logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacja Alisei Zavoli w Omega B 2.0 16V - trudności z odpalaniem na zimnym silniku

mikii0077 02 Sty 2012 12:52 6359 6
REKLAMA
  • #1 10336964
    mikii0077
    Poziom 10  
    Ocena: 53
    Mam problem z odpalaniem na zimnym silniku co jest wynikiem rozjechania map wiec Zrobilem ponad 100km na benzynie po czym wyzerowałem reczna zmiane mieszanki i zrobiłem autokalibracje. Powie mi ktos cos na temat tych screenow i co musze zrobic?
    Omega B 2.0 16V
    I takie pytanie jeszcze odnosnie złego odpalania a mianowicie czy jezeli elektrozawor w reduktorze nie trzymał by dobrze i przepuszczał gaz na wtryskiwacze to miało by to jakis wpływ na trudnosi w odpaleniu na zimnym silniku?

Regulacja Alisei Zavoli w Omega B 2.0 16V - trudności z odpalaniem na zimnym silniku Regulacja Alisei Zavoli w Omega B 2.0 16V - trudności z odpalaniem na zimnym silniku Regulacja Alisei Zavoli w Omega B 2.0 16V - trudności z odpalaniem na zimnym silniku Regulacja Alisei Zavoli w Omega B 2.0 16V - trudności z odpalaniem na zimnym silniku Regulacja Alisei Zavoli w Omega B 2.0 16V - trudności z odpalaniem na zimnym silniku Regulacja Alisei Zavoli w Omega B 2.0 16V - trudności z odpalaniem na zimnym silniku
  • REKLAMA
  • #2 10340377
    radzio740
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    zawor nic sie niema predzej wtryskiwacze nie trzymaja po zgaszeniu auta sa zamkniete i jesli sa nieszczelne to gaz moze sie dostawac do silnika
  • REKLAMA
  • #3 10340613
    manio123
    Poziom 34  
    Ocena: 268
    Najpierw poczytaj instrukcję (link u góry strony) co się robi przed autokalibracją zanim ją zrobisz bez sensu. Potem sprawdź i się zdecyduj czy masz trudności z powodu błędnej autakalibracji czy z zalewania kolektora gazem wydobywającym się w wtryskiwaczy lub reduktora. W każdym razie instalacja jest skrajnie źle ustawiona sprzętowo i raczej poszukaj gazownika z pojęciem o AEB. Bo jedna przyczyna nie wyklucza drugiej :D , więc trzeba choć jedną wyeliminować. Podpowiem tylko że masz za małe dysze/ciśnienie .
  • REKLAMA
  • #4 10341749
    mikii0077
    Poziom 10  
    Ocena: 53
    Przed zgaszeniem auta wczesniej zakręciłem zawor na butli i poczekałem az sie wypali gaz. problem z odpalaniem zniknął. Sprawdzełem 2 razy i za każdym razem autko pali od kopa. Więc ze listwa bedzie do wymiany. Sprobować najpierw z zestawem naprawczym czy wymienić listwe bo ta jest dosć kiepskiej jakosci "alex" Dodam ze rok temu była wymieniana.
  • REKLAMA
  • #5 10342868
    radzio740
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    wymien na nowa bo po regeneracji i tak trzeba ja skalibrowac a przyrzadu pewnie nie masz
  • #7 10343277
    manio123
    Poziom 34  
    Ocena: 268
    Twoje pytanie i inne symptomy wskazują , że nie masz bladego pojęcia o lpg.Udaj się do gazownika bo tylko zepsujesz, narazisz się na koszty , a w końcu i tak zapłacisz za naprawę. Szukasz na oślep i wyciągasz błędne wnioski.
    Nawet nowa listwa valtek wymaga kalibracji bo nie jest kalibrowana fabrycznie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z trudnościami w odpalaniu silnika Omega B 2.0 16V na zimno, co może być spowodowane rozjechaniem mapy i nieszczelnością wtryskiwaczy gazu. Po przejechaniu 100 km na benzynie i autokalibracji, problem nie ustąpił. Użytkownicy sugerują, że nieszczelne wtryskiwacze mogą wpuszczać gaz do silnika, co wpływa na uruchamianie. Wskazują również na konieczność sprawdzenia ustawień instalacji LPG oraz ewentualną wymianę listwy wtryskowej, która może być wadliwa. Po zakręceniu zaworu na butli i wypaleniu gazu, problem z odpalaniem zniknął, co sugeruje, że przyczyną były nieszczelności w instalacji gazowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA