logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

eMule blokuje transfer. Jak sprawdzić co jest zablokowane?

paweliw 21 Sty 2005 12:07 4856 19
REKLAMA
  • #1 1157498
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Posiadam łącze 256 kb/s (maksymalna prędkość pobierania 32 kB/s, wysyłania - bez limitu, podobno full duplex, serwer na linuxie) w sieci lokalnej (mam wewnętrzny IP), komputer z AMD 1500 XP, system Windows XP Pro z SP1 (bez SP2).
    Dotychczas po włączeniu eMule transfer rozkładał się sumarycznie tzn. jeżeli mułek pobierał 10 KB/s i wysyłał 10 KB/s mogłem bezproblemowo "korzystać" z pozostałej części transferu (ok. 20 KB/s dla wysyłania i odbierania) przy pobieraniu plików, odbiorze poczty itp.
    Ostatnio jednak provider wprowadził pewne zmiany. Oficjalnie dowiedziałem się, że ograniczono prędkość wysyłania do 32 KB/s (poprzednio bez limitu - praktycznie można było wysyłać ok. 100 - 150 KB/s).
    Podczas "normalnego" korzystania z Internetu (bez eMule, przeglądarka, poczta, pobieranie plików itp.) transfer jest rzeczywiście na poziomie ok. 32 KB/ s w obie strony.
    Problem pojawia się gdy tylko włączę eMule i zaloguję się do serwera. Przy ustawionym w eMule wysyłaniu na 10 KB/s uzyskuję maksymalnie 5-7 KB/s i nawet zwiększenie prędkości wysyłania w programie do maxa (32 KB/s) nie powoduje żadnych zmian. Ponadto gdy eMule nic nie pobiera (tylko wysyła 5-7 KB/s) to podczas korzystania z internetu mogę pobierać lub wysyłać z prędkością góra 3-5 KB/s ! Wyłączenie eMule powoduje automatyczny wzrost prędkości do maxa czyli 32 KB/s.
    Wiem, że eMule korzysta z wielu połaczeń jednocześnie i dodatkowych portów. Mam w związku z tym kilka pytań:
    1. Czy provider mógł zablokować jakieś porty i jak to sprawdzić ?
    2. Czy provider mógł zredukować limit połączeń TCP/IP z mojego komputera (albo w sieci) i jak to sprawdzić ?
    3. Gdzie sprawdzić limit połączeń TCP/IP w moim komputerze ?
    4. Czy można coś zmienić w ustawieniach eMule lub Windowsa aby "poprawić" wykorzystanie transferu z włączonym eMule ?
    5. Czy zewnętrzny IP (jest możliwość otrzymania za opłatą) coś zmieni (oprócz zmiany z LowId na HighId w eMule) ?
    6. Czy mogę domagać sie przywrócenia stanu poprzedniego (czytałem szczegółowo umowę i regulamin i nigdzie nie jest napisane, że nie wolno mi korzystać z programów P2P) ?
  • REKLAMA
  • #2 1157547
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    Poszukaj na forum - temat był omawiany wielokrotnie.
    Jeżeli w lanie włączysz kazę , emule lub podobny program to pozostali użytkownicy mogą zapomnieć o necie. Strona potrafi otwierać się kilka minut.
    Efekt jest taki że administratorzy sieci LAN starają się jak mogą żeby jakoś równo transfer rozłożyć. Prawdopodobnie w waszej sieci jest taka sytuacja...
  • REKLAMA
  • #3 1157581
    paweliw
    Spec od komputerów
    Czytałem kilka wątków na podobny temat i mam mieszane uczucia.
    Z jednej strony administratorzy mówią, że programy P2P wykorzystują zbyt wiele połączeń i blokują sieć, z drugiej strony użytkownicy netu twierdzą, że wykupili dostęp do internetu i mają prawo dowolnie z niego korzystać (oczywiście w ramach prawa i regulaminu).
    Mój provider dodatkowo stwierdził, że ma na bloku (ok. 17 użytkowników) "zapas" transferu w granicach 1-2 Mb/s i ustawiony gwarantowany transfer na użytkownika 10 KB/s !
    Więc o co tu chodzi, o ilość połączeń ?
    Wiadomo, że prowider nigdy nie ma łącza całkowicie pokrywającego wszystkich użytkowników (17 * 256 kb/s = ok. 4,5 Mb/s) ale skoro ma stały zapas ?
  • REKLAMA
  • #4 1157608
    jozefg
    Problem jest w tym że programy P2P "biorą" ile się da transferu , czyli ile jest dostępne.
    W tpsa ograniczony jest transfer na każdego użytkownika na tzw "panelach" lub "stojakach" (określenie żargonowe) które są niczym innym jak małymi komputerami które ograniczają transfer.
    Ale w małych lanach jest to metoda zbyt kosztowna i adminom pozostają półśrodki...
  • #5 1157652
    paweliw
    Spec od komputerów
    Czyli rzeczywisty transfer programów P2P jest dużo wyższy niż w to co widzę np. w DU meter ?
    Zewnętrzny IP też nie na wiele się przyda ?
  • #6 1157659
    dan1986
    Poziom 13  
    problem moze tkwic z iloscia polaczen, dla takiego lacza radzilbym ustawic ilosc polaczen na 300-400 i liczbe nowych polaczen na 5s na jakies 25-30. pozdrawiam
  • #7 1157676
    jozefg
    Popatrz na obrazek - od 8:00 do 8:30 było w sieci P2P zapchany interfejs
    Załączniki:
    • eMule blokuje transfer. Jak sprawdzić co jest zablokowane? ppp0_6h.png (9.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 1157759
    paweliw
    Spec od komputerów
    dan1986 :arrow:
    Zmieniałem te ustawienia w pierwszej kolejności, niewiele to pomaga.
    Ogólnie po zmianach ustawień przez provaidera ilość pobieranych i wysyłanych danych przez eMule spadła ok. trzykrotnie (pobieranych nieco więcej).
    Chyba trzeba będzie wybrać, albo eMule albo Internet ...

jozefg :arrow:
    Wykres jest rzeczywiście obrazowy, ale jak to się wygląda według np. ilości osób korzystających z P2P do ilości wszystkich użytkowników ?
    IP zewnętrzny też nie pomoże ?
    Przepraszam za lamerskie pytania ale w temacie sieci itp. nie jestem orłem.
    Zaczynam rozumieć Administratorów sieci (bo Ty chyba z takiej pozycji występujesz) bo rzeczywiście programy P2P nieźle mieszają w sieciach.
    Z drugiej jednak strony cały świat używa P2P i jakoś to działa, czy to tylko może problem polskiej infrastruktury telekomunikacyjnej ?
  • #9 1157866
    J_Bravo
    Poziom 28  
    Ocena: 161
    placisz i wymagasz.
    powinien byc taki transfer za jaki placisz. poczytaj sobie umowe jaka zawarles z dostawca internetu. jesli jest tam napisane ze nie mozna uzywac P2P to nie mozna, jesli niema tam zadnej zmianki to zarzadaj wyjasnien.

jest taki programik shareaza dziala blyskawicznie i laczy sie diwlu sieci P2P na raz.
  • #10 1158873
    mr_grabarz
    Poziom 20  
    Ocena: 42
    primo:
    nawet jesli mułek zabiera twój cały transfer to co z tego ?? przepraszam bardzo ale mając wykupione ileś tam powiedzmy te 32kB/s nie ważne czy zużywasz je mułkiem czy ściągając z WWW tak czy inaczej korzystasz, róznica polega na tym że z WWW jest jendo połączenie a z mułka więcej, ale jesli używasz czystego moda wszyskto jest oki, probvlem zaczyna się gduy używasz jakiś wynalazków co to niby mają przyśpieszać mułka to one mieszają więc coś więcej poporszę
    secundo:
    ustawienia mułka:
    UL 12kB/s 0 sztywno starczy jak dasz max blokuje ci DL
    DL daj ile uważasz
    limit połączeń 500
    przez 5 sek jak ktos powiedizał już 25-30
    jak to nie pomaga zmień wersje powiedzmy na plusa albo sivkę albo pavcia pokąbinuj jak nic nie wymyślisz to daj znać na PW to dam ci adres bardzo dobrego forum o eMule i osiołku wiele sie z niego dowiedziałem
  • #11 1158960
    paweliw
    Spec od komputerów
    J_Bravo :arrow:
    Pisałem wcześniej, że nie ma ani w umowie ani w regulaminie ani słowa o P2P.
    Niby masz rację, że jak płacę to wymagam ale w praktyce ciężko się rozmawia z dostawcami netu.
    Próbowałem różnych programów P2P (BearShare, Kaza, BitTorrent, Schareaza itp.) ale jakoś mułek najbardziej przypadł mi do gustu i nie chciałbym tego zmieniać.

mr_grabarz :arrow:
    To że przez eMule jest więcej połączeń to rozumiem, ale dlaczego tak drastycznie spadł transfer na inne "działania" w internecie ?
    Nie mam problemów z konfiguracją mułka i wszelkie kombinacje ustawień wypróbowałem. Żadnych "wynalazków" nie używałem i nie będę używał.
    Na mody jakoś nie mam ochoty, bo nie zależy mi aby przyspieszyć znacząco mułka, chciałbym aby było tak jak wcześniej i tyle.
    Często przeglądam PFO i Forum Osłoskopu ale konkretnych rozwiązań tam nie znalazłem.

Tymczasowo dogadałem się adminem mojego providera i mam z powrotem łącze bez ograniczeń (jak pisałem na początku) a nawet nieco więcej. Oczywiście pod warunkiem, że nie będę przesadzał.
    Sytuacja wróciła więc do normy, nie wiadomo tylko na jak długo ...
  • REKLAMA
  • #12 1160147
    komalik
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    moze to glupie ale powiedz mi jaka masz wersje eMula, bo mialem prawie identyczny problem z eMulem chyba 0,30 - najpierw dzialal ok, a z czasem jak byl wlaczony to z niczego innego nie dalo sie juz korzystac (same bledy), a lacze mam calkiem calkiem.... pomogla mi aktualizacja do 0,43.

pozdrawiam
  • #13 1160328
    Leszkor
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Mialem podobne problemy z eMule. Nie tak drastyczne ale widzialo sie ze eMule pracuje. Od dluzszego czasu uzywam Overnet i nie mam zadnych klopotow. Overnet u mnie chodzi 24godz. na dobe.
  • #14 1160460
    DjDamian
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Wnioskując z tego co napisałeś, oraz z własnego doświadczenia wiem, że nawet emule tylko włączony juz zapycha lącze (sam to sprawdzałem).

Rozdzielanie transferu działa na takiej zasadzie że dostajesz część łącza, czyli jakby nowe łącze i tylko od Ciebie zależy jak sobie to wykorzystasz !!

Jak zapchasz emulem no to nie dziw sie że coś Ci wolno działa i spada transfer. Jak zapchasz czymś innym stytuacja sie powtórzy.
  • #15 1160577
    paweliw
    Spec od komputerów
    komalik Leszkor DjDamian :arrow:

Coś słabo czytaliście moje wcześniejsze posty.

Wersja eMula nie ma znaczenia bo ona nie została zmieniona (wersja 0.44d).
    Overnet mnie nie interesuje.
    W normalnych warunkach nawet przy jednoczesnym wysyłaniu (ok 10 KB/s) i pobieraniu (10 - 20 kB/s) przez eMule zupełnie spokojnie mogłem pracować w Internecie (poczta, www itp.) transfer 32 kB/s był w pełni wykorzystany.
    Po zmianach eMule nie wyśle więcej niż 5-7 kB/s a przy ściąganiu plików np. przeglądarką nie osiągnę więcej niż 5 KB/s !
    Wykorzystany transfer oscyluje w granicach 10 kB/s !
    Wszystko zależy od tego jak dostawca skonfiguruje łącze (jakie ustawi limity) i użytkownik nie ma żadnego wpływu na wykorzystanie transferu !
    Cały problem polega na tym, że bez włączonego eMula transfer mam 32 kB/s w obie strony i pytanie brzmiało co zmienił provider w konfiguracji łącza !? Ludzie czytajcie co napisałem !

Na razie sprawa jest rozwiązana - jak pisałem wcześniej (mam łącze bez ograniczeń) - i wszystko chodzi normalnie.
  • #16 1160606
    komalik
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    ooo wybacz. nie pisales jaka masz wersje eMula, a moj problem wynikal tylko z wersji (a ma ona znaczenie!) - stad moja propozycja. ale w takiej sytuacji to raczej nie to....

pozdrawiam
  • #17 1161762
    noname
    Poziom 11  
    w tym rzecz ze admini nie daja calego na p2p bez limitow, limit i tak jest.
    a tak pozaty to
    1. nie licz 1Mb tylko na 1MB ruznica jest wielka. 1MBit a 1 Mbajt to nie to samo 1MBit / 8 i wychodzi 128kbajtow
    2. dzielenie lacza jest w kazdej sieci i nie odnosie sie to do tylko stron. kazdy ma swoje transfery tak jak tepsa czy netia dzieli
    3 Zapas musi byc poniewaz przy duzej ilosci polaczen 128kb / 10ludzi masz kolo 10kb/s z tym ze jak kazdy bedzie sciagal to kazdemu odejmie jeszcze ze kilka kilo na polaczenia ktore leca w jedna i druga strone jak to jest jak bys mial lacze 5kb/s i sciagaj cos nonstop nastepnie zapusc ze 20pingow do roznych serverow tylko nie po lanie z po za net to zobaczysz jak ci transfer spadnie, zapas jest wazny.
    4 dziwi mnie to ze wasz admin nie daje wam blokade na ilosc maxymalnie pakietow wysylanych i pobieranych na dany program to by troche odchudzilo obciazenie lacza.

Ja mialem problem z polaczeniem gg i www jak zapuszczam Auserusa, wiec problem moze nie byc z braku lecz wina programu ktory zbyt ostro obciaza lacze.
  • #18 1163298
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 1163734
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    A ja jednak mimo wszystko proponowałbym ci sprawdzić parametr ServerUDPPort w pliku preferences.ini który znajduje się w podkatalogu programu emule ...\config. Nie pamiętam już dokładnie ale któraś wersja emule ma parametr ustawiony na 6431. Jest to port UDP serwera emule. Najlepiej aby wartość wynosiła 65535, wtedy przy każdym włączeniu emule port ten zmienia się.

Wspominam o tym dlatego ponieważ miałem podobne problemy w swojej sieci LAN. Od pewnego czasu często nie mogłem korzystać z internetu, co wynikało z braku połączenia. Okazało się, że router zaczął się rozłączać mimo iż ma ustawioną opcję autoreconnect. Winę za to ponosił jeden użytkownik na komputerze którego był uruchomiony emule z ustawionym parametrem ServerUDPPort=6431. Otóż na porcie tym następował atak UDP Flood to Host z różnych IP ale tylko na porcie UDP 6431. Efektem tego było przeciążenie łącza co doprowadzało do zrywania połaczenia z dostawcą internetowym.
  • #20 2018113
    paweliw
    Spec od komputerów
    Dzięki wszystkim, "dogadałem" się z dostawcą netu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada łącze 256 kb/s z limitem wysyłania 32 kB/s i korzysta z eMule na Windows XP Pro SP1. Po zmianach w konfiguracji providera transfer w sieci lokalnej znacząco spadł podczas korzystania z eMule, mimo ustawienia limitów w programie. Problem wynika z ograniczeń narzucanych przez dostawcę, który stosuje blokady na liczbę połączeń i transfer na poziomie tzw. "paneli" lub "stojaków" (urządzeń kontrolujących przepustowość). Programy P2P, takie jak eMule, wykorzystują wiele połączeń, co może powodować przeciążenie łącza i spadek transferu dla innych aplikacji. W dyskusji poruszono kwestie limitów CIR (Committed Information Rate), różnic między megabitami a megabajtami, oraz wpływ liczby połączeń na stabilność sieci. Zalecano dostosowanie liczby połączeń w eMule (np. 300-500 połączeń, 25-30 nowych na 5 sekund) oraz sprawdzenie ustawienia parametru ServerUDPPort w pliku preferences.ini, gdyż ataki UDP Flood na port 6431 mogą powodować rozłączanie routera. Wskazano także, że aktualizacja wersji eMule (np. do 0.43 lub 0.44d) może mieć wpływ na stabilność działania. Ostatecznie problem rozwiązała zmiana konfiguracji łącza przez dostawcę, przywracając wcześniejsze parametry bez ograniczeń. W dyskusji pojawiły się także alternatywy dla eMule, takie jak Overnet, oraz inne programy P2P (BearShare, Kazaa, BitTorrent, Shareaza).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA