głośnik z elektromagnesem) lub "Wola" (gdy jest głośnik z magnesem trwałym):
    http://fonar.com.pl/audio/schematy/radioamator/1956_01_1.htm
    https://www.oldradio.pl/foto_schematy/OR_Wola.jpg
    Oczywiście, należy liczyć się z możliwością pewnych różnic, np. osobnymi obwodami polaryzacji dla każdej z lamp zamiast polaryzacji ze wspólnego rezystora automatycznego minusa. Trzeba niestety zweryfikować to osobiście.
    A tak w ogóle to należało zacząć (skoro radio już zostało włączone i jak na razie nie wybuchło - od pomiaru napięć (anodowego oraz żarzeniowych) oraz poboru prądu przez wszystkie lampy, a następnie w miarę możliwości przez każdą z osobna. Najprościej będzie w pierwszej kolejności pomierzyć napięcia na poszczególnych nóżkach lamp (rozpiskę zawiera schemat "Woli").
  • #16 17118616
    rafalfanelektro
    Poziom 7  
    Jak na tą chwilę wymieniłem jedną z lamp EF22, która miała nadpękniętą jedną nóżkę. Radio zaczyna szumieć i wyraźnie po kręceniu potencjometrem coś szuka....jednak potrzebuje jeszcze podstawki gdyż ta nie łączy i żeby cokolwiek działało trzeba trochę podgiąć lampę a boję się żeby ułamać kolejną nóżkę. Najważniejsze, że coś zaczyna się dziać...
  • #17 17118692
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    rafalfanelektro napisał:
    wyraźnie po kręceniu potencjometrem coś szuka
    ..Najprawdopodobniej to radio szuka lepszego specjalisty do naprawy.... :D :D
  • #18 17118933
    Tomek Janiszewski
    Poziom 32  
    rafalfanelektro napisał:
    potrzebuje jeszcze podstawki gdyż ta nie łączy i żeby cokolwiek działało trzeba trochę podgiąć lampę a boję się żeby ułamać kolejną nóżkę. Najważniejsze, że coś zaczyna się dziać...

A niedasie podgiąć styku w podstawce, oczywiście tak aby i jego nie ułamać?
  • #19 17118948
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    @Tomek Janiszewski O ile pamiętam, podstawki do serii 21 składaly się z dwóch tarczek - elips z cienkiego tekstolitu z ,,pazurkami", z otworem do kontaktu z nożka lampy. Poprawa złego kontaktu nie powinna nastręczac problemu.
  • #20 17119029
    Tomek Janiszewski
    Poziom 32  
    To były podstawki gorszego sorta. Stosowano je i w naszych "Pionierach", "Mazurach" etc, jednak stosowano też lepsze, wykonane z bakelitu a nawet ceramiki, gdzie sprężyste styki wygięte z cienkiej blachy na kształt agrafek obejmowały nóżki lampy z dwóch stron. Pozwalały one na lekkie wkładanie i wyjmowanie lamp, jednak miały dwie wady. Po pierwsze, wciśnięcie na siłę lampy z lekko zgiętą nóżką mogło doprowadzić do trwałego zdeformowania się styków, a w dalszej kolejności wyłamania nóżki. Po drugie, lampy niektórych producentów miały nóżki tak krótkie, że wchodziły między sprężynujące blachy zbyt płytko i styki wypychały lampę z podstawki. Niestety Autor nie pokazał dotąd jakie ma podstawki.
  • #21 17119298
    rafalfanelektro
    Poziom 7  
    Takie oto mam podstawki..potrzebowałem już zaginać blaszki efekty mizerne.
    Załączniki:
    • Realson Radio - szukam schematu, brak tylnej klapki, belgijskie IMG_20180321_212716.jpg (3.93 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 17119756
    Tomek Janiszewski
    Poziom 32  
    rafalfanelektro napisał:
    Takie oto mam podstawki..potrzebowałem już zaginać blaszki efekty mizerne.

To są lepsze podstawki niż te składane z płytek tekstolitowych, a jednocześnie nie wydaje się aby miały źle współpracować z lampami o krótkich nóżkach. Sprawdzałeś co jest powodem niekontaktu? Może pęknięty styk (oderwana od odcinka sprężynującego choć trzymająca się w podstawce końcówka lutownicza) a może tylko warstwa tlenku/siarczku na sprężynującej blaszce lub nóżce lampy? Zlokalizowałeś przynajmniej niekontaktujący pin?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje schematu do radia Realson, które nie ma tylnej klapki, co utrudnia identyfikację komponentów. W dyskusji poruszane są lampy używane w radiu, w tym ECH21, EF22, EBL21 oraz AZ11. Użytkownicy sugerują, aby zrobić zdjęcia lamp z bliska oraz zwrócić uwagę na kondensator o pojemności 2 mikrofaradów. Wymieniane są również problemy z podstawami lamp, które mogą powodować brak kontaktu. Użytkownik wymienił jedną z lamp EF22, co spowodowało, że radio zaczęło szumieć. Wskazówki dotyczące naprawy obejmują sprawdzenie gniazd oraz pomiar napięcia anodowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA