logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeniesienie licznika energii elektrycznej wewnątrz domu?

Shel 06 Sty 2012 19:22 11893 14
REKLAMA
  • #1 10358138
    Shel
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Witam, czytałem już kilka wątków i zaczynam się gubić, tzn. remontuje gruntownie dom (kucie tynków, przestawianie ścianek działowych itd.) i mam problem z licznikiem energii elektrycznej, ponieważ do tej pory wisiał on na ścianie wewnątrz budynku tuż przy drzwiach wejściowych natomiast teraz, gdy przeniosłem drzwi wejściowe chciałbym przenieść licznik za ścianę tak by dalej był przy wejściu.
    Problem w tym, że aby go przenieść, a nawet położyć nowy tynk muszę zerwać plomby i teraz nie wiem, co mam zrobić.
    Może mi ktoś coś podpowiedzieć, co z tym fantem można zaradzić?
  • REKLAMA
  • #2 10358202
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 669
    Witaj
    Prawdopodobnie wystarczy telefon do ZE i prośba o zerwania plomb, dla własnego bezpieczeństwa zgłoś to pisemnie za potwierdzeniem. Po zakończonych pracach poproś o plombowanie (będą z tego tytułu jakieś koszty)

pozdrawiam
  • #3 10358205
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3509
    Witam.

1. Powiadomić ZE
    2. Przenieść układ pomiarowy
    3. Powiadomić ZE
  • REKLAMA
  • #4 10358218
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4781
    ele_pp napisał:
    Witam.

1. Powiadomić ZE
    3. Powiadomić ZE

1. jw.
    2. Uzyskać od nich zgodę na przeniesienie.
    3. Jak w pkt 2.
    4. Jak w pkt 3.

Nie należy zapomnieć, że ZE zażąda wypełnienia wniosku o podłączenie z nr zaświadczenia kwalifikacyjnego elektryka, który wykona prace.
  • #5 10358237
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3509
    Witam.
    retrofood napisał:
    ele_pp napisał:
    Witam.

1. Powiadomić ZE
    3. Powiadomić ZE

1. jw.
    2. Uzyskać od nich zgodę na przeniesienie.
    3. Jak w pkt 2.
    4. Jak w pkt 3.

1. Bez zmian.
    2. Łaski nie robią.
    3. Zrobić swoje
    4. Zapłacić, to przyjadą.
  • #6 10358257
    retrofood
    ele_pp napisał:

1. Bez zmian.
    2. Łaski nie robią.
    3. Zrobić swoje
    4. Zapłacić, to przyjadą.

Ad. 2. Nie robią, ale nie lubią, kiedy się zaczyna bez ich akceptacji (jak każdy zresztą).
    Ad. 4. Opłata nie minie, ale papiery muszą grać.
  • #7 10358286
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6568
    retrofood napisał:
    Nie należy zapomnieć, że ZE zażąda wypełnienia wniosku o podłączenie z nr zaświadczenia kwalifikacyjnego elektryka, który wykona prace.

Zależy gdzie. Energa nie wymagała. Przynajmniej w zeszłym roku.
  • #8 10358295
    retrofood
    zbich70 napisał:
    retrofood napisał:

Zależy gdzie. Energa nie wymagała. Przynajmniej w zeszłym roku.

Tauron. Też w ubiegłym roku.
  • REKLAMA
  • #9 10358314
    zbich70
    Poziom 43  
    No cóż... Czas płynie. Nie omieszkam zapytać.
  • REKLAMA
  • #10 10358577
    Shel
    Poziom 27  
    Dzięki za szybką reakcję.
    Teraz mam takie pytania:
    1 - Czy po zawiadomieniu ZE na piśmie i uzyskaniu zgody ("skoro łaski nie robią") mogę zerwać plomby sam, czy robi to osoba upoważnia przez ZE?

2 - Czy mogę sam przenieść sobie instalację, jeżeli posiadam uprawnienia SEP "E", bo piszecie, że ZE zażąda wypełnienia wniosku o podłączenie z nr zaświadczenia wykwalifikowanego elektryka?

3 - Ile kosztuje założenie plomb przez ZE?
  • #11 10358600
    retrofood
    Shel napisał:
    Teraz mam takie pytania:
    1 - Czy po zawiadomieniu ZE na piśmie i uzyskaniu zgody ("skoro łaski nie robią") mogę zerwać plomby sam, czy robi to osoba upoważnia przez ZE?

2 - Czy mogę sam przenieść sobie instalację, jeżeli posiadam uprawnienia SEP "E", bo piszecie, że ZE zażąda wypełnienia wniosku o podłączenie z nr zaświadczenia wykwalifikowanego elektryka?

1. Powiedzą Ci, raczej tak.
    2. Pewnie tak, zapytasz ich.
    3. Nie tak wiele, około 0,7 litra.
  • #12 10358689
    Shel
    Poziom 27  
    retrofood napisał:
    Shel napisał:
    Teraz mam takie pytania:

1. Powiedzą Ci, raczej tak.
    2. Pewnie tak, zapytasz ich.
    3. Nie tak wiele, około 0,7 litra.

Hmm, pytałem człowieka który spisuje liczniki i kiedyś zakładał plomby i zarzyczył sobie 1500 zł, co mnie przeraziło!
  • #13 10358748
    zbich70
    Poziom 43  
    Shel napisał:
    Hmm, pytałem człowieka który spisuje liczniki i kiedyś zakładał plomby i zażyczył sobie 1500 zł, co mnie przeraziło!

Może zobaczył coś, czego nie powinien widzieć :evil:
  • #14 10358767
    retrofood
    Shel napisał:

Hmm, pytałem człowieka który spisuje liczniki i kiedyś zakładał plomby i zarzyczył sobie 1500 zł, co mnie przeraziło!

To pewnie opłata za całe "ciche" przeniesienie licznika. Nie baw się w to, tylko załatwiaj oficjalnie. Będzie znacznie taniej i... bezpieczniej.
  • #15 10359037
    zbich70
    Poziom 43  
    Energa-Operator, taryfa 2012, strona 25:
    Cytat:
    Przeniesienie licznika lub licznika i urządzenia (zegara) sterującego (dla liczników strefowych) w inne uprzednio przygotowane i odpowiednio wyposażone miejsce w obrębie tego samego obiektu:
    95,27

Założenie plomb na urządzeniach podlegających oplombowaniu w szczególności po naprawie, remoncie i konserwacji instalacji
    - za pierwszą plombę:
    26,61
    - za każdą następną:
    5,59

Plus VAT oczywiście.

Kwestia uprawnień: na 991 nie wiedzą, podają nr BOK. Ale dzwonić w poniedziałek. Zadzwonię, chętnie się dowiem.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię przeniesienia licznika energii elektrycznej w trakcie remontu domu. Użytkownik zadał pytanie dotyczące procedury związanej z zerwaniem plomb oraz przeniesieniem licznika. Odpowiedzi sugerują, aby najpierw powiadomić zakład energetyczny (ZE) o planowanych pracach, uzyskać ich zgodę oraz wypełnić odpowiednie wnioski. Użytkownicy podkreślają, że prace powinny być wykonane przez wykwalifikowanego elektryka, a po zakończeniu należy ponownie zgłosić się do ZE w celu plombowania. Koszty związane z plombowaniem mogą się różnić, a niektórzy użytkownicy wskazują na wysokie opłaty, które mogą być nieuzasadnione. Wskazano również na różnice w wymaganiach różnych operatorów energetycznych, takich jak Energa i Tauron.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA