logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja czaszy 1,8m na dachu bloku Nie pozwalają

04 Sty 2012 18:41 2066 7
REKLAMA
  • #1 10348278
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 10348526
    carot
    Poziom 26  
    Ocena: 643
    Zrób sobie stojak jak na choinkę dla anteny i postaw go na dachu. Na odpowiednio rozsuniętych nóżkach na boki i obciążeniu stojaka paroma workami z piaskiem wszystko będzie ok.

Moderowany przez telesat1:

Regulamin p.3.1.11. Ostrzeżenie.

• REKLAMA
  • #3 10442636
    Bobb71
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    1. po pierwsze napisz po co chcesz instalować czaszę 1,8m, pewnie nie zamierzasz instalować stacji czołowej dla telewizji kablowej, lub przesyłać sygnału kablem na odległość ponad 100m?
    2. po drugie - rozumiem stanowisko Spółdzielni, gdyż taki "żagiel" nie tylko psuje estetykę, ale ma wpływ na bezpieczeństwo mieszkańców.

W typowych zastosowaniach wystarczy czasza do max. 90 cm, a jesli to nie pomaga to opisz problem, bo należy go szukać w innym miejscu niż antena.
  • #4 10443363
    Marek-B
    Poziom 25  
    Ocena: 56
    Bobb71
    Kolega Pawel LEd wie po co mu taka duża antena. Opisał to w swoim poście.
    Nie każdy zadowoli się malutką antenką . Sam mam czaszę 180 cm :)
  • REKLAMA
  • #5 10443804
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 10444269
    Marek-B
    Poziom 25  
    Ocena: 56
    No nie , montowanie taakiej anteny na dachu , to czysta głupota.
    Moja jest zabetonowana w ogrodzie.
  • #7 10445125
    Bobb71
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Marek-B napisał:
    Bobb71 Kolega Pawel LEd wie po co mu taka duża antena. Opisał to w swoim poście.

Sorki, nie doczytałem że Kolega Pawel LEd chce odbierać Freesat jak domniemam z Astry 2D, dlatego też napisałem, że "w typowych zastosowaniach wystarczy czasza 90 cm".
  • #8 10483754
    qwarc
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Marek-B napisał:
    No nie , montowanie taakiej anteny na dachu , to czysta głupota.
    Moja jest zabetonowana w ogrodzie.

Dlaczego od razu głupota?? Ja montowałem kilka anten podobnej wielkości bo od 1,5 do 2,8 m , tylko trzeba zrobić odpowiednie mocowanie a w kolegi przypadku to jeszcze dokumentacje ,atesty na mocowanie i pewnie jeszcze parę wymysłów administracji.....Wiec jeśli nie zajmuje sie tym profesjonalnie to znaczy nie ma firmy instalacyjnej to może być duży problem...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją anteny satelitarnej o średnicy 1,8 m na dachu bloku, ponieważ nie uzyskał zgody administracji. Zastanawia się, czy może mu to zabronić oraz czy mniejsza antena o średnicy 1,2 m również nie będzie akceptowana. W odpowiedziach podkreślono, że montaż tak dużej anteny na dachu może być niebezpieczny i nieestetyczny. Sugerowano alternatywne rozwiązania, takie jak użycie mniejszej anteny (do 90 cm) lub wykonanie odpowiednich mocowań, jednak zaznaczono, że może to wymagać dokumentacji i atestów. Wskazano również na problemy związane z administracją budynku, które mogą utrudnić instalację.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA