logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

vectra B 1.8 Z18XE lpg silnik dusi się na benzynie

sebaopel 07 Lis 2010 22:48 6406 8
REKLAMA
  • #1 8716130
    sebaopel
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    Drodzy koledzy potrzebuję pomocy przy męczącym mnie problemie. Otóż mój opel ma instalację lpg z modułem Scirroco, nowym reduktorem KME i nową listwą wtryskową valtek czerwony 3 ohm, gazownicy ustawili mi to w taki sposób, że na gazie samochód chodzi bez zarzutu. Problem pojawia się na zimnym silniku kiedy samochód chodzi na benzynie. Objawy są takie, że samochód dusi się przy dodawaniu gazu i nie przyspiesza tym samym. Mam wrażenie, że się dusi ponieważ dodaję gazu a samochód zamiast przyspieszać tak jakby zwalnia. Gazownicy nic nie znaleźli podpinając się do sterownika ale jakoś nie mam do nich zaufania. Czy możecie coś doradzić żeby to poprawić? Chciałbym przy tym podłubać na własną rękę.
  • REKLAMA
  • #2 8720250
    igorek83
    Poziom 24  
    Ocena: 194
    Czy posiadasz kontrolkę check, jak tak to czy ona się zapala i kiedy
  • REKLAMA
  • #3 8720400
    SEED_29
    Poziom 17  
    Ocena: 106
    Zdejmij obudowę filtra powietrza i wtedy spróbuj
    kilka patentów gazowników widziałem :D

Moderowany przez Pawel wawa:

Na tym forum panuje zasada " nie wiem - nie piszę" Zalecam przestrzeganie tej zasady bo inaczej szybko się pożegnamy.

• REKLAMA
  • #4 8720673
    brandy-p
    Poziom 31  
    Ocena: 542
    Sprawdź ciśnienie paliwa
  • REKLAMA
  • #5 8722067
    sebaopel
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    sprawdzałem go na komputerze i jeżeli chodzi o zawór na filtrze powietrza to jest ok, filtr też jest ok, ciśnienie paliwa raczej w porządku, czytałem na innych postach że może być kwestia mapy wtrysków, zaznaczam że dopóki gazownicy się do tego nie zabrali wszystko chodziło bez zarzutu a ponieważ wymieniali listwę wtryskową to musieli skalibrować kompa od nowa i od tamtego momentu mam z tym problem, kontrolka CHECK zapala się od czasu do czasu, nawet nie zauważyłem w jakich momentach, wiem że może być problem z sondą bo kabelki są poprzecierane ale to raczej nie ma takiego wpływu
  • #6 8723583
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1662
    Cytat:
    Problem pojawia się na zimnym silniku kiedy samochód chodzi na benzynie. Objawy są takie, że samochód dusi się przy dodawaniu gazu i nie przyspiesza tym samym. Mam wrażenie, że się dusi ponieważ dodaję gazu a samochód zamiast przyspieszać tak jakby zwalnia

Piszę co ja bym zrobił. Zakręcił gaz na butli, pojeździł parę dni na samej benzynie i sprawdził czy taka sytuacja nadal występuje. Jeżeli nie to pana gazownika brać do galopu co sknocił.
  • #7 8811654
    dolceta
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam!

Nic nie daje mam ten sam silnik, bylem u gazownika powiedzial ze jest wszystko ok z gazem. Zaproponowal mi zebym pojezdzil pare dni na benzynie, jezdzilem 3 i nic nie daje.
  • #8 8812058
    igorek83
    Poziom 24  
    Ocena: 194
    sebaopel napisał:
    ciśnienie paliwa raczej w porządku,

Raczej ok to podaj wartość tego ciśnienia, a po drugie w momencie zapalenia sie check wtedy by należało z czytać błąd :!:
    Same z czytanie kodów błędu to nie wszystko, należy odczytać wartości różnych czujników. Co do gazowników mogli z paprać również może być taki los ze w takim momencie się popsuł.
  • #9 8815671
    IWEX100
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Sprawdź dokładne cisnienie paliwa tak jak Kolega tutaj radzi. Nie ma stwierdzenia, że ciśnienie jest raczej OK. Ja stawiam na 95% na pompę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z silnikiem Opla Vectra B 1.8 Z18XE, który dusi się na benzynie, szczególnie przy zimnym silniku. Samochód działa poprawnie na gazie, jednak na benzynie nie przyspiesza, co może być związane z kalibracją po wymianie listwy wtryskowej Valtek. Użytkownik sprawdził ciśnienie paliwa oraz stan filtra powietrza, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ciśnienia paliwa, odczytanie błędów z komputera oraz jazdę na samej benzynie, aby zdiagnozować problem. Wskazują również na możliwość uszkodzenia pompy paliwa lub problem z sondą lambda.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA