logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompresor zamiast sprężonego powietrza w butelkach?

modrih 30 Gru 2011 04:09 15495 41
REKLAMA
  • #1 10322173
    modrih
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    Witam!

Jak myślicie czy takie cudo:

http://allegro.pl/metalowy-kompresor-najmocniejszy-fv-mocny-580254-i1983097838.html

Emitowało by takie ciśnienie jak z butelki z powietrzem do czyszczenia elektroniki?

Czy można w takim celu zastosować kompresorek? :) Czy też mimo wszystko będzie emitował za niskie ciśnienie powietrza?

Chodzi mi o ciśnienie takie samo jak w sprzedawanych puszkach z powietrzem :D , pytam bo nie mam doświadczenia z kompresorami. A chciałbym używać czegoś z nieograniczonym zasobem powietrza :) bo za kilka butelek "zwróciłby" mi się taki kompresorek

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10322374
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Taki kompresorek się nie nadaje do "pryskania powietrzem" bez dodatkowego zbiornika na sprężone powietrze, jest przeznaczony "do pompowania", ma małą wydajność, jest głośny,brak wyłącznika ciśnieniowego, itp... no i zasilanie =12V ! Na temat kompresorów, sprężarek jest dużo tematów, poszukaj, poczytaj, może coś ci "podpasuje" i sobie zmontujesz porządne "urządzonko" do przedmuchiwania. :D
  • #3 10322399
    carot
    Poziom 26  
    Ocena: 643
    Cytat:
    NAJMOCNIEJSZY MOCNY

Haha. Kompresor z HS 18 jest mocny, a nie to. Zrób sobie kompresorek z agregatu z lodówki, będzie lepszy.
  • #4 10322407
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1181
    Kupujesz na złomie starą gaśnicę ok. 2kg. Wytrzymują do 16 barów, nawet pianowe i proszkowe. Koszt nowej, ok. 80zł.
    Do tego kompresor lodówkowy z "odzysku".
    Filtr powietrza, mały - można wykonać samemu.
    Samochodowy filtr paliwa, osuszacz - można zrobić samemu.
    Mały manometr o zakresie do 4 atmosfer. Kilka węży ciśnieniowych.
    I taniej lepszego kompresora nie będziesz miał.

Jeżeli chcesz kupić kompresor do malowania, to musi mieć on zbiornik o możliwie dużej pojemności, wytwarzać stosunkowo duże ciśnienie i co ważniejsze - być przeznaczony do pracy ciągłej.

To co pokazałeś, to chiński kompresorek do pompowania opon. Maksymalny czas pracy - 20 minut na dobę. ;)

Gotowe kompresory o takim przeznaczeniu to koszt ok. 300zł.

Kompresor z lodówki wygrywa w kategorii kosztów i jest dostatecznie wydajny, cichy i mocny, by zasilić średni aerograf.
  • #5 10322470
    Cowboy zagrabie
    Poziom 31  
    Ocena: 501
    Wydaje mi się że dla kolegi wystarczającym rozwiązaniem będzie zwykły zbiornik gaśnicy śniegowej, raz w tygodniu dopompowany z kompresora na stacji benzynowej, z zamontowanym na wylocie prostym reduktorem ciśnienia.
  • #6 10322502
    modrih
    Poziom 20  
    Rozumiem, szkoda że kompresorki nie dają rady..

gość z allegro napisał mi:

Cytat:
    witam, kompresory nie nadają się do przedmuchiwania, nie dmuchają ciągłym powietrzem tylko przerywanym , kilka osób już to testowało i niestety nie sprawdziły się , pozdrawiam

Szkoda, myślałem że dobrze dmucha, skoro takie rzeczy sprzedają:

http://allegro.pl/pistolet-do-przedmuchiwania-dlugi-27b-ghiotto-i1986489516.html
  • #7 10322544
    carot
    Poziom 26  
    modrih napisał:

witam, kompresory nie nadają się do przedmuchiwania, nie dmuchają ciągłym powietrzem tylko przerywanym , kilka osób już to testowało i niestety nie sprawdziły się , pozdrawiam

Przynajmniej uczciwy.
  • REKLAMA
  • #8 10322575
    modrih
    Poziom 20  
    Podawane ciśnienie na sprężonym powietrzu do ciśnienia to od 4 do 5 atmosfer.

Ten kompresorek ma na manometrze do 5 kg/cm^2 co równa się 4.8394 atmosfery

Więc niby powinien dać rade. Hm.. przerywane powietrze.. dziwna sprawa, więc chyba dmucha, przerwa, dmucha, przerwa etc..

Jakie jest potrzebne ciśnienie aby sprężyć powietrze do postaci ciekłej?
  • #9 10322594
    carot
    Poziom 26  
    modrih napisał:
    Więc niby powinien dać rade. Hm.. przerywane powietrze.. dziwna sprawa, więc chyba dmucha, przerwa, dmucha, przerwa etc..

Bo jest membranowy.
    modrih napisał:
    Jakie jest potrzebne ciśnienie aby sprężyć powietrze do postaci ciekłej?

Powietrza nie skroplisz, najwyżej skondensuje Ci się para wodna. Natomiast możesz skroplić tlen przez destylację frakcyjną powietrza.
  • REKLAMA
  • #10 10322617
    zimny8
    Poziom 33  
    Ocena: 503
    Madrik napisał:
    To co pokazałeś, to chiński kompresorek do pompowania opon. Maksymalny czas pracy - 20 minut na dobę. :wink:

Maksymalna żywotność góra 5 pompowań
    Miałem kiedyś osiągał w porywach 1.5-1.6 atm. chyba w zależności od ciśnienia atmosferycznego ? jak wyż to 1.6 :)
  • #11 10322636
    modrih
    Poziom 20  
    Cytat:
    Powietrza nie skroplisz, najwyżej skondensuje Ci się para wodna. Natomiast możesz skroplić tlen przez destylację frakcyjną powietrza.

Więc sprzedawane powietrze w butelkach, to czysty tlen, bądź inny gaz?
  • #12 10322691
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3691
    modrih napisał:
    To jest azot.
  • #13 10322700
    carot
    Poziom 26  
    modrih napisał:

W dużych butlach tak. Jakie masz butelki na myśli? W puszkach jest sprężone powietrze w stanie gazowym. Jedynie czyste od zanieczyszczeń.
  • REKLAMA
  • #14 10322793
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1181
    Cowboy zagrabie napisał:
    Wydaje mi się że dla kolegi wystarczającym rozwiązaniem będzie zwykły zbiornik gaśnicy śniegowej, raz w tygodniu dopompowany z kompresora na stacji benzynowej, z zamontowanym na wylocie prostym reduktorem ciśnienia.

A może kolega sprawdzi jaki przepływ powietrza potrzebuje aerograf na minutę pracy? Musiałbyś z gaśnicą biegać co godzinę na tę stację. ;)
  • #15 10323022
    modrih
    Poziom 20  
    carot
    Cytat:

carot
    Cytat:
    W puszkach jest sprężone powietrze w stanie gazowym. Jedynie czyste od zanieczyszczeń.

Te wypowiedzi się wykluczają
  • #16 10323134
    carot
    Poziom 26  
    modrih napisał:

Te wypowiedzi się wykluczają

Dlaczego? Powietrze składa isę z kilku czynników: tlenu, dwutlenku węgla, azotu, pary wodnej i paru innych czynników. Wydaje mi się, że w puszkach jest zwykłe powietrze. A autor chce skroplić tlen.
  • #17 10323230
    modrih
    Poziom 20  
    Miałem na myśli czy można skroplić takie powietrze którym oddychamy. Bezpośrednio do butli.
  • #18 10323376
    zimny8
    Poziom 33  
    modrih napisał:
    Miałem na myśli czy można skroplić takie powietrze którym oddychamy.

"Można" tylko po co Ci powietrze w stanie ciekłym ?
    Takim chcesz czyścić elektronike ?
    Wiesz chłopie ile by to kosztowało.
    Koledzy już napisali co zrobić :
    - mały agregat z lodówki
    - mały choćby 8-10 l zbiornik na powietrze + zaworek u dołu w roli odolejacza
    - wyłącznik ciśnieniowy
  • #19 10323404
    modrih
    Poziom 20  
    Dobrze, rozumiem. Dzięki.
  • #21 10323441
    modrih
    Poziom 20  
    Tylko zastanawiam się jak jedno z drugim podłaczyć. Bo butla ma jedno wejście, czy dwa ? (wyjście , wyjście)?

