logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

O jakim przekroju kabel ziemny pod silnik 7,5 i 11kW w odleglości 60metry

Krzysztof' 05 Sty 2012 19:09 13293 3
  • #1 10352840
    Krzysztof'
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witajcie Koledzy możecie fachowo doradzić o jakiej grubości wziąć kabel ziemny siłowy czy 5x6 czy 5x10 do silnika 7,5kW i 11kW w młynku bijakowym do zboża?. Jest tak, od pierwszych bezpieczników do zegara idzie kabel aluminiowy 4x6 lub prędzej 4x10 potem od zegara do wyłącznika nad prądowego 25A 4x4 aluminium w odległości 30cm. i w ten wyłącznik nad prądowy chcę podpiąć kabel o dł. ok. 10metry do rozgałęźnika od którego dam gniazdo siłowe 32A w odległości 1m., gniazdo 230 wolt i podepnę kabel siłowy który dalej puszcze już pod ziemią dł. 20m. do budynku do rozdzielni. Tam dam na silę 20A bezpiecznik i na 230 wolt 16A bo z siły wezmę 230 wolt na oświetlenie budynku. Z rozdzielni puszcze kabel po ścianie 30m. i na końcu gniazdo siłowe 32A. Używać siły będę raz w tygodniu przez 4godz. pod silnik raczej 7,5kW i codziennie pod silnik 1kW przez 4godz.

Po kropce dajemy spację (odstęp).
    Proszę posługiwać się poprawnymi symbolami jednostek technicznych. Przypominam podstawowe:
    wat [W] - piszemy "watów"
    kilowat [kW] - piszemy "kilowatów"
    amper [A] - piszemy "amperów"
    wolt [V] - piszemy "woltów" (a nie "voltów")
    kilowatogodzina [kWh]
    om [Ω] - omów (nie "ohm", ani nie "ohmów")
    Proszę o poprawienie swoich postów.[retrofood]
  • #2 10353046
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 672
    5x10mm2, rozumiem że dwa silniki jednocześnie.
    http://www.kik.pcz.czest.pl/iesk/
    Postudiuj sobie, jednak pamiętaj, że to co ci wyjdzie z obliczeń, warto zawsze jest przewymiarować, chociaż o rząd wielkości, bo za jakiś czas, może zachcieć ci sie podłączyć następne urządzenie.
  • #3 10355175
    Krzysztof'
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Kolego jannaszek Zawsze będzie chodzić tylko jeden silnik, nigdy parę na raz. I silnik 7,5kW i bezpiecznik 20A przy nim to mój główny koń pociągowy. Ale mam silnik 11kW nieużywany i kiedyś może się przyda mi do czegoś np. zamiast 7,5kW dam 11kW pod młynek bijakowy. Ale nigdy nie planuje używać jednocześnie dwóch silników. Chyba, że 1kW i 7,5kW w wyjściach awaryjnych raz na 5lat. Na czas dzisiejszy używam przewodu giętkiego o dł. 80metry jako przedłużacz 4x6? bo jego grubość żyły to 3mm. pod silnik 7,5kW i kiedyś 11kW oraz spawarki i przez 30 lat nie było nigdy problemu, najwyżej przy zatrzymaniu silnika 7,5kW wywala korek 20A. Czy da się zamocować bezpiecznie bez problemów kabel 5x10 przy liczniku w wyłącznik nad prądowy 3fazyowy 20A?. bo jego grubość żyły to ok. 4mm. Z kablem 5x6 można robić co się chcę bo ma grubość żyły ok. 3mm. Wyczytałem też, że ktoś używa silnika 14kW z ciężkim rozruchem dłuższym i odległość 100metrów pod kabel 5x4 i kabel nie nadawał się bo za duże spadki były napięcia.Dał teraz 5x10 i śmiga pięknie wszystko
  • #4 10355251
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 672
    W takim przypadku wystarczy 6 mm2. Pisałeś o odległości 60 m, tu już trzeba przewidzieć spadki napięcia przy obciążeniu.
    W sytuacjach utrudnionego podejścia, ciasnocie w rozdzielni, podjeżdża się do miejsca wygodnego w dojściu "drutem" pod łączówkę prądową o odpowiednich wymiarach, resztę połączeń wykonuje się linką LY, stosując rurkowe końcówki zaciskane.
    Krótkie odcinki w przypadku 7,5 kW łączy się przekrojem 4mm2.
    Przy 11kW, przewody będą się grzać.
REKLAMA