logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stemplowanie kart gwarancyjnych nokii, pieczątkami prywatnych firm-komisów.

miecio86 30 Gru 2011 18:35 1790 7
  • #1 10324818
    miecio86
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam

Mam pytanie, czy karta gwarancyjna nokii będzie ważna gdy zostanie ona podbita przez komis gsm w momencie sprzedania w komisie gsm, czy autoryzowany serwis może nie uznać takiej gwarancji? Pytam bo podobno kolega który prowadzi komis miał z tego nie przyjemności.

pozdrawiam
  • #2 10324886
    mobista
    Poziom 35  
    Ocena: 365
    Tak o ile telefon jest z naszego rynku i kupiony na FVAT, a sprzedany na paragon 23%
  • #3 10325099
    miecio86
    Poziom 16  
    powiem inaczej o co chodzi, mam nokię e72 orginalnie kupioną w erze i później dalej odsprzedana w komisie gsm. Wiem że era jako jedyny operator ma możliwość sprawdzenia kiedy dana sztuka została sprzedana w salonie co będzie w sytuacji jeżeli podbiję kartę swoją pieczątką z datą kiedy ja sprzedałem telefon u siebie w komisie, nie przyczepią się że inna data w nolu?
  • #4 10325560
    hard
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    W naszym kraju zawsze musi być "pod górkę". Karty gwarancyjne, paragony, faktury itp itd. Dziwi mnie tylko jak serwisy autoryzowane mogą odmawiać naprawy przez brak w/w dokumentów.
    Dla przykładu podam tylko że w Irlandii serwisy autoryzowane Nokia Care nie wymaga żadnych dokumentów w przypadku naprawy telefonów tej marki. Wszystko sprawdzają na podstawie numeru seryjnego IMEI :D
  • #5 10325626
    Zaworek
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    Wystarczy przeczytać na odwrocie karty gwarancyjnej, cytuję:

"W celu zgłoszenia reklamacji z tytułu Ograniczonej Gwarancji należy przedstawić:
    a. Produkt (lub część, której dotyczy reklamacja),
    b. oryginał dowodu zakupu, który wyraźnie określa nazwę i adres sprzedającego, datę i miejsce zakupu, rodzaj produktu oraz numer IMEI lub inny numer seryjny.
    c. ważną kartę gwarancyjną."

Oczywiście to tylko teoria i jak doskonale wiemy nie wszyscy z NCP czy też CS tego przestrzegają. Nie mniej jednak zazwyczaj wymagany jest "jakiś" dowód zakupu.
  • #6 10326064
    Zegarion
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Ja z żadną firmą nigdy nie miałem problemu, myślę że źle trafiłeś, oczywiście kolega @mobista ma racje zawsze dowód zakupu w postaci paragonu z vatem na telefon nie antenę ;).
  • #7 10328193
    Brzymeq
    Poziom 32  
    Ocena: 118
    Wal pieczątkę, podpis,wypełnij kartę i wysyłaj do Regenersis. Dobrze byłoby nakleić też naklejkę na gwarancje ale bez tego też przechodzą. Tylko w Sacel są problemy bo się czepiają o każdą bzdurę.
  • #8 10343347
    miecio86
    Poziom 16  
    dzięki temat uważam za zamknięty ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestię ważności karty gwarancyjnej Nokii, gdy jest ona podbita pieczątką komisji GSM. Użytkownicy wskazują, że kluczowe jest posiadanie oryginalnego dowodu zakupu oraz ważnej karty gwarancyjnej, co jest wymagane przez autoryzowane serwisy. W przypadku sprzedaży telefonu w komisie, data na pieczątce może budzić wątpliwości, zwłaszcza gdy operator ma możliwość weryfikacji daty zakupu. W Irlandii serwisy Nokia Care nie wymagają dokumentów, co kontrastuje z praktykami w Polsce. Użytkownicy sugerują, że pieczątka i wypełniona karta mogą być wystarczające do zgłoszenia reklamacji, chociaż niektóre serwisy mogą być bardziej rygorystyczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA