logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak obrazu na tv LCD po podłączeniu do komputera.

jacek335 29 Gru 2011 13:08 5370 10
REKLAMA
  • #1 10318288
    jacek335
    Poziom 9  
    Witam,przepraszam jeśli piszę w złym dziale,ale jestem nowy i jeszcze nie za bardzo się tu orientuje.

Mam komputer działający na systemie xp i po przełączeniu obrazu z komputera na ekran LCD 26 cali system nie dopasowuje sam automatycznie rozdzielczości przez co mam napisane na tv 'Brak sygnału'. Na systemie Windows 7 wszystko działało bez zarzutów,więc podejrzewam,że to kwestia złej rozdzielczości. Nie wiem jak mam ją przełączyć skoro nie mam obrazu i tu jest mój problem. Istnieje może jakiś program który sam automatycznie przełączy rozdzielczość? Chyba,że to nie w tym tkwi problem.

z góry dziękuję za pomoc i jeszcze raz przepraszam jeśli to zły dział.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 10318719
    PoznanskaPyra
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    To nie wina rozdzielczości. Przy złej "rozdziałce" miałbyś zniekształcony obraz, ale na pewno nie jego brak. Jeżeli dołączasz tv jako dodatkowy monitor, to musisz włączyć w xp-eku opcje wykrywania drugiego monitora. Nie pamiętam gdzie to dokładnie było w Panelu Sterowania.
  • REKLAMA
  • #3 10322971
    jacek335
    Poziom 9  
    Podłączyłem kabel do tv i zresetowałem komputer,obraz się pojawił ale tylko do momentu załadowania pulpitu. Kiedy zniknął czarny obraz ładowania systemu i miał pojawić się pulpit,znowu wyskoczył napis 'brak sygnału'. Szukałem tej opcji,o której mówiłeś w panelu sterowania,ale nic nie znalazłem. W ustawieniach karty graficznej coś jest o wielu monitorach,ale nie umiem tego ustawić,nic to nie daje.
  • Pomocny post
    #4 10336046
    PoznanskaPyra
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Jeżeli masz napisy z Biosu, to kwestia ustawienia karty graficznej. Jakiej karty używasz?
  • REKLAMA
  • #5 10336106
    saratech
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    jacek335 napisał:
    Szukałem tej opcji,o której mówiłeś w panelu sterowania,ale nic nie znalazłem

• #6 10338302
    jacek335
    Poziom 9  
    saratech- po ustawieniu w tych opcjach tv jako głównego monitora nadal nic się nie zmienia.

PoznanskaPyra- moja karta to GeForce 9500GT

Podkreślam jeszcze raz,że na raz moge mieć podłączony tylko jeden odbiornik,więc nie mogę sobie dłubać w opcjach z jednocześnie podłączonym tv,bo nie mam wtedy obrazu.
  • REKLAMA
  • #7 10338461
    saratech
    Poziom 21  
    Jak to jeden? To jak Ty masz podłączony ten TV? Masz w karcie 2 wyjscia cyfrowe i analogowe. Dodatkowo zdaje mi sie sv video. Jakie wyjście ma monitor? I w ogóle co to za monitor? Jaki TV - od tego zacznij bo chcesz przełączaś sie miedzy ekranami a nie wiadomo jakie to ekrany. Bez podłączenia monitora na którym widzisz co robisz bedziesz się bawił i bawił. Podłączasz monitor, na drugie wyjście TV w ustawieniach zmieniasz ekrany albo np robisz klonowanie czyli to samo jest na monitorze i TV. Nie wiem co tu kombinowac.
  • #8 10338566
    jacek335
    Poziom 9  
    Wejścia mam,ale kabli nie. Nie były potrzebne,z tv korzystam tylko przy oglądaniu filmów,okazjonalnie. Na Windows 7 po prostu bez ustawiania jakichkolwiek opcji odpinałem kabel od monitora i podłączałem do tv i obraz był,na xp to nie działa.

Kabel mam taki Brak obrazu na tv LCD po podłączeniu do komputera.

Monitor to LG Flatron L1718S (17 cali) ,a TV to lcd LG 26LC41 (26 cali)

wejście którym podpinam się po tv RGB (PC)
  • Pomocny post
    #9 10340170
    saratech
    Poziom 21  
    To przestań przełączać, bo w końcu uszkodzisz gniazda tylko kup sobie kabel digital do monitora
    a ten analogowy co masz na stałe wepnij do TV. Od tego zacznij. Potem zajmij sie konfiguracją ekranów. Nie wiem dlaczego niektórzy ludzie uwielbiają sobie tak komplikować życie :?:
    A w TV masz przełączanie na RGB/SV VIDEO itp? Jak masz to przełączyłes na tryb RGB mam nadzieje?
    Zapomniałes o podaniu typu TV - nic mi nie mówi 26 cali.
  • #10 10340549
    jacek335
    Poziom 9  
    Ok,kupie sobie ten kabel o którym mówisz. Jak mam o niego pytać? tak jak napisałeś czy on ma jakąś fachową nazwę?

Mam przełączone na RGB ,a typ napisałem,że LCD. Chyba że to nie o to chodzi.
  • #11 10340673
    saratech
    Poziom 21  
    jacek335 napisał:
    Ok,kupie sobie ten kabel o którym mówisz. Jak mam o niego pytać? tak jak napisałeś czy on ma jakąś fachową nazwę?

Mam przełączone na RGB ,a typ napisałem,że LCD. Chyba że to nie o to chodzi.

Sorry, chodziło mi o model TV, to że masz 26 cali LCD nic mi nie mówi.
    Kabel nazywa się DVI-DVI (męski -męski)
    Kup sobie wersję pełną tj. 18+1, bo miałem przypadki, że na niektórych monitorach - kartach niepełne nie chodziły.

Edit. Zapomniałem o jednej rzeczy. Ten Twój monitor chyba nie ma wejścia digital.
    Jeśli nie ma to do tego kabla musisz mieć przejsciówkę D-Sub. Jeśli nie chcesz kombinować to kup drugi taki kabel jak ten Twój, który już masz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z brakiem obrazu na telewizorze LCD 26 cali po podłączeniu komputera działającego na systemie Windows XP. Po przełączeniu na ekran LCD, system nie dopasowuje automatycznie rozdzielczości, co skutkuje komunikatem "Brak sygnału". Na Windows 7 wszystko działało poprawnie. Użytkownik podejrzewa, że problem leży w ustawieniach karty graficznej GeForce 9500GT oraz w konieczności wykrycia drugiego monitora w XP. Wskazówki dotyczące podłączenia i konfiguracji ekranów sugerują użycie kabla DVI-DVI oraz przejściówki D-Sub, jeśli monitor nie obsługuje sygnału cyfrowego. Użytkownik powinien również upewnić się, że telewizor jest ustawiony na tryb RGB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA