Mam na kineskopie ryse. Chciałbym się dowiedzieć czy można ją w jakiś sposób usunąć. Słyszaałem że są do tego celu jakieś pasty, czy ktoś mógłby podać takowej nazwe.
pasty do usuwania zarysowań zą na pewno, tyle, że w polsce jeszcze się nie spotkałem, a może już jest, sprawdź: www.north.com.pl
co doa automaxa to też jest skuteczny, sam nim usunołem dosyć pokaźne rysy, muszisz tylko czymś pożądnie spolerować, najlepiej na wysokich obrotach, ja robiłem to wiertarką ze szmatką.
witam
ale przy polerowaniu uszkodzisz warstwe antyrefleksyjno-ochronną i moz e być jeszcze gorzej , są preparaty takie do usuwania rys w szybach samochodowych , nazwy nie pamietam ale jutro ja zamieszcze jak sobie przypomnę kosztuje to około 50 zeta , wiem ze na szybie samochodowej po naprawie praktycznie rysa znika bez śladu
pozdrawiam !
Zostaw jak jest, pewnie nie jest to widoczne przy wlaczonym monitorze az tak bardzo, mozesz tylko pogorszyc sprawe. Chcesz zepsuc monitor? mozesz mi dac ;- )
kiedys slyszalem cos o szkle wodnym ale jak sprawa wyglada nie mam pojecia.
sa firmy specjalizujace sie w naprawach szyb samochodowych moze tam uzyskasz jakas pomoc lub poleca jakis preparat.
Calkiem dobrym i delikatnym srodkiem do polerowania jest pasta do zebow. Niestety moze sie okazac ze po wypolerowaniu rysy w tym miejscu obraz bedzie sie delikatnie roznil bo zmienisz geometrie kineskopu. O warstwie antyodblaskowej musisz zapomniec. Wypadaloby faktycznie czyms wypelnic ryse ale efekt bedzie taki ze rysa bedzie ale najwyzej mniej widoczna.
witam
właśnie zetrzesz powłoke anty- ref , preparaty do usuwania rys też nie są najtańsze a ślad zawsze bedzie nie ma sensu sie tak bawić predzej wymienić kinola na jakies tanio kupiony z uszkodzonego modelu ( oczywiście z dobrym k. )jeśli ta rysa jest aż tak uciążliwa ,albo po prostu nic nie robić i trudno ...
pozdrawiam
Dobra - chcesz usunąć rysę zrób tak: zerwij powłokę z całego ekranu. I będzie po sprawie. Ba - nawet nie bedziesz musiał nic kupować. Tylko jest jedno ale - stracisz warstwę ochronną, będzie gorszy kontrast (jasny obraz), kineskop będzie się elektryzował. Chyba nic więcej nie zapomniałem.
A i gdyby ktoś zapomniał - każdy środek polerski posiada mikrocząstki o właściwościach ściernych.
zdzierajac ta warstwe tylko zniszczy monitor Ten samsung faktycznie posiada taka warstwe (mam dokladnie taki sam) - coz .... proponuje przestac widziec ta kreske... lub zmienic monitor... co jednak bedzie trudne przy tej klasie sprzetu
✨ Rysa na kineskopie monitora Samsung SyncMaster 1000p jest trudna do usunięcia bez ryzyka uszkodzenia warstwy antyrefleksyjno-ochronnej. Polerowanie pastami, takimi jak automax (stosowany do usuwania rys samochodowych) lub delikatniejszymi środkami jak pasta do zębów, może częściowo zmniejszyć widoczność rysy, ale zwykle prowadzi do pogorszenia jakości obrazu i uszkodzenia powłoki ochronnej. Specjalistyczne preparaty do usuwania rys ze szkła samochodowego istnieją, jednak ich zastosowanie na kineskopie jest ryzykowne i niezalecane. Usunięcie powłoki ochronnej całkowicie usuwa rysę, ale powoduje pogorszenie kontrastu, elektryzowanie kineskopu i utratę ochrony. W praktyce lepszym rozwiązaniem jest pozostawienie rysy lub wymiana kineskopu na inny, zwłaszcza że preparaty polerskie zawierają ścierne mikrocząstki, które mogą uszkodzić ekran. Wygenerowane przez model językowy.