logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SINCRO ET2MBS - Za wysokie napięcie na wyjściu generatora prądotwórczego

maroo 15 Lut 2022 15:57 1842 6
REKLAMA
  • #1 19885862
    maroo
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Witam, Panowie trafił do mnie agregat na silniku Hondy GX270 z prądnicą SINCRO ET2MBS. Problem polega na tym, że wraz ze zmianą obrotów silnika zmienia się napięcie i częstotliwość - od około 190V i 44Hz do ok. 330V i 68Hz. Załączam instrukcję ze zdjęciem generatora i przebiegi. Pomiary były wykonywane przy obciążeniu grzałką 700W.
    Do wirnika dochodzą szczotki połączone z mostkami. Mostki były sprawdzane i są sprawne, napięcie na szczotkach jest zawsze stałe i wynosi 20V przy prądzie 1A.
    Jedyna usterka jaką znalazłem to przetarty przewód "N" który przylegał do zworki umieszczonej na dole na końcu wałka wirnika. Niestety usunięcie tego zwarcia nie dało żadnych rezultatów.
    W generatorach nie jestem aż tak bardzo obyty, więc moje pytanie, czy generator nie posiada żadnej regulacji napięcia i musi pracować przy 3000 obr (według instrukcji) żeby na wyjściu uzyskać prawidłowe napięcie i częstotliwość?
    Pozdrawiam
    SINCRO ET2MBS - Za wysokie napięcie na wyjściu generatora prądotwórczego SINCRO ET2MBS - Za wysokie napięcie na wyjściu generatora prądotwórczego SINCRO ET2MBS - Za wysokie napięcie na wyjściu generatora prądotwórczego
    Załączniki:
    • Scheda_tecnica_ET-2.pdf (267.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19886556
    wmazek
    Poziom 18  
    Ocena: 145
    Witam !
    Jeśli wg Ciebie silnik pracuje prawidłowo tj. nie dławi się i równo pracuje, ustaw obroty na 50 Hz / 3000 obr. / . Dalej napięcie bez obciążenia ustaw na transduktorze poprzez zmianę szczeliny w rdzeniu .
    Ja bym zaczął , patrząc na stan wizualny agregatu , od wymiany filtra powietrza , świecy zapłonowej , czyszczenia gaźnika , regulacji zaworów i ewentualnie kontroli sprężynek regulujących obroty. Ale to ja bym tak zrobił.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 19886698
    wmazek
    Poziom 18  
    Podstawą jest by silnik miał prędkość synchroniczną, wówczas regulator / AVR czy jakikolwiek inny / ustawia wzbudzenie by uzyskać 230 V.
  • REKLAMA
  • #6 19887097
    wmazek
    Poziom 18  
    Regulatorem jest transduktor. Napięcie ustawia się poprzez zmianę szczeliny powietrznej rdzenia . Proszę czytać ze zrozumieniem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z generatorem prądotwórczym SINCRO ET2MBS napędzanym silnikiem Honda GX270, który generuje zbyt wysokie napięcie i częstotliwość w zakresie od 190V/44Hz do 330V/68Hz przy obciążeniu 700W. Wskazano, że generator nie posiada regulatora napięcia ani AVR, a jedynym regulatorem jest transduktor, który ustawia napięcie poprzez zmianę szczeliny w rdzeniu. Użytkownik pyta, czy generator musi pracować przy 3000 obr/min, aby uzyskać prawidłowe parametry. Odpowiedzi sugerują, że silnik powinien pracować z prędkością synchroniczną, a także zalecają sprawdzenie stanu technicznego agregatu, w tym wymianę filtra powietrza i świecy zapłonowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA