logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć rysę z kineskopu Samsung SyncMaster 1000p?

grzes1 16 Gru 2004 20:09 7245 15
REKLAMA
  • #1 1065773
    grzes1
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Mam na kineskopie ryse. Chciałbym się dowiedzieć czy można ją w jakiś sposób usunąć. Słyszaałem że są do tego celu jakieś pasty, czy ktoś mógłby podać takowej nazwe.
  • REKLAMA
  • #2 1065982
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Usunąć jej nie usuniesz a możesz tylko sprawę pogorszyć. Nie ma żadnego cudownego specyfiku na tą dolegliwość.
  • #4 1066644
    grzes1
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    automax? czy chodzi ci może o paste do polerowania samochodów?
  • #5 1066696
    maroo
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    pasty do usuwania zarysowań zą na pewno, tyle, że w polsce jeszcze się nie spotkałem, a może już jest, sprawdź: www.north.com.pl
    co doa automaxa to też jest skuteczny, sam nim usunołem dosyć pokaźne rysy, muszisz tylko czymś pożądnie spolerować, najlepiej na wysokich obrotach, ja robiłem to wiertarką ze szmatką.
  • REKLAMA
  • #6 1071351
    elektronikk
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    witam
    ale przy polerowaniu uszkodzisz warstwe antyrefleksyjno-ochronną i moz e być jeszcze gorzej , są preparaty takie do usuwania rys w szybach samochodowych , nazwy nie pamietam ale jutro ja zamieszcze jak sobie przypomnę kosztuje to około 50 zeta , wiem ze na szybie samochodowej po naprawie praktycznie rysa znika bez śladu
    pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #7 1073163
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Panowie jeśli chodzi o szkło to można rysy usunąć. Ale na monitorze jest specjana warstwa i podczas jakiejkolwiek polerki ona ulegnie uszkodzeniu!
  • #8 1073309
    no13
    Poziom 11  
    Zostaw jak jest, pewnie nie jest to widoczne przy wlaczonym monitorze az tak bardzo, mozesz tylko pogorszyc sprawe. Chcesz zepsuc monitor? mozesz mi dac ;- )
  • #9 1073364
    Pieron
    Poziom 31  
    Ocena: 84
    kiedys slyszalem cos o szkle wodnym ale jak sprawa wyglada nie mam pojecia.
    sa firmy specjalizujace sie w naprawach szyb samochodowych moze tam uzyskasz jakas pomoc lub poleca jakis preparat.
  • #10 1073665
    powerm
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Calkiem dobrym i delikatnym srodkiem do polerowania jest pasta do zebow. Niestety moze sie okazac ze po wypolerowaniu rysy w tym miejscu obraz bedzie sie delikatnie roznil bo zmienisz geometrie kineskopu. O warstwie antyodblaskowej musisz zapomniec. Wypadaloby faktycznie czyms wypelnic ryse ale efekt bedzie taki ze rysa bedzie ale najwyzej mniej widoczna.
  • #11 1074031
    elektronikk
    Poziom 20  
    witam
    właśnie zetrzesz powłoke anty- ref , preparaty do usuwania rys też nie są najtańsze a ślad zawsze bedzie nie ma sensu sie tak bawić predzej wymienić kinola na jakies tanio kupiony z uszkodzonego modelu ( oczywiście z dobrym k. )jeśli ta rysa jest aż tak uciążliwa ,albo po prostu nic nie robić i trudno ...
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 1074103
    maxdutka
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Kiedyś na allegro widziałem coś do usuwania rys na wyświetlaczach telefonów komórkowych.

Co do szkła wodnego to się to dodaje do betonu coby nie przeciekał.
  • #13 1074240
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Dobra - chcesz usunąć rysę zrób tak: zerwij powłokę z całego ekranu. I będzie po sprawie. Ba - nawet nie bedziesz musiał nic kupować. Tylko jest jedno ale - stracisz warstwę ochronną, będzie gorszy kontrast (jasny obraz), kineskop będzie się elektryzował. Chyba nic więcej nie zapomniałem.
    A i gdyby ktoś zapomniał - każdy środek polerski posiada mikrocząstki o właściwościach ściernych.
  • #14 1074639
    mordka
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    connor tak trzymac pośmiać też się można
  • #15 1075297
    ghost
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    zdzierajac ta warstwe tylko zniszczy monitor Ten samsung faktycznie posiada taka warstwe (mam dokladnie taki sam) - coz .... proponuje przestac widziec ta kreske... lub zmienic monitor... co jednak bedzie trudne przy tej klasie sprzetu ;)
  • #16 1076660
    dagbar
    Poziom 18  
    Ja próbowałem czyścić kiedyś kinol pastami polerskimi. I w rezultacie musiałem go wymienić. Daj sobie spokój jak chcesz wogóle coś widzić na ekranie.

Podsumowanie tematu

✨ Rysa na kineskopie monitora Samsung SyncMaster 1000p jest trudna do usunięcia bez ryzyka uszkodzenia warstwy antyrefleksyjno-ochronnej. Polerowanie pastami, takimi jak automax (stosowany do usuwania rys samochodowych) lub delikatniejszymi środkami jak pasta do zębów, może częściowo zmniejszyć widoczność rysy, ale zwykle prowadzi do pogorszenia jakości obrazu i uszkodzenia powłoki ochronnej. Specjalistyczne preparaty do usuwania rys ze szkła samochodowego istnieją, jednak ich zastosowanie na kineskopie jest ryzykowne i niezalecane. Usunięcie powłoki ochronnej całkowicie usuwa rysę, ale powoduje pogorszenie kontrastu, elektryzowanie kineskopu i utratę ochrony. W praktyce lepszym rozwiązaniem jest pozostawienie rysy lub wymiana kineskopu na inny, zwłaszcza że preparaty polerskie zawierają ścierne mikrocząstki, które mogą uszkodzić ekran.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA