Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamrafalfanelektro napisał:Problem w tym, że lampy nie mają praktycznie żadnych opisów jedynie YT L6G...
Cytat:Co oznacza skrót 2 Mfd ?mogę zrobić zdjęcia lamp, może ktoś pomoże?
rafalfanelektro napisał:Jakieś oznaczenia muszą być. Np. lampa prostownicza ma oznaczony typ 80; jej odpowiednikiem jest 5Y3 (oba oznaczenia są typowo amerykańskie).Problem w tym, że lampy nie mają praktycznie żadnych opisów jedynie YT L6G...
Tomek Janiszewski napisał:rafalfanelektro napisał:Problem w tym, że lampy nie mają praktycznie żadnych opisów jedynie YT L6G...
Daj możliwie ostre zdjęcia lamp z bliska. Tylko zaznacz która lampa byla na którym miejscu, bowiem EF22 od EF21 można rozróżnić tylko na podstawie pomiarów. W takim wypadku można by się posłużyć łatwo w sieci dostępnymi schematami tych odbiorników, licząc się jednak z możliwymi, drugorzędnymi różnicami.
rafalfanelektro napisał:Wydaje mi się,że właśnie takie dwie lampy są uszkodzone bo ledwo co żarzą lub wcale.
Cytat:Lepszych zdjęć raczej nie jestem w stanie zrobić...
Tomek Janiszewski napisał:Najprawdopodobniej filtrujacy drugiej siatki EBL 21.Najpewniej kondensator o pojemności 2µF. Skąd go wziąłeś, leżał urwany?
Krzysztof Kamienski napisał:@rafalfanelektro To radio jest łatwe do odratowania, o ile myszy cewek nie zjadły, bo lampy wciąz trafiaja się na allegro. Niestety powinieneś to ,,odratowanie" komuś powierzyć, bo to jednak troche wiedzy wymaga. Przepraszam Kolege, ale ,,megafarady" ??
Lampa prostownicza wygląda mi na zapowietrzoną, albo tak brudną....![]()
Tomek Janiszewski napisał:Najprawdopodobniej filtrujacy drugiej siatki EBL 21.Najpewniej kondensator o pojemności 2µF. Skąd go wziąłeś, leżał urwany?
Odkurzyć przyzwoicie i zacząć sprawdzać począwszy od wzmacniacza mcz. Ustawić pokrętło zakresów na pozycję ,,gramofon" i dotknac śrubokrętem gniazda ,,gramofon". Powinien być słyszalny przydzwięk sieci.
Krzysztof Kamienski napisał:Na dowolnym zakresie, po włączeniu i rozgrzaniu się lamp, wyjąć z podstawki lampę EBL 21 i powtórnie szybko włożyć ją z powrotem. Ma być słyszalny głośny trzask z głośnika.
rafalfanelektro napisał:..Najprawdopodobniej to radio szuka lepszego specjalisty do naprawy....wyraźnie po kręceniu potencjometrem coś szuka
rafalfanelektro napisał:potrzebuje jeszcze podstawki gdyż ta nie łączy i żeby cokolwiek działało trzeba trochę podgiąć lampę a boję się żeby ułamać kolejną nóżkę. Najważniejsze, że coś zaczyna się dziać...
rafalfanelektro napisał:Takie oto mam podstawki..potrzebowałem już zaginać blaszki efekty mizerne.