logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

eMule - słabo ciągnie po zmianie dostawcy. Jak przyspieszyć?

Borys85 17 Gru 2004 11:58 5366 13
REKLAMA
  • #1 1067236
    Borys85
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    Po zmianie dostawcy, eMule się muli. Łącze 128kbps, sieć radiowa, IP prywatny.
    Poznianie portu TCp na 12309 nadal to samo czyli max 1kB/s.
    Kazza ciągnie lepiej.

Jakieś pomysły aby, przyspieszyć eMula?

Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 1067423
    ad_min
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Może poproś providera, aby ci otworzył niektóre porty (z których korzysta Emule)....
    Bo sama zmiana portu u w emulu nic moze nie dac.......
    Ale 128kbps masz gwarantowane?? (czyli poniżej tej wartości nie moze ci spaść)...bo możliwe ze jest to max.......a np. minimalna wartosć jest 64.....
    I Jaki jest to provider??
  • #3 1068782
    Kaszmirek
    Poziom 19  
    Najpierw sprawdź sobie porty (Preferences->connection->test ports), jeśli okażo się sprawne to zobacz czy masz high ID (jest to w my info), a potem pozmieniaj serwery (Razorback 2 jest dobry). Musisz trochę poczekać zanim Emul się rozkręci bo czekasz na początku długo w kolejkach. Możesz też sprobować zmienić porty na TCP-4662 i UDP-4672 (ja tak mam). W ostateczności pogadaj z adminem.
    Pozdrawiam
  • #4 1069220
    514242
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    128 i IP wewnętrzne to co ty chciałeś??? Zamów sobie IP zewnętrzne to dopiero będziesz mógł pomyśleć o ściąganiu na emulu.
  • REKLAMA
  • #5 1069471
    Kaszmirek
    Poziom 19  
    No ale skoro kaza mu działa i emul w sumie też tylko że wolno no to można wywnioskować, że nie ma blokady portów. Jak sobie je przetestuje w emulu to wszystko będzie jasne.
    Pozdrawiam.
  • #6 1073033
    lukien2
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    Też mam podobny problem .Mam SDI,na win98 zainstalowany jest eMule,ale niestety słabo zasysa,bo jest low.Domyślam się ,że muszę otworzyć port , ale jak to zrobić na win98.POMÓŻCIE!!!
  • REKLAMA
  • #7 1073496
    Wolan
    Poziom 12  
    Witam
    obawiam się że masz podobny problem jak u nas :( - kwestia tego że admin na serverze ma włączone filtrowanie pakietów i tym z emula przydziela najmniejszy priorytet - zakładam że strony www, poczta no i może ftp ci działa jak trzeba - znaczy się na ile łącze pozwala.
    wyjście ? - pogadać z adminem - ale to zazwyczaj nic nie daje :) - a dlaczego? - bo jak ma np. 100 userów na sieci - każdemu daje te 128 kbit a wykupionego łącza ma nie 100 x 128kbit tylko np. 5 Mbit - to jakby mu wszyscy ciągneli z emula to by sieć "zdechła" - a tak to spradycznie sie zdarza żeby wszyscy mieli komputery włączone i naraz klikneli na www czy odbierali poczte - więc sieć działa - kasa mu leci - reszte ma w d....e
    pozostaje zmienić dostawce :(
    powodzenia
  • REKLAMA
  • #8 1073549
    lukien2
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    Chyba źle opisałem mój problem.Ja mam u siebie SDI i swoje IP.Mam zainstalowany win98 i zrobiłem udostępnienie łącza internetowego do drugiego kompa w pokoju i jeszcze jednego u kolegi.Na tym kompie ,który ma połączenie z netem i z udostępnionym połączeniem mam zainstalowanego mułka.Wszystko śmiga ,tylko w mułku jest low,a chciałbym ,żeby było high i nie wiem jak mam to zrobić.Domyślam się ,że trzeba otworzyć albo przekierować porty,ale nie wiem jak.Jeżeli ktoś chciałby mi pomóc ,to wielkie dzięki.
  • #9 1073790
    Kaszmirek
    Poziom 19  
    :arrow: lukien2

A zrobiłeś jak napisałem wyżej. Ja mam neo i miałem ten sam problem, zmiana portów, kliknięcie na (jest to w wersji na XP) "otwórz porty w wewnętrznym firewallu" i przepuszczenie ich przez mój firewall pomogło (choć porty musiałem zmieniać pare razy, jakie najlepiej wybrac jest napisane w helpie) i teraz na 128Kbps śmiga spokojnie 15KB jak troszke poczekam i zassie.

A najlepiej przetestuj sobie emula na kompie króry jest bezpośrednio połąćzony najpierw

Pozdrawiam
  • #10 1073857
    Wolan
    Poziom 12  
    hehe
    mój post był skierowany głównie do Borysa85
    a co do Twojego problemu - dopóki nie będziesz miał przekierowania na portach w kompie udostepniającym internet - teraz serwerze - to zawsze na komputerach w podsieci będziesz miał LowId na emule - na serwerze zaś na serwerze na 99% bedziesz miał HighId - na SDI masz stały i zewnętrzny adres ip więc same plusy dla emulka - co do konfiguracji i przekierowania na win98 - to chyba tam nie było żadnych możliwości - postaw lepiej 2000 albo dowolny program - z serii np. win... - winproxy, wingate lub winroute - w każdym masz możliwośc przekierowywania połączeń i są proste w konfiguracji - no i mają w ogóle jakieś możliwości konfiguracji :)
    Powodzenia
  • #11 1074661
    Trusted
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Na http://www.osiol.com masz duuzo postow dotyczacych konfiguracji poszczegolnych laczy Podaje link bo nie ma sensu wszedzie wypisywac tych samych ustawien. Swoja droga nie zdziwilbym sie gdyby to twoj provider wycinal ruch p2p i limitowal go :)
  • #12 1078193
    u200765
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Witam słuchacie Panowie a może tak spróbowalibyście polskiego P2P o nazwie GodClient. podaje link do programu którego należy zainstalować po krótkiej rejestracji masz dostęp do wszystkich zasobów. Program jest to połączenie kazy, emuli i torrenta Możesz treż bezpośrednio zciągać ftp, ciekawostką jest pośredniczenie w połączeniach tzn. zciągasz, wysyłasz i jak masz wolne łącze pośredniczysz aby innym pomóc, prędkości są rózne w zależno0ści od ilości zódeł miałem i 15 jak i 2 zależy co ściągasz jak inni to udostępniają.Porównując to z emulą jest lepsze. Na koniec podaje link byłbym zapomniał. http://www.god.com.pl/
  • #13 1079964
    henryk_o
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Tu są zawarte wszystkie informacje na temat eMule, mój kolega dość dobry informatyk dopiero po miesiącu nauki osiągną zadowalające transfery, życze wytrwałości :)
    http://www.bebelebe.neostrada.pl/eMule.htm
  • #14 2179884
    domex32
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2450
    Witam. od pewnego czasu mam problem, mianowicie nie chce mi sie wogóle kazza połaczyc. Pierwsze łączenie kazzy zawsze trwało około 2 godzin, jak keidys nie ciągnałem z edonkeya. Po formacie zainstalowałem edonkey i kazze i od tamtej pory kazza przestała sie łączyc. edonkey ciagnie jak trzeba, dało by sie jakoś pogodzic te programy?? zaznaczam ze kiedys jak juz kaza miała pierwsze łączenie za soba i zaisntalowałem edonkeya to wszytko chodziło bez problemu. Ciągne neta z kabla przez modem kablowy tcm390 na karcie realtek rtl 8139. łącze 400/160 kbs. Moze troche nie w temacie ale jesli wiecie jak mozna to naprawic to prosze o pomoc...
    Z góry dzięks...
    POZDRO...

Podsumowanie tematu

✨ Po zmianie dostawcy internetu użytkownik zauważył znaczne spowolnienie działania eMule przy łączu 128 kbps i prywatnym IP w sieci radiowej, mimo zmiany portu TCP na 12309. Dyskusja wskazuje, że problem może wynikać z braku przekierowania portów, niskiego priorytetu ruchu P2P na serwerze dostawcy lub stosowania prywatnego adresu IP, co skutkuje niskim ID w eMule i ogranicza prędkość transferu. Zalecane jest sprawdzenie otwartości portów (np. TCP 4662 i UDP 4672), uzyskanie zewnętrznego IP, konfiguracja przekierowania portów na routerze lub komputerze udostępniającym łącze, a także zmiana serwerów eMule (np. Razorback 2). Wskazano również na konieczność kontaktu z administratorem sieci w celu wyłączenia filtrów pakietów lub zmiany polityki QoS. Alternatywnie, zaproponowano użycie innych programów P2P, takich jak Kazza lub polski GodClient, które mogą lepiej wykorzystać dostępne łącze. Dodatkowo podano linki do poradników konfiguracji eMule oraz sugestie dotyczące oprogramowania do przekierowywania portów na systemie Windows 98 (np. Winproxy, Wingate, Winroute).
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA