Witam mam mały problem w moim programie nie wiem jak sprawdzić który wskaźnik jest parzysty a który nie parzysty w macierzy i podstawić za nie inne liczby.Próbowałem na wiele sposobów ale nie chce działać. A jeszcze jedno współczynniki powinny być losowane do macierzy ale nie działa mi to.Jeśli ktoś potrafi pomóc to będę wdzięczny nie ukrywam że dopiero zaczynam zabawę z programowaniem na procedurach. Poniżej zamieszczam moje zadanie jak i program.
Zad.
Zdefiniuj A,B,C macierze o wymiarach nx=10 i mx=10(max dopuszczalne)
Współczynnik macierzy A,B-losowe (0...10), faktyczny wymiar macierzy "m" , "n" z klawiatury. Program ma obliczać C=A+B. Następnie ma sprawdzać, który współczynnik C jest parzysty, a który nieparzysty.
- za parzyste ma być wstawiane "2"
- za nieparzysty ma być wstawiane "1".
A oto co do tej pory wykombinowałem :
Proszę nie używać, w tytule postów, słów : "problem", "kłopot", "pomocy" itd. ani ich wariacji. Proszę to poprawić.-arnoldziq
Zad.
Zdefiniuj A,B,C macierze o wymiarach nx=10 i mx=10(max dopuszczalne)
Współczynnik macierzy A,B-losowe (0...10), faktyczny wymiar macierzy "m" , "n" z klawiatury. Program ma obliczać C=A+B. Następnie ma sprawdzać, który współczynnik C jest parzysty, a który nieparzysty.
- za parzyste ma być wstawiane "2"
- za nieparzysty ma być wstawiane "1".
A oto co do tej pory wykombinowałem :
Kod: text
Proszę nie używać, w tytule postów, słów : "problem", "kłopot", "pomocy" itd. ani ich wariacji. Proszę to poprawić.-arnoldziq