logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vectra B 1.8 X18XE LPG - Brak napięcia z sondy lambda na gazie, silnik się krztusi

danielbaza 29 Gru 2011 21:26 2796 6
REKLAMA
  • #1 10321014
    danielbaza
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam szanownych forumowiczów.
    stało się:
    uszkodzony akumulator
    po wymianie na nowy odpala ok
    posiadam:
    vectra b 1,8 x18xe 16v, gaz - Leonardo XL, lovato, wszystko sprawne(elementy sprawdzone w elpigazie bezpośrednio :D)

Chciałbym zapytać, jeśli oczywiście można, co może być powodem poniższych zachowań:

-na benzynie -> wyniki sondy lambda oscylują, niby jak trzeba ~200mV-4000mV
    -na gazie -> nie oscylują, poprostu 0V! Silnik się krztusi, i attuator daje fula gazu i smierdzi tyż :) gazem :)

szary kabelek do ECU - OK
    fioletowy do sondy o2 OK

z góry dziękuję za odpowiedź w temacie i jeśli mógłby ktoś przy okazji poratować schematem samego sterownika LEONARDO XL (nie chodzi mi o schemat połączenia) to byłbym rad :):)

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10321052
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3468
    Sterownik gazowni nie zgubił ustawień przypadkiem? Może nie takiej sondy teraz oczekuje. To sonda tytanowa jest.
  • REKLAMA
  • #3 10321113
    danielbaza
    Poziom 11  
    Pan miły w elpigazie po sprawdzeniu sterownika powiedział że jest OK, i że wszystkim steruje, tyle że sam sterownik z attuatorem mu zawiozłem, sprawdzał z sondą swoją, to czyli mówisz że mogło mu wykasować cuś nie cuś z eproma ? ale to by chociaż sterował prepływem, a tak to po dodaniu gazu jeszcze bardziej sie zaczyna dławić, mam strasny dym, pełny bak gazu i lipa :(
  • REKLAMA
  • #4 10322253
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 10328983
    danielbaza
    Poziom 11  
    Napiecie mierze op-comem, tzn mam interfejs i w pozycji O2 sensor jak jestem na benz to pokazuje niby cacy, a jak tylko przelącze się na gazik, to odrazu robi sie zero, i silnik sie dlawi, ale co najlepsze nie gasnie, chodzi jak na jednym cylindrze, tak jak pisałem, sprawdzilem emulowany sygnał wychodzący szarym z leonardo, i cos tam oscyluje, ale na ecu nie idzie, nie wiem, połączenie dobre.

Wczoraj dopiero zauwazylem tez ze na benzynie strasznie duzo pali, i chodzi tak dziwnie pyrkocze jak chooper :):)

przypadkiem mogla mi pasc mapa ECU??

acha i pan z elpigazu powiedzial ze to nie mozliwe zeby mi sie komputerek gazowy rozregulował, mogl sie popsuc, w nowym roku bede jechal na podmianke, ale cos mi sie zdaje ze to wogole nie gazownia jest bublem, tylko cos innego.moze wlasnie ecu...
  • REKLAMA
  • #6 10329113
    omegolotC30NE
    Poziom 24  
    Ocena: 138
    Zmierz miernikiem wpiętym w czujnik. OPcom mierzy Ci podstawioną emulację.
  • #7 10329912
    danielbaza
    Poziom 11  
    wlasnie nie mierzy na gazie pokazuje 0V !! tylko na benz pokazuje oscylujace napiecie, takze niby ecu odbiera sygnały z sondy,tak? tylko ten gaz..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z samochodem Vectra B 1.8 X18XE, który po wymianie akumulatora ma trudności z pracą na gazie. Na benzynie sonda lambda działa prawidłowo, oscylując w zakresie 200mV-4000mV, natomiast na gazie nie generuje napięcia, co powoduje, że silnik się dławi. Użytkownik sprawdził połączenia kabli do ECU i sondy O2, a także sterownik gazowy Leonardo XL, który według specjalisty z Elpigazu działa poprawnie. Istnieje podejrzenie, że problem może leżeć w ustawieniach sterownika lub w emulacji sygnału z sondy lambda. Użytkownik zauważył również zwiększone zużycie paliwa na benzynie oraz nieprawidłowe działanie silnika. Wskazówki dotyczące pomiaru napięcia oraz regulacji sterownika zostały podane przez innych forumowiczów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA