logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnetowid DUAL VR520 z mechanizmem Philips HSD turbo drive – wyrzuca kasetę po włożeniu

karina 17 Gru 2004 13:07 2594 12
REKLAMA
  • #1 1067363
    karina
    Poziom 25  
    Ocena: 41
    Magnetowid to DUAL VR520. Siedzi w nim mechanizm Philipsa HSD turbo drive.
    Objaw jest następujący : po wożeniu kasety magnetowid wciąga ją i zaraz oddaje. Wiatrak tworzący z transoptorem przełącznik funkcji ma wszystkie 4 pióra. W mechaniźmie nie brakuje nigdzie zębów - nic nie jest ułamane itp. Gdy całą operację ładowania kasety i ładowania taśmy przeprowadzam ręcznie - mechanizm pracuje bez żadnych oporów. Winda względem reszty mechanizmu - też jest dobrze ustawiona. Elementy foto - wyczyszczone. Zimnych lutów nie ma.
  • REKLAMA
  • #2 1067469
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    To wygląda jakbyś nie miał(-a) napięcia na END SENSOR`ach (lub były zwarte). Aco zrobi jak załadujesz ręcznie taśmę do p. PLAY i wtedy włączysz zasilanie?
  • REKLAMA
  • #3 1068814
    karina
    Poziom 25  
    Gdy ustawię magnetowid w pozycji PLAY i włączę zasilanie - magnetowid ustawia się do pozycji STOP ale nie zwija taśmy. Na wyświetlaczu pojawia się symbol kasety. Poprawnie reaguje na Eject - oddaje kasetę aczkolwiek nie zwija jej na rolki.
  • #4 1069115
    ELEKTRON2
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    według mnie zle ustawione punkty zerowe mechanizmu ustaw "0" przy wjechanej kasecie
  • REKLAMA
  • #5 1071312
    karina
    Poziom 25  
    tzn. winda na dole a mechanizm w pozycji STOP?
  • REKLAMA
  • #6 1076517
    karina
    Poziom 25  
    ponawiam prośbę o pomoc.
  • #7 1077098
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Podaj e-mail na PW, wyślę ustawienia.
  • #8 1080672
    karina
    Poziom 25  
    Sprawdziłem mechanizm - wszystkie znaki zgadzają się z ustawieniami od oldboya - ale nadal mam ten sam objaw( po włożeniu kasety mechanizm zaraz ją oddaje.
  • #9 1081126
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Nic nie wspominsz czy są sprawne napędy. Brak zwijania taśmy do kasety może świadczyć o usterce napędu CAPSTAN a to skutecznie zablokuje procedurę ładowania. Czasem prozaiczną usterką jest rozciągniety pasek, który ślizgając się (duże opory podczas ładowania taśmy na dysk) powoduje, że impulsator wysyła błędne informacje do procesora.
  • #10 1081589
    karina
    Poziom 25  
    Co ciekawe - za pierwszym razem gdy włożyłem kasetę ( magnetowid przywieziony z niemczech - przesunięta zębatka sprzężoma ze ślimakiem na jednej osi.) normalnie ją przyjął, reagował na funkcje Play, przwijania - normalnie oddał kasetę a teraz mam taki objaw jaki mam.
    Capstan kręcił - więc raczej go nie podejrzewam.
    Zauważyłem coś ciekawego - w momencie jak wciągnie kasetę i zanim ją odda gdy wyciągnę wtyczkę z sieci i ponownie ją włożę magnetowid wykonuje gest jakby chciał ją oddać( delikatnie ją podniesie - i zaraz opuści)
    Pojawia się wtedy symbol kasety na wyświetlaczu - magnetowid ustawia się do funkci Stop.
    Wcisnę Play - głowica wizyjna zaczyna się obracać - taśma opasuje głowicę ale capstan nie kręci. Po kilku sekundach magnetowid oddaje kasetę nie zwijając tasmy.
  • #11 1081779
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Problemem może być CAPSTAN, trzeba mu się przyglądnąć.
  • #12 1081994
    *pirat*
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    witam.sprawdz proszę zębatkę na ośce od silniczka wrzutu i przylegającą ,często pękają(połączenie zębatki z ośką) i ślizgają się pod oporem mechanizmu(długa ośka widoczna dobrze z góry mechanizmu)
  • #13 1082463
    Kirartv
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Jeszcze raz sprawdź dokładnie ustawienia mechanizmu według dokumentacji oldboy'a. Miałem podobny przypadek z magnetowidem LOEWE na bazie Philipsa VR800 (mecha HSD). Wchodząc w tryb serwisowy otrzymałem komunikat błędu capstanu. Do sprawdzienia elementy 47 i 48a.
    Wejście do trybu serwisowego znajdziesz na https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=983403#983403 Magnetowid LOEWE.
    Wesołych Świąt!!

P.S. Sprawdź długość śrubek, którymi mocowany jest capstan do mechanizmu. To bardzo ważne.

Podsumowanie tematu

✨ Magnetowid DUAL VR520 z mechanizmem Philips HSD turbo drive ma problem z wyrzucaniem kasety zaraz po jej włożeniu. Po ręcznym załadowaniu taśmy mechanizm działa bez oporów, a elementy foto i lutowania są sprawne. Po ustawieniu w tryb PLAY urządzenie przechodzi do STOP, wyświetla symbol kasety, reaguje na Eject, ale nie zwija taśmy. Podejrzewane są błędne ustawienia punktów zerowych mechanizmu oraz problemy z napędem CAPSTAN, który może być uszkodzony lub mieć rozciągnięty pasek powodujący błędne impulsy. Zębatki na osi silniczka wrzutu również mogą się ślizgać lub być uszkodzone. Wskazano konieczność dokładnego sprawdzenia ustawień mechanizmu według dokumentacji serwisowej (np. od użytkownika oldboy) oraz zwrócenia uwagi na długość śrub mocujących capstan. W trybie serwisowym można uzyskać komunikaty błędów dotyczące capstanu, co pomaga w diagnozie.
REKLAMA