Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.
Jak to podłączyć co kliknąć.
Wiem że można wgrać jakiś program itp ale nie wiem jak Prosił bym o jakieś kursy jak mogę tę płytkę wykorzystać.
Jest tam strasznie dozo tych chyba pinów i nie wiem jak to łączyć
Proszę o jakieś zapoznanie, jakiś wstęp i pomoc;)
Pozdrawiam.
Twoja płytka jest taka sama, czy bardzo podobna? Jakie nosi oznaczenie?
Mnie ostatnio wpadła w łapki właśnie taka. Aby zacząć się nią bawić nie potrzebujesz programatora a bootloader wgrywasz przepinając piny bezpośrednio z FT232. Całą instrukcję, opis i programy znajdziesz na www.and-tech.pl.
Są też bardzo podobne zestawy startowe z www.atnel.pl, nie wiem czy maja wyprowadzenia TS, SR, CO, RI, ale pewnie tak.
Na początek polecam gorąco książkę forumowicza mirek36, a kupisz ją właśnie na stronie atnel-a Mikrokontrolery AVR Język C - podstawy programowania.
Ja zaczynałem ponad 10 lat temu od 89C51 i assemblera, później Bascom ale polecam zacząć od języka C i już nie będziesz chciał zmieniać.
Naukę C też zaczynałem szukając pomocy na internecie, jakieś kursy itp. Na pewno coś to dało i nie zginie ale książka jest naprawdę przystępnie napisana.
Ale jeżeli nie chcesz to polecam http://hobby.abxyz.bplaced.net/index.php?pid=4&cid=1 na dobry początek.
Widzę że jesteś raczej Świeżakiem więc proponuję moją pomoc. Otóż: Trzeba sobie odpowiedzieć w czym chcesz pisać. BasCOM to dobry jednak chyba komercyjny język, jeśli wiążesz przyszłość z programowaniem mikroprocesorów moim zdaniem: "NIE IDŹ TĄ DROGĄ" (ale to tylko moja subiektywna opinia)
Od czegoś trzeba zacząć! Jeśli nigdy nie programowałeś to polecenie ci ASEMBLERA nie jest najlepszym pomysłem bo tylko i wyłącznie przestraszysz się i powiesz "To jest nie do nauczenia", choć trzeba przyznać jedno, ASM uczy myśleć, jak żaden inny język. Zostawmy na chwilę asm i pomyślmy o tym co możemy szybko uruchomić.
Zdecydowanie mogę polecić najlepszy kurs w sieci znajdujący się pod tym adresem: Link
Warto wykonać wszystkie programy z kursu, bo każdy program to coś nowego choć np. wyświetlacz na twojej płycie jest inny niż prezentują autorzy kursu (ale skoro dopiero zaczynasz to do LCD jeszcze daleka droga)
Ale jak? Ale w czym?
Na moim chomiku do którego zamieszczam link (poniżej) wrzucam ci CD dodawanego do poprzedniej wersji płytki, jednak została ona tylko zminimalizowana, wszystko inne pozostało takie samo.
Musisz zacząć od instalacji WinAVR a następnie AVRStudio, zachowując tą kolejność. Jeżeli korzystasz z windows 7 to nie będzie potrzeby instalowania sterownika, jeśli z XP to trzeba będzie zainstalować sterownik z paczki z chomika.
Po otworzeniu projektu resetujesz płytę i wgrywasz projekt wybierasz Connect ->Stk500v2->Wyskakuje okno do programowania wybierasz odpowiedni plik hex i reset płyty (możliwe że reset działa tylko na zasadzie wyjmij włóż kabel.
Być może układ nie ma wgranego bootloadera też znajdziesz go w paczce.
Skoro masz instrukcję to koniecznie musisz podłączyć atmęgę z układem symylującym port COM
Jest taka jak w tym pdfie.
EvR 4.1 (nadruk na płytce: and-tech.pl)
Z pdfa wyczytałem że wszystko można wgrać przez usb.
"Do kazdej płytki testowej fabrycznie wgrany jest bootloader umozliwiający programowanie
pamięci flash oraz EEPROM za pomocą programu MegaLoad .NET przy pomocy złącza USB."
To by było najprostsze rozwiązanie dlatego chcę się dopytać
Już pomału ogarniam o co w tym wszystkim chodzi Jeśli mi zacznie to wychodzić to na pewno zakupię książkę.
Jak przekierować informacje na ekran?
To dla mnie jest jeszcze zagadką
Czy istnieją jakieś przykładowe programy na te płytkę
✨ Użytkownik posiada płytkę testową z mikrokontrolerem ATmega16 i poszukuje pomocy w zakresie jej podłączenia oraz programowania. W odpowiedziach zasugerowano, aby najpierw znaleźć instrukcję lub schemat płytki. Wskazano na możliwość programowania za pomocą bootloadera oraz złącza USB, co ułatwia wgrywanie programów. Rekomendowane są kursy dotyczące programowania w języku C oraz BasCOM, a także książka "Mikrokontrolery AVR Język C - podstawy programowania". Użytkownik został również zachęcony do rozpoczęcia od prostych projektów, takich jak mruganie diodą, zanim przejdzie do bardziej skomplikowanych zadań. Wygenerowane przez model językowy.