Bo wyobrażam to sobie tak:

agregat pompuje powietrze do butli, w butli robi się wyższe ciśnienie, i potem z butli "spuszczam" pod wysokim ciśnieniem powietrze,

Ale butla będzie mieć tylko jedno "wejście" a zarazem wyjście, prawda?
  • #22 10323500
    zimny8
    Poziom 33  
    Widziałem niedawno na złomowisku zbiornik na powietrze prawdopodobnie z samochodu ciężarowego, byłby idealny, myślę że jak się trochę pokręcisz to coś znajdziesz.
    Musi być solidny i wykonany z grubej blachy, jeśli posiada jeden wylot to można i najlepiej dospawać jeszcze z boku drugi króciec, i jak pisałem jeszcze trzeci u dołu gdzie dokręcisz zawór spustowy jako prymitywny ale funkcjonalny odolejacz.
  • #23 10323509
    modrih
    Poziom 20  
    Czyli zbiornik musi mieć w sumie 3 wyjścia?
  • #24 10323542
    zimny8
    Poziom 33  
    Tak by było najlepiej/najfunkcjonalniej/najtaniej w przypadku takich małych tanich samoróbek doskonale się sprawdzi takie rozwiązanie, wiem z autopsji :).
    Na 1 króćcu gdzie masz dopływ powietrza ze sprężarki dajesz trójnik i podłączasz tam jeszcze wył. ciśnieniowy.
  • #25 10325280
    Cowboy zagrabie
    Poziom 31  
    Madrik napisał:
    Cowboy zagrabie napisał:

A może kolega sprawdzi jaki przepływ powietrza potrzebuje aerograf na minutę pracy? Musiałbyś z gaśnicą biegać co godzinę na tę stację. ;)

Skoro Madrih do tej pory korzysał z pojemników max 750ml z powietrzem sprężonym do 4-5 kPa, to Zbiornik 6,5 l z powietrzem 8 kpa wystarczy na 14 razy dłużej.
    Oczywiście nie zmienia to faktu, iż agregat lodówkowy, z odpowiednio dopasowanym zbiornikiem jest idealnym rozwiązaniem. Sam budowałem takie coś, i to w kilku egzemplarzach. Potwierdzam: praktyczne, niezawodne , ciche.
  • #26 10325827
    Bicker1
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    To co zazwyczaj nazywane jest sprężonym powietrzem w puszcze zazwyczaj nie ma nic wspólnego z powietrzem. Oddychać się tym nie da. Zazwyczaj jest to skroplony gaz. Te tańsze głównie zawierają mieszaninę propanu i butanu. Te droższe tetrafluoroetan. A ciśnienie 8 kPa? gdy atmosferyczne to ok 100kPa?
  • #27 10326031
    Cowboy zagrabie
    Poziom 31  
    Hm, nigdy by mi do głowy nie przyszło że można sprzedawać palny gaz jako sprężone powietrze. Ale zaciekawiony poczytałem i faktycznie!! I to zmienia postać rzeczy, butanu upcha się więcej niż powietrza w tej samej objętości.
    PS.za jednostki ciśnienia przepraszam chodziło mi o 0.8 MPa
  • #28 10326920
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    W puszkach jest propan-butan i te są do stosowania na "wyłączonej" elektronice. Gdzieś pisali o kolesiu który po takim przedmuchiwaniu kompa z łazienki przez zamknięte drzwi w trybie przyspieszonym wyleciał.
    Co do zbiornika to pomysłem z serii Adam Słodowy jest opona samochodowa jako bufor. Znajomy modelarz tak modele malował.
  • #29 10327285
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 10327467
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    Puszka z "powietrzem" ma jedna zaletę jest mobilna co ma kluczowe znaczenie w przypadku akcji wyjazdowych. Do zabaw stacjonarnych pucha to masochizm.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat użycia kompresora zamiast sprężonego powietrza w butelkach do czyszczenia elektroniki. Użytkownicy wskazali, że małe kompresory, takie jak te z Allegro, mogą nie być wystarczające do generowania odpowiedniego ciśnienia, które wynosi od 4 do 5 atmosfer. Zamiast tego, sugerowano wykorzystanie kompresorów lodówkowych lub starych gaśnic jako zbiorników na sprężone powietrze. Wskazano również na problemy związane z używaniem sprężonego gazu, który często nie jest czystym powietrzem, lecz mieszaniną gazów, takich jak propan-butan. Użytkownicy podkreślili, że dla efektywnego czyszczenia elektroniki, kompresor powinien mieć odpowiednią pojemność zbiornika oraz być przeznaczony do pracy ciągłej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA