logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[ST3160827AS] Jak naprawić bad sectory na dysku ST3160827AS po awarii zasilania?

hus 02 Sty 2012 23:15 2201 10
  • #1 10340702
    hus
    Poziom 9  
    Witam was, i chciałbym przedstawić mój problem w tym oto pierwszym poście na moim najczęściej obserwowanym forum w razie problemów.

Napotkał mnie jakiś czas temu bardzo nękający problem z moim twardym dyskiem. Mianowicie są to bad sectory.

Jak się doczytałem bad sectorów nie da się naprawić, chyba że są one logiczne, a nie fizyczne.

Opisze jak to się stało.
    Pewnego dnia tworząc filmik na contest, renderowały się pliki .bmp na moim dysku i plik .wav. Nagle padł mi prąd (dosłownie). Komputer po chwili się zresetował, i normalnie się włączył, z tym że złapał taką ścinę że nic się zrobić nie dało. A więc go zresetowałem. Po zresetowaniu, gdy już miało dojść do włączenia się windowsa, wyskoczył komunikat "disc read error occurred. Press CTRL + ...". Wyłączyłem go na chwile, później włączyłem, i o dziwo normalnie działał.
    Lecz problem się powtarzał. Częste ściny PC, podczas oglądania stron przeglądarką, podczas grania, itp.
    W końcu "coś" padło całkowicie i nie dało mi zbootować windowsa. Wyskakiwał błąd że coś nie poprawne bootowanie itp, po angielsku, i windows się nie włączał.

Robiłem 2 formaty na win 7 ale to nic nie dało bo błąd ciągle wyskakiwał. Dopiero usunięcie partycji, sformatowanie, i podzielenie pod win xp zadziałało, później format pod win 7 i było dobrze.

Po formacie wszystko grało aż do tygodnia temu,

Tak więc, w załączniku daje wam health i skana z HD Tune'a, przypuszczam że są to badsectory logiczne, bo coś wyczytałem że możliwe są po gwałtownym odłączeniu od zasilania, lecz czekam na wasz werdykt i pomoc.

Na danych z tego dysku mi narazie nie zależy, bo nic tam nie mam po tym formacie, oprócz kilku gier ;p

Z góry dziękuje :)
    Załączniki:
    • [ST3160827AS] Jak naprawić bad sectory na dysku ST3160827AS po awarii zasilania? HDTune_Health_ST3160827AS.png (43.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • [ST3160827AS] Jak naprawić bad sectory na dysku ST3160827AS po awarii zasilania? HDTune_Error_Scan_ST3160827AS.png (33.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 10340725
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3541
    Zastosuj się do:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html

Wykonaj kopię ważnych danych bo zostaną bezpowrotnie stracone.
  • #3 10340790
    hus
    Poziom 9  
    Danych ważnych to na dysku nie mam... jest to dysk ogólnie do gier itp.

Tak więc jutro zakupie płytke cd na którą zrzuce mhdd, i dam znać po zainstalowaniu systemu. Zdjęcia będę robić, jak co.

PS. Za bardzo w SMART'cie nie jestem obcykany, więc był bym wdzięczny gdyby mi ktoś powiedział czy coś jest źle.

Czekam do jutra, ew. dziś

Pozdrawiam :)
  • #4 10340814
    Kasek21
    Poziom 43  
    Jak by nie było źle to bym nie podawał link'a.

Zobaczymy jak SMART będzie wyglądał po użyciu MHDD.
  • #5 10342798
    hus
    Poziom 9  
    Ok. Wróciłem ze szkoły. Własnie robie ostatniego skana hd tune'em , zapisuje screena na drugim dysku ze smartem i scanem dysku "padniętego", lece po płytke, i zaczynam zerować dysk.

Życzcie mi powodzenia, bo robię to pierwszy raz, i się cholernie boje, tym bardziej że jak przed chwilą przyszedłem to nie było prądu w całym bloku, więc jak padnie podczas erase'owania, to nie będzie za fajnie :D:D

@Edit

właśnie jestem po zerowaniu, i skanowaniu z remapingiem. Poszło dobrze z czego jestem zadowolony, bo podczas skanowania wykryło tylko szare bloki :D

Męczy mnie tylko 1 rzecz. Mój dysk ma 160 gb (~152000 mb)
    i w MHDD tyle pisze, lecz gdy instaluje Windowsa XP, w niepodzielonej partycji zeżarło mi ponad 20 gb (teraz rozmiar dysku wynosi ~132000).
    Czy to wina instalatora Windows, czy też wina samego MHDD. Prosze o odpowiedź, właśnie formatuje partycje na system, to chciałbym mniej-więcej dziś poznać odpowiedź, przy okazji wrzucając smarta i skana.

Pozdrawiam!

@EDIT2

Czy komenda NHPA pomoże? Pozdrawiam!
  • #6 10345421
    hus
    Poziom 9  
    Sorka za podwójnego posta ale niech temat wyjdzie trochę wyżej.

Komenda NHPA nie pomogła. W MHDD 152082 mb a w Win XP 131070 mb

Przed zerowaniem normalnie.
  • #7 10345442
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ten Windows XP z jakim Service Pack'iem?

Aby dysk był poprawnie wykryty potrzebujesz SP1 - możesz zintegrować Sobie np.: programem nLite.
  • #8 10345445
    hus
    Poziom 9  
    Instalowany odrazu bez, Na świeżo bez żadnego.

Właśnie teraz robie skana HD tune'em i co mnie zdziwiło to to, że pokazuje on dysk o wielkości 137 GB.

Pomóżcie w odzyskaniu moich kilkunastu giga :D

Pozdrawiam!
  • #9 10345457
    Kasek21
    Poziom 43  
    Po zainstalowaniu SP będzie widoczna dodatkowa-nieprzydzielona przestrzeń dysku w zarządzaniu dyskami.
  • #10 10345476
    hus
    Poziom 9  
    Dziękuję Ci Kasek za odpowiedzi :D Bardzo mi pomogłeś. Jutro odzyskam mojego windowsa 7 a więc na spokojnie sobie powtórzę wszystkie procedury. Jak narazie skanowanie nie wykryło żadnego bada a system chodzi płynniutko :D

Co do SMART'a, zaraz go wrzucę wraz ze skanem sektorów z poszkodowanego komputera :D

Pozdrawiam i dziękuję!

@Edit

wrzucam wam smarta, bo w skanie oczywiście 0 badów :D!
    Załączniki:
    • [ST3160827AS] Jak naprawić bad sectory na dysku ST3160827AS po awarii zasilania? HDTune_Health_ST3160827AS.png (29.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 10350085
    hus
    Poziom 9  
    O dziwo, jestem lekko poddenerwowany. Wszystko porobiłem, to co było wymagane, mam Windowsa 7, 2 partycje, i zgadzający się rozmiar dysku.

W tym problem, że mam 1 bada, który mnie teraz zdenerwował

Lecz mam przypuszczenie, że ten bad, to jest partycja niepodzielona 100 mb, stworzona podczas dzielenia dysku na partycję. @edit2 - na jakieś pliki systemowe czy jakiś test, nie pamiętam

Czy to jest możliwe?

Pozdrawiam i liczyłbym na odpowiedź dziś, bo jeszcze tak do 24 posiedzę szukając odpowiedzi, najwyżej zeskanuje jutro przy użyciu MHDD, aby mieć pewność, że to na pewno nie bad.

@Edit

Wrzucam na załącznik skan z tym 1 badem. 2 partycje, 1 part - 100 gb w przybliżeniu, druga 50 w przybliżeniu.

Tak na marginesie, to miałem sen że wykryło mi tego 1 bada, prawie na środku, i wyrzuciłem komputer przez okno, a za oknem było lato... dziwne...
    Załączniki:
    • [ST3160827AS] Jak naprawić bad sectory na dysku ST3160827AS po awarii zasilania? HDTune_Error_Scan_ST3160827AS.png (19.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dyskiem twardym ST3160827AS, który po awarii zasilania wykazuje bad sectory. Po zresetowaniu komputera i ponownym uruchomieniu systemu, pojawiły się komunikaty o błędach odczytu dysku. Użytkownik planuje użyć narzędzia MHDD do zerowania dysku oraz skanowania SMART, aby zdiagnozować problem. W trakcie dyskusji poruszono kwestie związane z rozmiarem dysku, instalacją systemu Windows XP oraz potrzebą zainstalowania Service Packa, aby poprawnie wykryć przestrzeń dyskową. Po przeprowadzeniu skanowania i zerowania, użytkownik zauważył poprawę, ale nadal występuje jeden bad sector. Użytkownik planuje dalsze skanowanie, aby upewnić się, że problem nie jest poważniejszy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA