logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić parzystość wskaźników w macierzy i losować współczynniki?

czesiek1212 05 Sty 2012 08:38 1251 9
REKLAMA
  • #1 10350662
    czesiek1212
    Poziom 10  
    Witam mam mały problem w moim programie nie wiem jak sprawdzić który wskaźnik jest parzysty a który nie parzysty w macierzy i podstawić za nie inne liczby.Próbowałem na wiele sposobów ale nie chce działać. A jeszcze jedno współczynniki powinny być losowane do macierzy ale nie działa mi to.Jeśli ktoś potrafi pomóc to będę wdzięczny nie ukrywam że dopiero zaczynam zabawę z programowaniem na procedurach. Poniżej zamieszczam moje zadanie jak i program.
    Zad.
    Zdefiniuj A,B,C macierze o wymiarach nx=10 i mx=10(max dopuszczalne)
    Współczynnik macierzy A,B-losowe (0...10), faktyczny wymiar macierzy "m" , "n" z klawiatury. Program ma obliczać C=A+B. Następnie ma sprawdzać, który współczynnik C jest parzysty, a który nieparzysty.
    - za parzyste ma być wstawiane "2"
    - za nieparzysty ma być wstawiane "1".
    A oto co do tej pory wykombinowałem :
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Proszę nie używać, w tytule postów, słów : "problem", "kłopot", "pomocy" itd. ani ich wariacji. Proszę to poprawić.-arnoldziq
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10351299
    arnoldziq
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 300
    1. Program, nie może się nazywać tak samo, jak jedna z procedur :
    Bo otrzymasz błąd powtórzenia identyfikatora.

2. Skoro dane w macierzy mają być losowe od 0 do 10, to po co czytasz je z klawiatury ?

3. Typ danych...
    Tu sprawa jest ciekawa i trzeba by to skonfrontować z jakimś matematykiem, ale... nie jestem przekonany, czy liczby typu rzeczywistego (real) mogę być normalnie rozpatrywane na płaszczyźnie parzyste-nieparzyste...
    Operatory Pascal-a, na 100% rozpatrują tylko dodatnie i ujemne liczby całkowite (integer). Jeżeli mam rację, i liczby parzyste i nieparzyste można rozróżnić tylko na zbiorze liczb całkowitych, to wypełnienie twoich macierzy liczbami typu real, także nie ma sensu.

4. Sprawdzanie parzystości.

Niby wszystko dobrze, ale skąd program ma wiedzieć, jaka jest wartość tego 's' ? W dodatku typu real -> pkt. 3
  • #3 10351347
    czesiek1212
    Poziom 10  
    ok dzięki sam nie wiem dlaczego losowałem i wczytywałem z klawiatury może dlatego że akurat ten fragment przekształciłem z mojego poprzedniego programu ale teraz działa a dalej nie mam pojęcia jak zrobić t z tymi liczbami parzystymi jeśli ma ktoś jakiś pomysł będe wdzięczny. To twoim zdaniem arnoldziq powinienem zmienic typ ? Jeśli tak to najlepiej na jaki?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10351367
    arnoldziq
    czesiek1212 napisał:
    To twoim zdaniem arnoldziq powinienem zmienic typ danych?

Operator MOD, nie będzie działał z liczbami typu real....
    Przeczytaj dokładnie mój poprzedni post... zwłaszcza punkt 4.
  • REKLAMA
  • #5 10352412
    czesiek1212
    Poziom 10  
    Zamieszczam poprawiony program ale nadal mam problem z tą parzystością i nieparzystością jeśli może ktoś pomóc będę wdzięczny.

A oto program poprawiony:
  • Pomocny post
    #6 10352447
    arnoldziq
    Zmień swoją procedurę sprawdzanie_parzystosci, na taką :
  • #7 10352453
    krru
    Poziom 33  
    Ocena: 214
    Ja chciałbym przypomnieć, że w Pascalu istnieje funkcja odd().
  • #8 10352526
    czesiek1212
    Poziom 10  
    niestety arnoldziq ten kod nie działa wyskakuje błąd a co do tej funkcji odd() może trochę jaśniej bo nie wiem o co chodzi? jak wspomniałem dopiero od niedawna ucze się delfi. Dziękuję za każdą pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 10352585
    arnoldziq
    Dziwne to wszystko, bo mi działa bez problemu.
    Po pewnych drobnych modyfikacjach... :P

Jak sprawdzić parzystość wskaźników w macierzy i losować współczynniki?

• #10 10352616
    czesiek1212
    Poziom 10  
    dzięki działa teraz sobie to przestudiuje i zobacze gdzie robiłem błędy. Wielkie dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z programowaniem w Pascalu, polegający na sprawdzeniu parzystości elementów w macierzy oraz losowaniu współczynników. W odpowiedziach zasugerowano, aby zmienić typ danych z 'real' na 'integer', ponieważ operatory parzystości (mod) działają tylko na liczbach całkowitych. Użytkownik poprawił swój kod, ale nadal miał trudności z implementacją sprawdzania parzystości. Ostatecznie, po modyfikacjach, udało mu się uzyskać działający program, który wstawia '2' dla liczb parzystych i '1' dla nieparzystych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA