Z dachu bloku do swojego okna mam teoretycznie niedaleko jednak po zmierzeniu wszystkiego wychodzi ze od anteny do odbiornika potrzebowal bede okolo 30 metrow kabla. Nie chce kupowac byle badziewia wiec zdecydowalem ze raczej sie zdecyduje na H155 bo H1000 jest za drogi dla mnie w tym momencie. Antena ma sluzyc generalnie do odbioru w szerokim zakresie pasma, co do nadawania to na obecna chwile nie przewiduje. Nie instalowalem nigdy takiej anteny jaka mam teraz (skylab 5/8 o wysokosci okolo 305cm) dlatego chcialbym sie dowiedziec na co zwracac szczegolna uwage, o czym nie zapomniec. Sama antene przymocuje na palaku odchodzacym od masztu z antenami do zbiorczej tv (ktore sa odlaczone przez spoldzielnie) ale potem musze kabel przymocowac na pewnej dlugosci do tego masztu, nastepnie do sciany a pozniej pod metalowym parapetem na krawedzi dachu, przez ten parapet gora i na dol do okna. Z tego co juz sie dowiedzialem to wiem ze trzeba odpowiednio zabezpieczyc polaczenie kabla z antena, miejsce w ktorym kabel bedzie sie stykal z dachem (aby sie nie przetarl) a takze zalom przy oknie aby woda nie sciekala. Czy ktos ma jeszcze jakies inne sugestie ? Sa dostepne jakies spinki lub uchwyty do mocowania pod parapetem ?