logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Electrolux ESL 46010 - brak podgrzewania wody na szybkim programie 60°C

kmiters 04 Sty 2012 08:50 13247 7
REKLAMA
  • #1 10346015
    kmiters
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam
    Prosze o pomoc i radę.
    Podczas zmywania w ww urządzeniu programem szybkim 60stopni/36 minut zmywarka nie podgrzała wody. Naczynia były w sumie umyte ale jakby nie do końca wypłukane.
    Następnie dla testu puściłem ten sam cykl tylko bez załadunku
    i wszystko było chyba ok. tzn woda została podgrzana ale czy do założonych 60 stopni tego nie wiem
    Jaki może być powód takiego zachowania, czy co mogę ewentualnie coś posprawdzać?
    Zmywarka jest zabudowana więc dostęp do niej jest trochę utrudniony
    Miał ktoś podobny przypadek?
  • REKLAMA
  • #2 10346403
    henrykgr1
    Poziom 20  
    Ocena: 118
    Witam.
    Bez wyciągnięcia zmywarki nie da się dokonac pomiaru grzałki,lub jakości połączeń przewodów a od tego trzeba zacząc.
  • REKLAMA
  • #3 10350644
    kmiters
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Tego się niestety obawiałem.
    Ponieważ jest to niestety spory problem na razie ją tylko poobserwuję,
    może to był jakiś jednostkowy przypadek.
  • #4 10457805
    luki2604
    Poziom 13  
    Ocena: 41
    witam,
    właśnie mam podobny problem z w/w zmywarką - otóż nie podgrzewa wody. Cykl 60st/36min leci bez błedu, ale naczynia wiadmo, niedomyte i niedopłukane :/
    Z tego co juz wyczytałem, to możliwą przyczyną może być grzałka ( czy napięcie dochodzi ) lub przekaźnik w module sterowania. Czy ktoś ma może instrukcję naprawczą, albo mógłby mnie poinstruować ? Proszę.
    Pozdrawiam,
    Łukasz.
  • REKLAMA
  • #5 10458516
    henrykgr1
    Poziom 20  
    Ocena: 118
    Witam.
    Po prostu trzeba sprawdzic,grzałkę,termostat, ewentualnie czujnik NTC
  • Pomocny post
    #6 10458718
    luki2604
    Poziom 13  
    Ocena: 41
    no właśnie, ale jak się do dobrać do tej grzałki, termostatu,... ? Dlatego szukam jakiejś instrukcji serwisowej, aby rozmontować/zmontować zmywarkę.
    Pozdr.

Aktualizacja:
    rozebrałem zmywarkę, wylutowałem przekaźnik do sprawdzenia- cyka, przewodzi, więc jest ok. Sprawdziłem przejście na pompie- miernik piszczy, że zamyka obwód i pokazuje 28 Ohm. Nie wiem, czy to prawidłowe wskazanie. Sprawdziłem przewody zasilające od modułu do pompy - jest przejście ( dwa szare, jeden zmienia się na elemencie w niebieski a później na fioletowy ).
    Wnioskuję, że zostaje czujnik/termostat ? Gdzie ich szukać i jak można je sprawdzic?
    PS: co to jest to na zdjęciu ? i czy to normalne, że w trakcie prania wypływa woda spod zamkniętych drzwiczek - na jakby rynienkę ?
    Pozdrawiam. Dziękuję bardzo za pomoc.
    Zmywarka Electrolux ESL 46010 - brak podgrzewania wody na szybkim programie 60°C

• REKLAMA
  • #7 19223575
    krzysiek23c
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Hej, rozwiązałeś problem ze sprzętem , mam problem z grzaniem wody i suszeniem w takiej zmywarce , moze mam podobny problem .

Grzałke sprawdziłem jest OK, zarówka sie świeci .

Zmywarka Electrolux ESL 46010 - brak podgrzewania wody na szybkim programie 60°C Zmywarka Electrolux ESL 46010 - brak podgrzewania wody na szybkim programie 60°C

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Electrolux ESL 46010, która nie podgrzewa wody podczas szybkiego programu 60°C. Po przeprowadzeniu testu bez załadunku, woda została podgrzana, ale nie wiadomo, czy osiągnęła 60°C. Użytkownicy sugerują, że przyczyną mogą być uszkodzenia grzałki, termostatu lub czujnika NTC. Wskazówki dotyczące diagnostyki obejmują sprawdzenie grzałki, przekaźnika oraz połączeń elektrycznych. Użytkownik poszukuje instrukcji serwisowej, aby uzyskać dostęp do komponentów wewnętrznych zmywarki. W jednym z przypadków, po naprawie przekaźnika, zmywarka zaczęła działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA