logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes A klasa Wyłacza się prędkościomierz i zapala sie kontrolka ABS , ESP

patolik1495 04 Sty 2012 04:14 1292 8
REKLAMA
  • #1 10345818
    patolik1495
    Poziom 2  
    Witam. Mam pytanie. Gdy odpalam mój samochód ( Mercedes A Klasa ) i przekroczę prędkość 70 km/h wyłacza sie prędkościomierz i zapalają się kontrolki od ABS i ESP co może być tego przyczyną zrobiło się tak po wymianie prawego tylniego koła . z góry dziękuje za pomoc ; )
  • REKLAMA
  • #2 10361694
    kdvc
    Poziom 24  
    Ocena: 166
    Zobacz czy podczas wymiany tego kola ktoś nie uszkodził czujnika ABS ESP (W nowszych autach właśnie z tych czujników jest czytana prędkość pojazdu).
  • #3 10363003
    patolik1495
    Poziom 2  
    A gdzie ten czujnik się znajduje bo szukałem jakiegoś czujnika czy kabli jak zdejmowałem koło po tym jak to przestało działać czy czegoś nie uszkodziłem ale nic nie widać
  • REKLAMA
  • #4 10363197
    kdvc
    Poziom 24  
    przeważnie za piasta się znajduje czujnik.
  • #5 10365066
    patolik1495
    Poziom 2  
    Okk Dzieki w przyszłym tygodniu popatrze jak znajde to wyczyszcze to wypne i wepne jeszcze raz mam nadzieje że pomoże jak nie to będe wymianiał ale też inni piszą o jakimś czujniku stopu tylko dziwi mnie to co to ma do siebie.!?
  • #6 10365117
    kdvc
    Poziom 24  
    BPP czyli czujnik położenia pedału Hamulca informuje ABS (ESP) o wciśnięci pedału hamulca a tym samym o rozpoczęciu jego pracy.
  • REKLAMA
  • #7 10365143
    patolik1495
    Poziom 2  
    to też może być tego przyczyną .?
  • REKLAMA
  • #8 10365197
    MarcinViper
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    hej ja miałem w swojej gwiazdce podobny problem tylko u mnie zapalały sie kontrolki przy ok 30km/h i to nie zawsze tylko jak było mokro, zmieniałem czujniki etc... ale sie okazało że kabel który idzie do czujnika był gdzieś uszkodzony więc puściłem nowy i już było ok. Przeważnie problem jest w czujniku prawego koła, (łapie więcej dziur:P )
  • #9 10365875
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2502
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

3.1.17. (10.9, 16) Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

Na tym forum wymagamy minimum wiedzy na temat aut oraz minimum własnego wkładu w zlokalizowanie usterki.

Kosz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Mercedesem A Klasą, gdzie po przekroczeniu prędkości 70 km/h wyłącza się prędkościomierz, a kontrolki ABS i ESP się zapalają. Problem pojawił się po wymianie prawego tylnego koła. Użytkownicy sugerują, że przyczyną mogą być uszkodzone czujniki ABS lub ESP, które są odpowiedzialne za odczyt prędkości pojazdu. Wskazano, że czujnik ABS znajduje się zazwyczaj za piastą koła. Dodatkowo, czujnik położenia pedału hamulca (BPP) może również wpływać na działanie systemów ABS i ESP. Użytkownik planuje sprawdzić czujniki oraz kable, aby zidentyfikować problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA